Daniel Kozel (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  22.02.2002 15:02:08

Úrokové sazby a dluhopisy: Ve srovnání s koncem minulého týdne delší MM sazby vzrostly o nepatrné 2bp. IRS sazby zavřely týden.

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 22.2.2002

      Ve srovnání s koncem minulého týdne delší MM sazby vzrostly o nepatrné 2bp. IRS sazby zavřely týden asi o 5bp výše podle splatnosti.

      

       Ceny dluhopisů klesly. GB 6,95/16 ubral na 114,70 a vynáší 5,417% (+3,8bp). Desetiletý stát GB 6,55/11 klesl na 108,60 a vynáší 5,374% (+5,1bp). Na kratším konci výnosové křivky stoupla GB 6,05/04 na 103,60 při výnosu 4,50% (-5bp).

      

       Pohled na graf cen delších státních benchmarků za poslední dva měsíce jasně ukazuje, že po podzimním výrazném snížení výnosů, dochází v posledních několika týdnech k „obchodování v pásmu“ (range-trading). Data nepřináší nic nového a víceméně potvrzují převažující názor na budoucí vývoj ekonomiky. V takovémto stavu je trh řízen především zahraničním sentimentem odvozeným z nemalé části pohyby akciového trhu. Ne jinak tomu bylo i tento týden, kdy mírný vzestup evropských sazeb s sebou stáhl i korunové výnosy.

      

       Jediný nový fundament - zahraniční obchod za únor - byl zveřejněn až dnes (pátek). Dynamika exportů potvrdila, že „podivně vysoké“ číslo poslední průmyslové produkce +7% (+9,6% očištěno o počet pracovních dní) nebude v dalších měsících udržitelné. Již podruhé v řadě totiž došlo k meziročnímu poklesu tempa exportů (-2,6%), což se v průmyslové produkci určitě projeví. Na druhé straně je třeba říct, že o pokles dynamiky zahraničního obchodu se zasloužil především pokles dovozu (o 14,9 %) i vývozu (o 11,8 %) u surovin, polotovarů a chemických výrobků. U strojů a dopravních prostředků naopak pokračoval růst vývozu o 4,4 % a dovozu o 6,0 %. Růst kapacit v průmyslu tedy zjevně zabraňuje výraznějšímu poklesu exportů i při velmi silné koruně. Nová data nás nemění náš pohled na budoucí vývoj ekonomiky.

      

       Zanecháváme v platnosti naše doporučení ohledně investiční strategie. Nepředpokládáme, že existuje další výrazný prostor pro pokles MM sazeb. Naopak doporučujeme prodávat 2-3Y IRS. Dlouhý konec křivky zůstává nebezpečný. Určitý ziskový potenciál zde však určitě je.

      

       Podle našich projekcí se ČNB již dostala na dno cyklu snižování sazeb. Počítáme s tím, že dalším pohybem sazeb bude jejich zvýšení o 25bp na konci tohoto roku nebo na začátku roku 2003.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

Út   8:14  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:12  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.04.2024  Fed letos úrokové sazby zřejmě nesníží - týdenní zpráva z finančního trhu Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688