Patria (Patria Finance)
Komodity  |  02.09.2015 22:57:26

Nejen zemědělské komodity pozor: Přichází silné El Nino

Klimatický fenomén El Nino letos nabírá na síle, blíží se úrovním z let 19971998, kdy El Nino přinesl sucho do Jihovýchodní Asie a povodně do Severní Ameriky. Teplota vody se v některých částech Pacifiku blíží právě rekordním hodnotám z konce devadesátých let. Klimatický jev El Nino se objevuje, když proudy v rovníkovém Pacifiku zpomalí nebo změní směr, což způsobuje oteplení vody v rozsáhlých oblastech. V konečném důsledku to může vést k převrácení povětrnostních podmínek po celém světě. Američtí meteorologové se domnívají, že letošní jev by mohl být zdaleka nejsilnější od doby, kdy začal být jev v roce 1950 sledován. Přesné projevy letošního El Nina je velmi těžké odhadnout. Jisté je, že do prosince lze očekávat v Asii a Austrálii sucha nepředvídatelného rozsahu. V souvislosti s potvrzeným fenoménem El Nino tak lze očekávat výpadky v dodávkách i růst cen nejen zemědělských komodit.

El Nino a měkké komodity
Letošní ceny měkkých komodit se výrazně propadly, což odpovídá obecnému trendu na komoditním trhu, na který dolehly obavy o čínskou poptávku. Hrozba nižší produkce z důvodu nepříznivých klimatických podmínek však omezovala propad cen kakaa, palmového oleje nebo kávy. Suché podmínky, které k El Ninu neodmyslitelně patří je možné již nyní pozorovat kormě Jihovýchodní Asie i v částech střední Afriky nebo Jižní Ameriky. Například v Indii, která je jedním z největších světových producentů rýže, cukru nebo bavlny, spadlo za poslední tři měsíce oproti normálu o 12 procent méně srážek. Slabší monzunové deště by mohly potažmo vést k menší produkci cukru nebo rýže. Naopak vlhcí než obvyklé podmínky v jižní Brazílii se pravděpodobně projeví na tamní úrodě cukrové třtiny.

Káva a kakao

Úhrny srážek se pohybují pod normálem i v některých zemích produkujících kávu jako jsou Vietnam, Indonésie nebo Střední Amerika, ale i v africkém Pobřeží Slonoviny či Ghaně, která je původcem asi 60 procent světové produkce kakaa. Analytici tak snižují odhady výnosů z letošní úrody. Právě ceny kakaa byly během srpna kvůli obavám o úrodu velmi volatilní.

Povodně způsobené fenoménem El Nino by zároveň mohly zmenšit produkci kávy největšího afrického exportéra. Přílišné srážky by mohly negativně ovlivnit sklizeň a sušení nejen v Ugandě, která je největším africkým vývozcem kávy ale i v sousední Keni. Důsledkem El Nina ve Východní Africe by mohly být silné záplavy částí Keni, Ugandy, Tanzanie, Rwandy nebo Burundi. Silné deště by podle představitelů Keni a Ugandy mohly letošní úrodu kávy poničit. Uganda od října do července vyvezla 3,02 milionů 60kilogramových pytlů kávy, což ji celosvětově mezi vývozci kávových zrn řadí na sedmé místo.

Ani kovy nejsou před El Ninem v bezpečí
Otázkou pro trhy nyní zůstává jak se dopady El Nina projeví na produkci komodit a potažmo na jejich nabídce. Například sójové boby si v USA doposud užívaly ideálních pěstitelských podmínek a australská úroda pšenice zaznamenala nadprůměrné srážky a ceny australských pšeničných futures se drží blízko 12timěsíčních minim. Silné sucho v Austrálii by však mohlo zničit úrodu nejen pšenice. Suché počasí by mohlo nepřímo ovlivnit i produkci kovů jako je například nikl. Kupříkladu právě produkci niklu v Indonésii, která je jeho největším světovým producentem. Suché počasí by totiž znamenalo méně vody potřebné k provozu těžebních zařízení na vodní pohon. Nadměrné vlhko a případné povodně by mohly zase vést k záplavám měděných dolů v Chile, což by potažmo mohlo vést k omezení dodávek červeného kovu.

Zdroj: WSJ, BBG

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

10.01.2016Efekt El Nino vyprchá ve 2Q2016, pak přijde La Nina! Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
27.10.2015Zemní plyn: El Nino, poptávka, zásoby Ing. Libor Stoklásek (STOX.CZ)
14.05.2015El Nino se opět hlásí o slovo Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)
22.04.2014El Nino by mohlo nejvíce ovlivnit ceny kakaa, rýže a cukru Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688