BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  02.09.2015 12:57:14

Data PMI naznačila zpomalování globální ekonomiky, ropa, akcie, USD oslabují. Analýza EUR/JPY, NZD/USD

Evropské burzy se od začátku týdne propadly o 3 procenta, když slabá data o aktivitě v průmyslu v Číně, Evropě i Spojených státech přiživily obavy ze zpomalení růstu globální ekonomiky. Tempo růstu zpracovatelského sektoru Spojených států v srpnu zpomalilo na nejnižší úroveň za více než dva roky. Index průmyslové aktivity, jejž sestavuje Institut řízení zásob (ISM) podle průzkumu mezi nákupními manažery, za minulý měsíc klesl na 51,1 bodu, nejnižší hodnotu od května 2013 z 52,7 bodu za červenec. Ekonomové oslovení Reuters očekávali snížení ukazatele pouze na 52,6 bodu.

Nicméně výrobní sektor se drží nad klíčovou hodnotou 50 bodů, tedy ve fázi růstu již bezmála tři roky. Dílčí index nových objednávek oslabil na 51,7 bodu z červencových 56,5 bodu, rovněž nejníž od května 2013. Index zaplacených cen spadl na 39 bodů, nejníž od března, ze 44 bodů za červenec. Průmysl tvoří pouhou pětinu hospodářského výkonu Spojených států, je však považován za důležitý ukazatel budoucích ekonomických trendů.

Nejen zprávy o slabší průmyslové aktivitě USA, ale i zprávy o nejslabší aktivitě čínských továren za poslední tři roky podnítily výprodej amerického akciového trhu, který uzavřel téměř 3 procenta v mínusu. Sektor služeb, který byl dlouho jednou ze silných stránek čínské ekonomiky, už také začíná vykazovat známky oslabování. Olej do ohně přilila také šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová, když uvedla, že růst globální ekonomiky zřejmě zpomalí, což je v rozporu s očekáváními několika měsíců zpětně. Další náznaky oslabování globálního růstu opět srazily cenu ropy Brent, která po třídenní sérii silných zisků ztratila 8,5 procenta.

Ačkoliv evropské burzy dnes zahájily v kladném teritoriu, v poledne se už nacházejí půl procenta ve ztrátě. Hlavním impulzem dalšího pohybu budou zprávy o počtu nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru USA v srpnu (ADP report). Hlavní čínský akciový index se stále drží nad klíčovou hodnotou 3 000 bodů podle všeho díky nákupům lokálních fondů a vojenské velkolepé přehlídce u příležitosti oslav 70. výročí 2. světové války. Lze očekávat, že Čína v průběhu oslav udělá vše proto, aby index udržela alespoň na nule.

EUR/JPY na denním grafu prorazilo trojúhelníkovou formaci, což signalizuje oslabení měnového páru. Navíc kratší 55denní průměr protíná shora dolů dlouhodobější 100denní průměr. Prvním důležitým supportem je hodnota 134.00.

NZD/USD se pohybuje v klesajícím kanálu, přičemž tvořící se býčí divergence na oscilátoru MACD na hodinovém grafu naznačuje možnost alespoň krátkodobé korekce. Tu lze využít ke vstupu do krátké pozice na vyšších hodnotách v rámci dlouhodobějšího klesajícího trendu nebo rizikovější spekulaci na růstový pohyb proti trendu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688