Saxo Bank (home.saxo)
Akcie v ČR  |  02.09.2015 11:22:41

Dobré a špatné zprávy o současném výprodeji akcií

Autor: Steen Jakobsen

  • Tržní ceny diktují směr tradiční úrovně podpory byly násilně porušeny. Včera trh zažil nejprudší výprodej od let 2008/2009
  • Americký dolar tuto krizi vedl a povede nás i na cestě ven z ní
  • Dosáhli jsme většiny technických cílů stanovených Steenem Jakobsenem a níže je jeho zjednodušená předpokládaná cesta ven (minima pro rok 2015 se právě určují)
  • V první polovině roku 2016 budeme svědky recese v kombinaci s minimálními hodnotami u všech cyklů minulý týden byl pouze jakýmsi předkrmem k hlavnímu chodu v podobě zvýšení sazeb ze strany Fedu (v září/říjnu 2015 nebo také vůbec ne)
  • Fed by měl svůj krok udělat v září, pokud k tomu nedojde, mohlo by to Fed zdržet až do roku 2017 v závislosti na předpokládané recesi v první polovině roku 2016. (Podle trhu je nyní 24% pravděpodobnost, že Fed své rozhodnutí učiní, oproti 50% pravděpodobnosti v minulému týdnu.) Důvod, proč by měl Fed kroky učinit, je, že trh i ekonomika potřebují vyšší nominální clearingový výnos, aby se opět rozběhly

 Strategie na příštích pár týdnů do zářijového klíčového jednání amerického Fedu

Pomalu se blížíme vyčerpání možností poklesu, i když z klasického hlediska by mělo dojít a dojde k opětovnému otestování úrovně 9,300 u DAX a 1825/30 u S&P, než budeme moci opět stoupat.

Pevně věřím, že americký dolar tento výprodej vede. Všechno zlo pochází z toho, jak monetární systém vytváří dluhy hlavně v amerických dolarech a poté recykluje kapitál zpět na americké kapitálové trhy. Čína si dovolila tuto recyklaci a peněžní systém FIAT zpochybnit, tržním cenám ale dovoluje diktovat kurz čínského juanu a v budoucnu aktivovat projekt Hedvábné stezky.

Zde je jednoduché vysvětlení, proč si myslím, že americký dolar vede trhy:

 USD posiluje:

 

USD oslabuje:

Žijeme ve FIAT ekonomice, kde USD představuje rezervní měnu. Od začátku finanční krize jsme zažili masivní nárůst celkového dluhu; McKinsey odhaduje, že celosvětový dluh vzrostl od roku 2007 o 57 000 mld. USD. Nechám vás o tomto čísle popřemýšlet ještě tak dvě minuty. Celosvětový poměr zadlužení vůči HDP tak vzrostl o 17 procentních bodů (průměr je >200% dluh k HDP).

To znamená, že 57 bilionů USD nového dluhu udržuje světovou ekonomiku při životě, avšak většinu tohoto dluhu vytvořily rozvíjející se ekonomiky, které si levně napůjčovaly v dolarech a investovaly do svých domácích ekonomik. Nyní, kdy USD dosáhl maxima, dosáhla maxima i dluhová zátěž, a to právě v okamžiku, kdy silný dolar způsobil, že komodity jsou nejlevnější za posledních 15 let což znamená žádný skutečný příjem.

Úvěrový cyklus, tedy úvěrové spready, dosáhl na podzim 2014 zatím největšího minima to byla první známka rostoucích nákladů na kapitál (CoC), které do té doby byly spíše jednosměrné.

Dolarový index (DXY) dosáhl maxima v květnu a akciový trh poté na přelomu července a srpna. Maximum USD se krylo s konečným poklesem komodit, což znamenalo pěknou smršť: silný americký dolar a vyšší kapitálové náklady, což vedlo k obrovským výzvám k uhrazení doplatku u dluhů denominovaných v USD, které mají samozřejmě všechny rozvíjející se ekonomiky, takže to, jestli jsou čistý exportér nebo importér bylo najednou nedůležité. K tomu přidejte masivní anti-pákový cyklus v bankovním sektoru díky regulacím a kapitálové náklady zůstanou na vysoké úrovni, kterou jsme zažili na podzim roku 2014.

Americký dolar nás k této korekci dovedl a pomocí výše popsaných mechanismů nás vyvede i ven.

Závěr:

Trhy by nedovolily takové hluboké korekce v letech 2010, 2011, 2012, 2013 a 2014 a skutečnost, že k tomuto kroku včera došlo, částečně potvrzuje, že se posunujeme směrem ke stavu/režimu, kdy monetární politika nedokáže pomoci, kde si centrální banky stále více uvědomují, že nevýhody příliš nízkých sazeb převyšují jejich výhody. Že by první vlaštovka oznamující konec éry předstírat a prodlužovat?

V podstatě jsme nyní zažili začátek skutečného obchodního cyklu, který umožňuje korekce, nastavuje ceny a lepší strukturu marží u kapitálových nákladů pokud máte pocit, že včerejšek byl náročný/zlý, pak jásejte a uvědomte si, že ekonomika z tohoto boje vyjde silnější, pokud se tedy tyto závěry potvrdí.

O autorovi:

Steen Jakobsen je dánský ekonom. V březnu 2011 byl jmenován do funkce hlavního ekonoma Saxo Bank.

Do Saxo se vracel po dvouleté přestávce, během které pracoval jako investiční ředitel společnosti Limus Capital Partners. Před svým odchodem na počátku roku 2009 působil v Saxo Bank téměř devět let jako investiční ředitel. Má víc než dvacet let praxe v oblasti proprietary trading (obchodování na vlastní účet) a alternativního investování.

  

Saxo Bank

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online multi-asset obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích, která poskytuje svým soukromým i institucionálním klientům komplexní škálu nástrojů pro realizaci jejich obchodních a investičních strategií. Její finančně komunitní portál TradingFloor.com je první multi-asset sociální trading platformou. Saxo Bank, plně licencovaná a regulatorním pravidlům podléhající evropská banka svým klientům umožňuje obchodovat s FX, CFD, ETF, akciemi, futures, opcemi a dalšími deriváty v rámci platformy SaxoTrader, která obdržela mnohá ocenění. Tato platforma ve více než 20 jazykových mutacích je v rámci jednoho účtu přístupná z PC, tabletů či smartphonů. Platforma je využívána více než stovkou předních finančních institucí na celém světě. Saxo Bank nabízí také profesionální portfolio management a správu fondů, a prostřednictvím Saxo PrivatBank i tradiční bankovní služby. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a jejích 26 poboček pokrývá Evropu, Asii, Střední Východ, Latinskou Ameriku, Afriku a Austrálii.

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688