Martin Beneš (HB Partners)
Investice  |  02.09.2015 10:09:41

Ohřívající se Arktida chystá kruté zimy oblastem od USA po Asii, tvrdí studie

Pokud jste v posledních letech zažili v Tokiu nebo v Toledu brutálně chladnou zimu, můžete za to poděkovat globálnímu oteplování v Arktidě, naznačuje nová studie.

Rostoucí teploty ve vodách severně od Ruska a Aljašky mění schéma atmosférického proudění a mohou hrát hlavní roli v rekordy lámajících zimách, které v nedávné době zasáhly východní Asii a Severní Ameriku, napsali vědci z Jižní Koreje a Velké Británie ve studii zveřejněné v pondělí v časopise Nature Geoscience.

Studie vědců sleduje dřívější výzkum ukazující, jak změny na dalekém severu oslabují proudění větrů a nechávají studený vzduch usadit se ve středních zeměpisných šířkách severní polokoule. V nové zprávě byl tento efekt dále zkoumán. Ukázalo se, že po teplejším počasí v oblastech Barentsova moře a moře Kara, severně od Norska a Ruska, přichází často přibližně s patnáctidenním zpožděním nepříznivé až drsné počasí do východní Asie. Dále, mírné a vlahé klima v oblastech Východosibiřského moře a moře Chuckchi, nad Ruskem a nad Aljaškou, je často s asi pětidenním zpožděním následováno studenou vlnou v USA a Kanadě.

"Existují dvě klíčové arktické oblasti, kde regionální oteplování může vyvolávat rozeznatelně chladné zimy na severních kontinentech," napsali vědci v čele s Jong-Seong Kugem z Univerzity vědy a technologie ve městě Pohang v Jižní Koreji. Následkem změn v arktickém proudění vzduchu dochází k vytváření příznivých podmínek pro tuhé zimy ve východní Asii nebo Severní Americe.

V minulém roce sněžení v celé Evropě a Asii bylo nejhustší za posledních několik desetiletí, zatímco frigidní chlad na severovýchodě USA vedl ve stejné době k nedostatku zemního plynu a k prudkým cenovým výkyvům v energetickém sektoru (Arktický mráz v USA žene poptávku po zemním plynu prudce vrhůru). V letošním roce bylo americké město Boston pohřbeno pod rekordními více jak 2,7 metry sněhu.

Tropické cyklóny

Studie byla jednou ze dvou publikovaných v průběhu pondělí zaměřených na možnost lepšího předpovídání katastrof souvisejících s extrémním počasím, které, jak vědci tvrdí, budou díky rostoucím globálním teplotám stále častější. Zpráva v časopise Nature Climate Change uvádí, že výskyt extrémních tropických cyklónů bude častější, přičemž nejvíce postiženými místy mohou být tři zranitelné pobřežní oblasti: Tampa na Floridě, Cairns v Austrálii a Perský záliv.

Výzkumem bylo zjištěno, že do konce stávajícího století bude riziko výskytu bouří provázených vzestupem moří o 6m, dost na to, aby zaplavily hodně z oblasti zálivu Tampa Bay, čtyřikrát až 14 krát vyšší.

Zdroj: Bloomberg

 





Naši zkušení makléři se na kapitálových trzích pohybují již mnoho let a dokáží poradit i ve složité situaci.
Přistupujeme ke každému klientovi individuálně, ať již se jedná o začínajícího investora a tradera nebo o zkušeného burzovního profesionála.

Jsme vždy připraveni Vám poradit s implementací konkrétních obchodních strategií, kterým důvěřujeme a které mají svou historii. Tam kde ostatní utíkají z boje, my vidíme příležitost.

Pro více informací navštivte www.hbpartners.cz


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688