Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  02.09.2015 09:45:10

Masivní výprodeje akcií a ropy jsou zpátky, vládní dluhopisy to nechává překvapivě v klidu


Zatímco Čína hodlá světu demonstrovat svou vysokou hladinu testosteronu skrze pompézní armádní přehlídku, tak díky výkonům její ekonomiky a akciových trhů se drží vysoko jiný hormon - adrenalin. Volatilita globálních finančních trhů totiž zůstává extrémně vysoká, když její nejcitovanější ukazatel - index implikované volatility akciového indexu S&P500 se drží nad hodnotou 30, což je prakticky na úrovni pětiletých maxim. Dodejme, že ještě brutálnější volatilitu než akciové trhy zažívají komodity v čele s ropou, která po zpevnění o 25 % za tři dny včera pro změnu odepsala 8 %.

V kontextu poměrně dramatických výprodejů akcií a komodit bylo ovšem zajímavé sledovat chování bezpečných vládních dluhopisů. Člověk by čekal, že při takovém výprasku rizikovějších trhů navíc opepřeném slabým výsledkem důležitého indexu podnikatelské nálady v americkém průmyslu, se bude “bezpečným” vládním dluhopisům dařit daleko lépe. Zisky amerických či německých vládních dluhopisů však byly včera velmi omezené, ne-li žádné.

Jako jedna z hypotéz podivného chování, speciálně amerických vládních dluhopisů, pak může být i to, že kapitálový odliv z hlavních emerging markets jako je Čína a Rusko vede k tlaku na měny těchto zemí, který příslušné centrální banky tlumí prodejem dříve naakumulovaných devizových rezerv. Devizové rezervy Číny a Ruska jsou přitom tvořeny primárně americkými vládními dluhopisy a pokladničními poukázkami. Jejich nucený prodej ze strany čínské eventuálně ruské centrální banky pak může za jinak stejných okolností tlačit výnosy amerických vládních dluhopisů výše.

Má tato hypotéza oporu v datech? V jistém smyslu ano, neboť údaje o držbě amerických vládních dluhopisů ukazují na to, že čisté nákupy ze strany zahraničních centrálních bank byly záporné. Proti tomu pak stojí údaje o klesajících devizových rezervách Číny, které za rok a měsíc klesly o 342 miliard dolarů. To není malá suma a to ani ve vztahu k celkovému objemu amerických vládních dluhopisů, který činí okolo devíti biliónů USD.

Region - forex
Zatímco koruna včera nepatrně posilovala a dostala se tak blíže k hranici kurzového závazku ČNB, tak zlotý s forintem oslabovaly. Zlotému dopoledne neprospěl slabší index podnikatelské nálady (index poklesl na jedenáctiměsíční minima). Většina ztrát (které však nebyly velké) ale vyplývala spíše z celkově vyšší averze vůči riziku.

Polsko je v centru pozornosti i dnes, neboť zasedá Výbor pro měnovou politiku NBP. Zápis z posledního jednání poukázal na nejednoznačnost názorů ve Výboru pro měnovou politiku. Někteří členové sice naznačují, že je možná třeba začít zvažovat růst sazeb, avšak vzhledem k výraznému růstu nejistoty v posledních týdnech a k mírně horším číslům z polské ekonomiky (včetně horšího PMI) čekáme, že podobné úvahy budou opět upozaděny. S vysokou pravděpodobností lze očekávat stabilitu sazeb i ve zbytku letošního roku. Vážnější diskuse o možném růstu sazeb se podle nás mohou objevit až za horizontem dvanácti měsíců. Do té doby však projde NBP výraznou personální obměnou.

Dluhopisy
Navzdory řadě býčích signálů počínaje masivním výprodejem akcií a komodit, přes slabá makro data až po další holubičí tón z Fedu, se bezpečným vládním dluhopisům nijak extra nedařilo. V případě německých vládních dluhopisů ceny stagnovaly a české vládní dluhopisy dokonce zaznamenaly ztráty (a to přesto, že mohly těžit i z velmi pozitivního výsledku státního rozpočtu).

Uvidíme, zdali se dluhopisům povede lépe, pokud by přišly ve zbytku týdne horší data - např. dnes ze strany ADP reportu resp. v pátek payrolls. Pro americké vládní dluhopisy pak může být důležitá i dnes večer zveřejněná Béžová kniha Fedu.

Komodity
Vskutku ďábelská volatilita cen ropy měla včera další epizodu. Cena měsíčního kontraktu v návaznosti na slabá ranní data z Číny (PMI za srpen) a hlavně odpolední zklamání v podobě indexu ISM v USA (srpen) poslala cenu měsíčního kontraktu na Brent dolů asi o 8,5 %. Ceně neprospěla ani data API o amerických zásobách, která poukázala na výrazný nárůst zásob ropy (oficiální data EIA budou zveřejněna dnes).

Včera klesaly i ceny základních kovů, i když ne tak výrazně. Cena mědi (3M LME) se udržela nad 5000 USD/t.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688