BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  01.09.2015 11:10:16

Kurz akcií Pegas – co je více: odkup, index, nebo výsledky?

Kurz akcií Pegas zaznamenal v předchozích týdnech velký růst. Dá se odhadnout, co se na něm podepisuje nejvíce? Možná to bude trochu vylučovací metodou, ale proč ne. Vezměme to tedy odzadu:

1) pololetní výsledkyPegas ve druhém čtvrtletí o něco přibrzdil. Hlavní důvod sice nebyl v provozních položkách, ale v nehotovostních nákladech. Odhady trhu mohly být po výjimečném prvním kvartále také o něco optimističtější. Nicméně meziroční stagnace nebo mírný pokles provozních zisků způsobil lehké oslabení ceny a kurz akcií Pegasu v den zveřejnění hospodaření (27.8.2015) klesl o  0,3%.
2) nákup vlastních akcií  - o zahájení nákupu vlastních akcií informoval Pegas 11.8.2015 (po předchozím schválení valnou hromadou a pověření představenstva). I s vidinou tisícikorunové hranice (za akcii), kam až lze odkup akcií na trhu vést, kurz stoupl v následujících dvou dnech jen o 2,2%.
Průběžné zprávy o nákupu vlastních akcií ukázaly, že Pegas zatím nebude spěchat a zbytečně utrácet. Statistika, která pokrývá zatím časový úsek od 13. do 26.8., ukazuje, že se nakupovalo s průměrnou nákupní cenou „jen“ cca 860 /akcii (celkem 3564 ks).
3) efekt akciového indexu - dnes se akcie Pegasu posunou z indexu Small Cap do Standard Global v rámci rodiny indexů MSCI. Nejde tedy o případ zcela nové účasti akcií Pegas v rodině indexů MSCI, ale o jejich „povýšení“. 
Jestliže o změně zařazení informovala společnost MSCI 13.8.2015, pak o den později stály akcie Pegasu o cca o +9,5% více a dosáhly 930 na akcii.

Z porovnání výše uvedených faktorů vychází tedy jednoznačně přesun mezi indexy, který současným cenám akcií Pegas nahrává. Je obtížné říci, jak dlouho bude působit s neztenčenou silou. V každém případě lze konstatovat, že při současném kurzu na pražské burze nad 900 na akcii přinesl Pegas investorům již nemalý zisk a je možné zvažovat jejich prodej a investovat do jiných, méně oceněných titulů.
Uvedený „žebříček“ se může samozřejmě postupem času měnit. Například včera v závěrečné aukci na pražské burze proběhly obchody za více jak 330 mil s cenou cca 919 na akcii. Odkup vlastních akcií  nebo posun ve vlastnmoické struktuře? Pravidelný čtvrteční přehled Pegasu o nákupu vlastních akcií může  pomoci.

Další komentáře k trhu lze nalézt na stránkách BH Securities  www.bhs.cz
Petr Hlinomaz



BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688