Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Komodity  |  06.09.2015 09:04:50

Diamanty jsou věčné. Pokud jsou ovšem pravé


Až dvacet procent diamantů na českém trhu nadhodnocených či falešných. Často je kvalita a čistota kamene nižší, než jak je uváděno v certifikátu.  

Rozdíl ovšem pozná pouze znalec. Výjimkou nejsou ani certifikáty, které si podvodníci sami vyrábí a garantují kvalitu u kamene, který může být zcela falešný. Každý kupující musí vědět, na co si dát při nákupu investičních šperků pozor.

„Zaznamenal jsem již hodně příběhů, kdy byla pro kupujícího hlavním motivem nízká cena, a nakonec se ukázalo, že prodaný drahokam nebo šperk naprosto neodpovídal tomu, co prodávající prezentoval. Vsadit na nízkou cenu jako jediné kritérium se proto v mnoha případech nevyplácí,“ uvádí Alojz Ryšavý, klenotník a majitel společnosti ALO diamonds.

Diamanty a jejich certifikáty

K diamantu zasazenému do šperku nebo jinému drahokamu by každý kupující měl obdržet certifikát i osvědčení od nezávislého soudního znalce. Ke kvalitním velkým kamenům by měl vždy existovat mezinárodní certifikát. Certifikát je pro diamant jakýmsi rodným listem, kde jsou uvedeny specifické vlastnosti daného drahokamu. Zároveň také ověřuje, že diamant byl získán legální cestou. Certifikáty vydávají gemologické laboratoře (u nás např. Česká gemologická laboratoř). K diamantům o váze větší než jeden karát je vhodné vlastnit mezinárodní certifikát od G.I.A., jedné z nejuznávanějších gemologických institucí na světě. Dalšími mezinárodně uznávanými certifikáty jsou HRD (Hoge Raad voor DiamantDiamantový koncil), EGL USA (Evropská gemologická laboratoř Spojených států amerických) anebo IGI (Mezinárodní gemologický institut). „Na webových stránkách gemologických laboratoří lze každý certifikát ověřit. Potvrzení, že nezfalšovaný certifikát opravdu patří k vašemu kameni, může ale vydat pouze soudní znalec nebo samotná gemologická laboratoř. Posouzení ceny diamantového šperku soudním znalcem stojí od 1 500 korun,“ dodává Alojz Ryšavý.

„Znaleckými posudky s cenovým vyjádřením nebo cenovým dodatkem by rozhodně měly být opatřeny všechny dražší šperky. Spolu s původními nabývacími doklady (pokladní doklad) a certifikáty (event. původní etuje) by měly tvořit nedílnou součást klenotu. Všechny listiny je pro případ ztráty či krádeže šperku vždy dobré uchovávat na jiném místě,“ radí Hana Šimonová, expertka na starožitné šperky a soudní znalkyně pro obor drahé kovy a drahé kameny.

Obliba investičních rodinných šperků stoupá

Zájem o investiční rodinné šperky u českých investorů v poslední době znatelně roste.Potvrzuje to průzkum zaměřený na spotřebitelské chování při nákupu šperků, který v květnu 2015 vypracovala agentura Simply5 pro klenotnictví ALO diamonds. Výsledky ukázaly, že šperk jako investici pořizuje každý pátý Čech, který kupuje klenoty. Podle ALO diamonds je typickým investičním šperkem sada klenotů (například náušnice a přívěšek) z bílého zlata s brilianty za alespoň 30 000 korun. Češi nejčastěji kupují dražší šperky jako dárek k významnému životnímu jubileu (42 %) a u příležitosti svatby (31 %).  Pro 23 % je motivem právě investice.

Česko není jedinou zemí, kde objem investic do klenotů stoupá. Nevídaný 20% meziroční nárůst prodaných investičních šperků hlásí Řekové. Důvodem je neutěšená ekonomická situace a nedůvěra v bankovní systém. Řekové se proto snaží uložit finanční prostředky do aktiv, která umí uchovat hodnotu nebo ji dokonce i zvýšit. „Lidé se bojí, že by mohli přijít o úspory. Rostoucí prodeje investičních šperků s drahokamy pozorujeme již dva až tři roky. A nejde jen o naše klenotnictví, stejný trend hlásí i konkurence. Ve srovnání s červencem minulého roku nyní prodáváme o 20 % více,“ uvádí Christos Glaftis z klenotnictví Tempus Jewellery v Soluni a dodává: “Investiční klenoty nabízíme již od 2 000 eur. Průměrná cena investičního šperku, které u nás zákazníci kupují, je zhruba 4 000 eur. Oblíbené jsou zlaté šperky s velkými mezinárodně certifikovanými diamanty.“

-of-

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

06.03.2024Tomáš Holub (ČNB): boj s inflací je věčný Research (Česká spořitelna)
20.03.2018Sloupek Kateřiny Lhotské: Pojištění je věčné OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688