Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  31.08.2015 15:37:25

Šílený čínský černý akciový srpen


Letošní srpen byl pro světové trhy šokujícím měsícem. Mnohé referenční akciové indexy mají nakročeno k nejhoršímu měsíci za poslední roky a některé stojí dokonce tváří v tvář rekordně nejhoršímu měsíci vůbec. Asijské trhy zakončily letošní srpen s nejhorší výkonností za poslední více než tři roky. Zpomalování čínské ekonomiky, jehož význam se ještě zvětšil po překvapivé devalvaci renminbi jen urychlil propad na šanghajské burze, který nakonec dosáhl globálních rozměrů a tlačil dolů nejen ceny akcií od USA po Evropu nebo komodit, ale i kurzy měn na rozvíjejících se trzích.

Za vším stojí Čína…
Hlavní čínský akciový index Shanghai Composite padal již třetí měsíc v řadě. Sice dosáhl za srpen 12,5procentní ztráty, šlo však o nejhorší výsledek pouze od minulého měsíce, kdy se čínskému indexu dařilo ještě hůře. Červencový propad o 14,3 procenta, byl pro Shanghai Composite nejhorším výsledkem za posledních šest let a stal se tak sedmým nejstrašnějším měsícem od zavedení současného režimu obchodování v Šanghaji v roce 1996. Hongkongský Hang Seng za poslední měsíc ztratil také více než 12 procent, nejvíce od září 2011, jde o pátý největší měsíční propad za posledních deset let. O více než 8 procent se propadly i další asijské indexy- japonský Nikkei a Australský S&P ASX 200.

Shaghai srpen.png
Srpnový Shanghai Composite.

Čínskému indexu Shanghai Composite nepomohly ani vládní nákupy akcií za zhruba 900 mld. juanů a index tak zůstává asi 40 procent pod červnovým vrcholem a to jen pár dní před velkolepou přehlídkou u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války. Čínské trhy tak zůstanou tento čtvrtek a pátek uzavřené. Čínská vláda navíc o víkendu oznámila, že s nákupy akcií ve velkém končí. Místo toho se chce soustředit na odhalení a potrestání těch, které podezírá z destabilizace trhu. Investiční banka Goldman Sachs dnes navíc snížila odhad ekonomického růstu Číny v následujících třech letech z 6,7 na 6,4 % v roce 2016, z 6,5 na 6,1 % v roce 2017 a z 6,2 na 5,8 % v roce 2018.

Z Číny rovnou do Evropy
Čínské šílenství se tento měsíc podepsalo i na evropských trzích. Nejhorší měsíc pro evropské akcie za poslední 4 roky ubral investorům na důvěře. Náladu makléřům dost dlouho zvedala očekávání mohutných zisků a příslib stimulu ze strany centrální banky. Nyní ale konečně ustupují a poprvé za patnáct týdnů vybírají peníze z evropských akciových fondů. Zároveň platí nejvíce od února za zajištění proti případnému dalšímu poklesu.

VIX srpen.png
Srpnový index volatility VIX.

Z evropských indexů se k dnešku propadl nejvíce německý DAX a to o téměř 9 procent, jednalo se tak o jeho největší propad od srpna 2011. Britský FTSE 100 za letošní srpen odepsal téměř 7 procent, nejvíce od května 2012. Nejhoršího výsledku od května 2012 dosáhl i americký S&P 500 se ztrátou téměř 5,5 procenta. Rekordně vzrostla volatilita vyjádřená indexem VIX a to o téměř 115 procent. Evropský index Euro Stoxx 50 letos vzrostl o 22, pak ale přišel srpen a propad, který vymazal z hodnoty akcií až 8,4 bilionu dolarů.

Market cap.jpg
Vývoj tržní kapitalizace světových akcií.


Navíc největší měsíční nárůst volatility od orku 2008 značně zvýšil míru zájmu o zajištění. Cena medvědí opce na Euro Stoxx 50 stoupla od 20. srpna ve srovnání s býčími opcemi o 50 %. Navíc osm z deseti uzavřených kontraktů spekuluje na pokles. Investoři z evropských akciových fondů vybrali v rámci největšího odlivu od října podle Bank of America v týdnu do 26. srpna 3,6 miliardy dolarů.

Srpnový propad tak téměř vymazal letošní zisky a jedním z těch, kdo odepsaly nejvíce byl bezpochyby německý DAX a to dílem sílících obav o dopad čínské devalvace juanu na tamní export. Zato euro získalo v srpnu zpět půdu pod nohama. Negativní korelaci mezi evropským akciovým indexem STOXX Europe 600 (modře) a kurzem eura k dolaru (žlutě) znázorňuje následující graf.

Stooxx Europe 50  eur.png

Přestože se aktuálně Euro Stoxx 50 obchoduje na 14,1násobku očekávaných zisků, blízko nejnižším úrovním od ledna, považují trh někteří makléři i nadále pro investování příliš volatilní. A šance, že vysoká míra kolísavosti na trzích i nadále přetrvá, mohou být značné.

Zdroj: BBG, FT, WSJ, CNBC

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688