Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  28.08.2015 22:51:39

28. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Hlavní americké akciové indexy se po většinu pátečního obchodování pohybovaly na dohled čtvrtečním závěrečným úrovním. Za celý týden ale mírně posílily, Nasdaq Composite dokonce o více než 2 % po intratýdenním poklesu o 8,79 %. Jde o největší obrat v rámci jednoho obchodního týdne v historii.

Investoři se po prudkých výkyvech v předešlých dnech nechtěli pouštět do větších obchodů a spíše vyčkávali. Index Dow v pátek klesl o 0,07 % na 16 642,47 bodu, S&P 500 ale povyrostl o 0,06 % na 1 988,86 bodu a Nasdaq Composite připsal 0,32 % na 4 828,33 bodu. Nejvíce se dařilo odvětvím energetiky a základních materiálů, nejvíce ztrácely telekomunikační firmy.

V americkém Jackson Hole druhým dnem pokračovalo setkání centrálních bankéřů, na němž někteří představitelé Fedu uklidňovali investory, že banka spíše nechce reagovat na krátkodobé tržní výkyvy. Možnost, že by základní sazba v USA bla zvýšena již v září, se tedy opět jeví jako o něco pravděpodobnější, což nepochybně akciovým býkům vzalo v pátek trochu větru z plachet.

"Podle toho, jak trh reaguje na to, co řeknou, ale i na to, co neřeknou guvernéři Fedu, bych odhadoval, že zvýšení sazeb má aktuálně váhu zhruba 6-7 % hodnoty indexu S&P 500," uvedl Jack Ablin z BMO Private Bank.

Index S&P 500 po 1 016 obchodních dnech zažil v pátek takzvaný kříž smrti (50denní průměr shora prorazil linii 200denního průměru). Tento krátkodobě negativní signál ale v půlročním horizontu bývá následován v průměru více než 8% posílením indexu, což je zhruba dvojnásobek průměrného zhodnocování v šestiměsíčním období.

Americké akcie zažily v týdnu kvůli obavám ze zpomalení čínské ekonomiky nejhorší den za čtyři roky. Propad ale naopak vystřídal největší dvoudenní vzestup od finanční krize. Celý týden tak nakonec byl pro všechny tři hlavní akciové indexy ziskový (Dow +1,11 %, S&P 500 +0,91 %, Nasdaq Composite +2,60 %).

"Po uplynulém týdnu jsou podle mě všichni trochu unavení. I proto je závěr týdne na trzích celkem klidný," uvedl Mark Heppenstall z Penn Mutual Asset Management. Panika v první polovině týdne přitom vedla například k největšímu odlivu peněz z fondů zaměřených na americké akcie od roku 2002, přičemž úterní odliv byl rekordní od roku 2007, uvedla Bank of America Merrill Lynch.

Silnější dolar i ropa

Americký dolar v pátek na devizových trzích čtvrtým dnem za sebou zpevňoval. Pomáhala mu klidnější situace na finančních trzích a celkově optimistické údaje z USA, které posílily názor, že největší světová ekonomika je na cestě stabilního hospodářského růstu.

Dolarový index se blíží 96 bodům, když ještě v pondělí během prudkého propadu na světových akciových trzích klesl na sedmiměsíční minimum 92,621 bodu.

Prezident Federální rezervní banky v New Yorku William Dudley po prudkém propadu na světových burzách, vyvolaným obavami ohledně Číny, tento týden naznačil, že zvýšení úrokových sazeb v USA je v září méně pravděpodobné. Některé činitele Fedu, jak zní zkratka americké centrální banky, ale nedávný kolaps na trzích neohromil. "Nestalo se nic, co by tak radikálně změnilo vyhlídky americké ekonomiky, aby se základní trajektorie měnové politiky změnila," uvedl podle agentury Reuters prezident Fedu v St. Louis James Bullard na konferenci světových centrálních bankéřů v Jackson Hole ve Wyomingu. Jeho názor sdílela i šéfka clevelandského Fedu Loretta Mesterová. Americká ekonomika by podle ní mohla mírné zvýšení úrokových sazeb stále ustát. Nepřislíbila však, že na příštím zasedání Fedu v září takový krok podpoří.

Viceguvernér Fedu Stanley Fischer v rozhovoru pro CNBC uvedl, že je příliš brzy na hodnocení dopadů devalvace čínské měny a nejistoty spojené s růstem čínské ekonomiky. "Je to nová situace a bude trvat, než ji zhodnotíme," řekl.

Americká ekonomika podle čtvrtečních dat zrychlila tempo růstu ve druhém čtvrtletí na 3,7 % namísto původně předpokládaného vzestupu o 2,3 %. Páteční údaje ukázaly, že spotřebitelské výdaje v červenci vzrostly o 0,3 %. Spotřebitelská důvěra ale v srpnu na pozadí poklesu cen akcií mírně klesla.

Světové ceny ropy pokračovaly v prudkém oživování z minim za šest a půl roku a zhruba 7% přírůstky navazovaly na čtvrteční vzestup, který přesáhl deset procent. K jejich oživování přispívá zotavení globálních akciových trhů, údaje o nečekaně hlubokém poklesu zásob ropy na americkém trhu a zpráva o solidním růstu americké ekonomiky. Poprvé za devět týdnů tak ceny ropy vzrostly a ukončily nejdelší sérii týdenních poklesů od roku 1986.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ OBCHODOVÁNÍ ZDE

Pokles na trzích jako další manipulace?

Pokles na trzích jako další manipulace?

Když ceny aktiv rostou, dříve či později se objeví kritici, pro které jsou vysoké ceny neopodstatněné a jsou pouze výsledkem manipulace trhu (velkými hráči, centrálními bankami a podobně). Pokud je ale řeč o ovlivňování cen za určitým "nekalým" účelem během jejich růstu, proč by k němu nemohlo docházet i v případě poklesu trhů?

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688