Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  28.08.2015 11:09:24

Komentáře k HDP - za růstem stojí mimořádné faktory = růst není udržitelný


 

Upřesněná data potvrzují pozici Česka jako jedné z meziročně nejrychleji rostoucích ekonomik v EU. Zároveň ale posilují i hypotézu, že za růstem zčásti stojí mimořádné faktory, které činí současné tempo růstu neudržitelným přes horizont konce roku. V české ekonomice probíhá recyklace evropských fondů, které, jak známo, musí být vyčerpány do konce roku. Jejich recyklace se projevuje především zvýšenou tvorbou nebytových stavebních investic, které se v rámci tvorby fixního kapitálu staly hlavní rostoucí položkou. Na straně produkce tato činnost zvedá výkony stavebnictví. Vedlejším projevem přítomnosti EU fondů zřejmě je zvýšená tvorba zásob nedokončené výroby, která v letošním prvním pololetí zvedla růst HDP až o procentní bod. Lze předpokládat, že se zmíněné zásoby během zbytku roku překlopí do další tvorby fixního kapitálu. S odhlédnutím od mimořádných toků evropských peněz lze ale konstatovat, že zapustil růst české ekonomiky značně hluboké kořeny. Vydrží tedy delší dobu a může překlenout i mírné oslabení zahraniční poptávky, pokud by k němu došlo. Celoroční růst HDP tedy letos podle všeho překročí 4%, i když to bude částečně na úkor příštího roku, kdy může tempo spadnout pod 2.5%.

 

  

Pavel Sobíšek
Chief Economist
UniCredit Research



Statistici dnes zveřejnili zpřesněné a detailní údaje o růstu české ekonomiky. Potvrdily se hodnoty z prvního odhadu – ekonomika meziročně vzrostla o 4,4 %. V porovnání v prvním čtvrtletím dokonce o celé jedno procento. České hospodářství si nastavilo laťku pro další čtvrtletí velmi vysoko. Podle všeho ji ale bude schopné překonat.

Ekonomice se tentokrát dařilo prakticky ve všech sledovaných oblastech, což je mírně překvapivé. Do kladného salda se dostal dokonce i čistý export. Tedy, vývoz převažoval nad dovozem, což je pozitivní zpráva. Tentokrát ještě vývoz tolik nedominoval jako v minulých letech, kdy byl hlavní složkou růstu české ekonomiky. V druhém čtvrtletí přidal „jen“ tři desetiny procentního bodu. Přesto se podařilo otočit trend minulých let, kdy naopak dominoval dovoz nad vývozem.

Velkou měrou se na růstu ekonomiky podíleli samotní spotřebitelé. Jejich spotřeba rostla o 3,1 %, a to znamenalo příspěvek k růstu 1,5 p.b. Spotřebitelé nyní zažívají velmi dobré období. Jejich reálné mzdy výrazně rostou, zatímco ceny rostou jen pozvolna. Trh práce nevykazuje žádné zásadní problémy, postupně se zlepšuje a nezaměstnanost klesá. Díky tomu se lidé nebojí investovat, a to pomáhá rozproudit celou ekonomiku.

V neposlední řadě ekonomice výrazně pomohla tvorba hrubého fixního kapitálu, která rostla o bezmála 6 %. Ekonomika byla v době krize podinvestovaná. Nyní se situace obrací, investice výrazně rostou. Protože firmy i nadále předpokládají ekonomický růst, mají odvahu více investovat a to přináší další růst.


Michal Kozub

 
Analytik
Home Credit a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688