BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  26.08.2015 11:12:14

Čína trhům ulevila, ale jenom nakrátko; analýza EUR/USD, měnový index USD, USD/CHF

Čínská centrální banka (PBOC) v úterý snížila úrokové sazby a současně podruhé během dvou měsíců uvolnila i povinné minimální rezervy bank, aby podpořila zpomalující se ekonomiku a zastavila propad akciových trhů, který se ke konci předchozího týdne a zejména v pondělí promítl do celého světa. Centrální banka Číny ode dneška snižuje klíčovou roční zápůjční sazbu o 0,25 procenta na hodnotu 4,6 procenta. Jde o páté snížení úrokové sazby v řadě v průběhu letošního roku. Současně se zápůjční sazbou klesne i roční depozitní sazba rovněž o 0,25 procenta. Spolu se sazbami centrální banka rozhodla o snížení povinných minimálních rezerv pro většinu velkých bank o 0,5 procenta na hodnotu 18 procent. Toto opatření začne platit od 6. září.

Rozhodnutí banky přichází poté, co čínské akciové indexy v pondělí odepsaly 8 procent a v úterý pokračovaly v propadu a oslabily o dalších 7 procent. Jedním z důvodů tohoto silného výprodeje byla právě nečinnost centrální banky, od níž se čekalo zavedení nových podpůrných opatření již v průběhu víkendu. Na nová opatření čínské centrální banky nejdříve zareagovaly akciové trhy silným růstem. Evropě se ještě podařilo zisky udržet, avšak Amerika nakonec uzavřela přes 1 procento v mínusu, když obavy o ekonomiku v Číně převážily nad lákavými nízkými cenami akcií. S koncem úterní seance se hlavní akciové indexy obrátily do negativního teritoria, ačkoli během dne rostly až o 3 procenta. Index Dow Jones ve finále klesl o 1,29 procenta na hodnotu 15 666,44 bodu, index S&P 500 ztratil 1,35 procenta 1 867,62 bodu a technologický Nasdaq oslabil o 0,44 procenta na 4 506,49 bodu.

Reakci na čínskou měnovou politiku byla včera vidět i na měnových trzích, kde posílil hlavně americký dolar, který vůči euru vzrostl na úroveň blízkou hodnotě 1,14. Rovněž poptávka po amerických státních dluhopisech klesala, čímž výnosy mírně posílily. Akce PBOC se ve výsledku postarala o hezkou korekci pondělních dynamických pohybů.

Pozitivní nálada z čínského zásahu se dnes promítla v Japonsku, kde akciový index Nikkei 225 uzavřel středeční obchodování se ziskem 3,20 procenta na hodnotě 18 736,83 bodu. Avšak hlavní čínský akciový index už úspěšný nebyl a i navzdory uvolnění měnových podmínek skončil středeční obchodní seanci 0,6 procenta v mínusu. Evropský akciový trh si rovněž  neudržel pozitivní náladu a dnes otevřel více než 1 procentním poklesem. Investory tak podle všeho čínský zásah ve smyslu uvolnění měnových podmínek nepřesvědčil a sílí v nich obavy, že zpomalení v Číně může přibrzdit globální růst a přijaté kroky na podporu ekonomiky nebudou dostatečné

Dnes odpoledne čekáme z USA informace o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby, zásoby ropy a projev člena bankovní rady Dydleyho.

EUR/USD testuje předchozí klíčovou rezistenční zónu, která nyní funguje jako podpora. Právě vývoj USD na předchozím grafu rozhodne, zdali se EUR/USD udrží nad ní nebo ne. V případě poklesu bude jako další podpora sloužit klesající trendová linie spájející předchozí vrcholy. Naopak v případě růstu jsou jednotlivé cíle vyznačeny v grafu.

Podobnou situaci jako na EUR/USD lze vidět i na USD/CHF, který testuje předchozí hodnotu podpory, která nyní slouží jako rezistence. Pokud se udrží pod ní, je pravděpodobné další oslabení USD/CHF. Pozor však na SNB, která se posilování CHF nebude líbit.

Index amerického dolaru, který měří výkon amerického dolaru vůči koši měn, testuje potřetí hodnotu podpory 93,25. Pokud se nad ní udrží, lze očekávat posílení USD, naopak uzavření pod touto linii naznačí další oslabení USD, a to nejen vůči euru, ale vůči všem měnám v koši.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 16:13  Počet prodaných nových domů stoupl (23.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Út 14:59  Prognóza může projít změnami Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688