Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  26.08.2015 06:00:45

Čínské akcie potvrdily v úterý pondělní trend. Zbytek světa stoupal, Čína reaguje


Pondělní výprodeje na čínských burzách pokračovaly i v úterý. Burza v Šanghaji ztratila 7,6%. Evropa i Spojené státyúterý rostly. Čínská oficiální místa reagují.

Po černém pondělí přišlo v Číně černé úterý. Hlavní index na šanghajské burze ztratil během dnešního dne 7,6 % a prolomil psychologickou hranici 3 tisíc bodů. Jde o největší jednodenní propad od roku 1996. Dalo by se tedy říci, že čínské akcie spláchla 20letá povodeň.

Evropské trhy však asijskému tsunami odolaly. Ba dokonce mnohde vymazaly pondělní ztráty. Jeden z hlavních evropských indexů DAX získal oproti pondělku 5 %. Londýnský FTSE 100 posílil o něco mírněji, když získal něco přes 3 %. Pražský PX 50 vzrostl o 4,5 %, přičemž nejšťastnějšími investory se stali ti, kteří stihli včera nakoupit akcie Fortuny. Ty dnes posílily o více než 15 %.

Pozitivní sentiment se z Evropy rozšířil i do Spojených států. Tamní Dow Jones během dne získal téměř 2 %, technologický Nasdaq dokonce 2,5 % a S&P také o 2 %. Nakonec včak obchodní den v USA skončil mírným propadem do červených čísel. Přesto se zatím zdá, že pondělní průvan na světových trzích by se nemusel opakovat a výprodeje prozatím týkají jen Číny a Japonska (Nikkei -3,96 %).

Čínská centrální banka na pondělní největší jednodenní propad na finančních trzích od roku 1996 reagovala dalším uvolněním monetární politiky. Již popáté od listopadu 2014 snížila základní úrokové sazby na aktuálních 4,6 % v případě jednoleté sazby, a na 1,75 % v případě čtvrtletní sazby. Zároveň snížila o 50 bazických bodů sazbu povinných minimálních rezerv.

Zdá se tedy, že Čína tak dala definitivně přednost tradičním nástrojům hospodářské politiky, neboť vládní intervence na podporu finančních trhů skončily. „Vláda přestala používat nekonvenční intervence na akciovém trhu a rozhodla se využívat více tržně konformní metody, jak podpořit trhy i reálnou ekonomiku,“ řekl Lu Ting, hlavní ekonom společnosti Huatai Securities. „Peking vyslal několik pozitivních signálů, které by měly pomoci globálním finančním trhům. Uvolnění monetární politiky je nástroj, který je mezinárodními kapitálovými trhy více akceptovatelný,“ dodal.

Urychlení čínské monetární expanze podtrhuje cíl čínského premiéra Li Kche-čchianga, kterým je 7% růst čínské ekonomiky za celý letošní rok. „Ekonomické základy se změnily,“ říká Li na vládních webových stránkách, a dodává, že „neexistuje důvod pro to, aby jüan kontinuálně oslaboval,“ a že „Čína je schopná udržet směnný kurz na stabilní a smysluplné úrovni.“

Čínská ekonomika nicméně stále čelí tlakům na zpomalení. Čínská centrální banka současně s uvolněním své politiky vydala prohlášení, v němž se mimo jiné říká: „Stabilizace růstu, nastavení jeho struktury, prosazení reforem a zvýšení životní úrovně jsou velkou výzvou. Monetární politiku je třeba využívat flexibilněji.“

Jak na tyto skutečnosti zareagují čínské burzy, uvidíme záhy. Pokud si však lidé na vedoucích místech v Číně uvědomují, že nelze donekonečna ekonomický rozvoj stavět jen na levné pracovní síle, je to jedině dobře.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

03.03.2019Akcie: Má zbytek světa Američanům co závidět? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
23.02.2019USA vs. zbytek světa: Které akcie mají větší perspektivu? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688