Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  25.08.2015 23:26:21

25. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie po zahájení úterního obchodování výrazně zpevňovaly, a umazávaly tak podstatnou část pondělních ztrát. Investory podpořilo rozhodnutí čínské centrální banky snížit úrokové sazby a minimální rezervní poměr pro banky s cílem podpořit čínské akcie, které v úterý dál výrazně klesly. Ještě před polovinou seance se ale optimismus začal vyčerpávat a hlavní indexy rychle přešly do sestupného trendu, což vyústilo až v jejich propad pod nulu.

Dow nakonec oslabil o 1,29 % 15 666,44 bodu, S&P 500 klesl o 1,35 % na 1 867,61 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,44 % na 4 506,49 bodu. Index volatility VIX po předchozím prudkém růstu v úterý klesl o 11,59 % na 36,02 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů vyskočil o osm bazických bodů na 2,087 %. V pondělí americké akciové trhy výrazně klesly a například index Dow zaznamenal nejvýraznější pokles za čtyři roky.

V mínusu úterní seanci zakončilo všech deset hlavních sektorů. Nejvíce klesly sektor veřejných služeb a průmyslové odvětví. Naopak nejméně odepsaly telekomunikační tituly, akcie ze sektoru cyklického spotřebního zboží a finanční tituly.

V pondělí zajistily téměř polovinu (49 %) obchodů počítačové algoritmy. Celkem v prvním obchodním dni tohoto týdne změnilo majitele 14,2 miliardy akcií, když průměr činí 7,5 miliardy akcií. Vyplývá to z dat TABB Group. V roce 2009 bylo denně zobchodováno v průměru 9,8 miliardy akcií, z čehož počítačové algoritmy zobchodovaly v průměru asi 61 %.

Index volatility VIX (25. srpna 2015)

Čínská centrální banka v úterý kolem poledne SELČ snížila svoji základní úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu na 4,6 %. Banka zároveň snížila depozitní sazbu, a to rovněž o čtvrt procentního bodu, tentokrát na 1,75 %. Snížen byl i požadavek na podíl povinných minimálních rezerv, a to o půl procentního bodu na 18 %.

Zásah centrální banky přišel po dvou dnech prudkého propadu cen čínských akcií, který s sebou v pondělí stáhl burzy po celém světě. Čínské akcie v pondělí klesly o více než osm procent a zaznamenaly nejvyšší propad za osm a půl roku. V úterý ztratily dalších více než sedm procent a ocitly se nejníže od prosince.

Čína - základní úroková sazba (k 25. srpnu 2015)

"Ať už paniku na trzích v posledních dnech vyvolalo cokoli, je podle mě více než pravděpodobné, že se to vrátí," řekl Mark Luschini, hlavní investiční stratég ve společnosti Janney Montgomery Scott.

"Vývoj, jehož jsme dnes svědky, je po tak silných propadech, jaké jsme zažili v posledních dnech, obvyklý. Bude nějakou chvíli trvat, než se na trh vrátí důvěra," doplnil Peter Cardillo, hlavní tržní ekonom ve společnosti Rockwell Global Capital.

"Akcie sice spadly do pásma korekce, nemyslím si ale, že by v něm zůstaly delší dobu," dodal Kevin Mahn, investiční šéf v Hennion and Walsh, který tak vyjádřil spíše optimismus.

Analytik HSBC Frederic Neumann upozornil, že čínská ekonomika nepřestává zpomalovat, zatímco americká centrální banka (Fed) může do konce roku zvýšit úrokové sazby ze současných rekordních minim. To podle něj ohrožuje dva hlavní pilíře růstu světové ekonomiky z posledních let, jimiž jsou poptávka z Číny a levné peníze. Že by se ale teď opakovala asijská finanční krize z konce 90. let, to podle něj není pravděpodobné.

Americké akcie (25. srpna 2015)

Hlavní úterní události na amerických trzích

Výsledková sezóna

 

 Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

--------¨

 

Tři čeští investiční profesionálové se zamýšlejí nad akciovými propady: Nejasno ohledně Fedu a víra v krátkodobost korekceTři čeští investiční profesionálové se zamýšlejí nad akciovými propady: Nejasno ohledně Fedu a víra v krátkodobost korekce

Co napadá tři zkušené české investiční experty, když se jich zeptáte na současnou vlnu masivních tržních výprodejů? 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Út   9:01  22. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pondělním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688