Saxo Bank (home.saxo)
Akcie v ČR  |  25.08.2015 12:02:39

Z burzovního parketu: je to masakr

 

Černé pondělí

Je to naprostá krvavá lázeň, tak popsal Lakshmi Thurai ze singapurské pobočky Saxo Bank řež na čínském trhu, kdy index Shanghai Composite poklesl o 8,49 %, čímž prohloubil ztrátu z minulého týdne.

Thurai tvrdí, že včerejší ranní masakr byl jiný než minulý týden. Obavy z globálního zpomalení ekonomiky vedeného Čínou dopadly na trh americké futures hlásí ztráty již pět dní v řadě. Minulý týden ještě dokázaly americké trhy držet své pozice, zatímco asijské se rozpadaly. Včera ráno poklesl index FTSE o 2,4 % a zbytek Evropy s ním.

Na všech hlavních asijských trzích došlo k propadu, hlásí Thurai. Čínské akcie se propadly nejvíc od roku 2007. Index Shanghai Composite klesl až o 9 %. Japonské cenné papíry zažily největší pětidenní pokles od následků zemětřesení v březnu 2011.

Všech 33 průmyslových skupin se propadlo nejméně o 3,6 %. Trh Hang Sang poklesl o 5 %, je 25 % pod dubnovým maximem a propadá se dále do medvědího trhu.

Společně s čínskou pohromou přišel i propad cen ropy. Americká ropa WTI se poprvé od roku 2008 obchoduje pod úrovní 40 dolarů za barel.

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank, vyjmenoval tři hlavní důvody poklesu ropy. Prvním jsou obavy z poptávky v Číně. Dále je to rostoucí produkce břidlicové ropyUSA, kde se počet vrtných souprav už pátý týden po sobě zvyšuje. Třetím důvodem je Írán, který je připravený kdykoli zvýšit produkci a získat zpět svůj podíl na trhu. To vše znamená, že úroveň 32,40 dolarů za barelroku 2009 je více než reálná.

Ropa Brent mezitím poprvé od března 2009 spadla pod 45 dolarů za barel. Měď také poklesla o 2,5 %. A růst zlata také zpomalil poté, co pátek vykázalo největší týdenní zisk za celý dosavadní rok.

I komoditní měny trpí. U jihoafrického randu jsme v pondělí ráno zaznamenali značný pohyb. I malajský ringit spadl na nové sedmnáctileté minimum, uvádí Thurai.

Dodává také, že investoři potřebují mít jasno o načasování amerického zvyšování úrokových sazeb. Trhy mají obavy, že globální ekonomika nebude dost silná, aby ustála vyšší úrokové sazbyUSA.

 

crude

Dolar je obětí pondělního masakru

Kromě komoditních měn, které jsou vůbec nejslabší za poslední dobu, je velkou obětí čínského masakru i americký dolar.

John J. Hardy, měnový stratég Saxo Bank, tvrdí, že negativní pohyb u chuti riskovat je po pátečním propadu amerických indexů velmi výrazný. To představuje další tlak na vzestup na eura a jenu a oslabení dolaru s tím, že kurzy EURUSD a USDJPY se nacházejí na kritických úrovních.

Předpokládal bych, že pokles dolaru ustoupí určitému pocitu nezdolnosti, ale jen by mohl být výjimkou, říká.

 


Nakousnuté jablko

Situace v Číně vyvolala u Petera Garnryho, hlavního akciového stratéga Saxo Bank, únavu jako po velké bitvě. Na akciovém trhu to bylo pár náročných týdnů, říká. V posledních dvou týdnech docházelo k brutálnímu výprodeji amerických akcií, v podstatě nejhoršímu od finanční krize. Vypadá to, že jde o začarovaný kruh, který sám sebe neustále obnovuje.

I nadále nedoporučuje obchodovat s energiemi a surovinami. Vzhledem k tomu, že Čína je ve středu pozornosti nervózních investorů, projeví se to i v akciích energetických firem. Takže radím, buď snížit expozici, nebo využívat krátkých pozic.

Na druhou stranu však čínský chaos otevřel možnosti pro akcie Applu. Apple připravil velké překvapení, když jeho akciepátek spadly o 6 % a jejich cena je teď poměrně nízká, kolem 95 100 dolarů.

Předpokládali bychom, že Apple bude alespoň v nějakém smyslu bezpečným útočištěm vzhledem k velkým zásobám hotovosti a silným výsledkům, ale v pátek dostal brutální zásah a klesl o 6 %, říká.

Akcie Applu však zůstávají jedním z nejoblíbenějších tipů společnosti Saxo Bank. Poskytují velmi silnou návratnost vloženého kapitálu, a pokud jde o cenový odhad, zdá se, že trh nyní Apple naceňuje na základě očekávání poklesu, říká Garnry. Ceny jsou skoro o 40-60 % nižší než průměr trhu.

Akcie Applu by v příštím roce či dvou neměly klesat, takže i v případě nulového růstu bude nabídka na této cenové úrovni stále atraktivní. Pokud tedy chcete z těchto propadů něco podstatného vytěžit, radil bych určitě Apple, potvrzuje Garnry.

Neutěšitelné dluhopisy

Ve světě dluhopisů otevřely klíčové dluhopisy výše i díky širší nechuti k riziku. Výnosy neměckých dluhopisů naopak dále pokračují v poklesu v trendu, který trvá od řecké krize.

U německých dluhopisů směřujeme k novému minimu. Tento trend může pokračovat k nedávným minimům nebo se dokonce přiblížit nule, uvedl Simon Fasdal, vedoucí obchodování s dluhopisy Saxo Bank.

Po poměrně klidném vývoji jihoevropských dluhopisů v minulém týdnu se objevil prodej italských, španělských a portugalských dluhopisů. Raději to sledujeme. Pokud to bude pokračovat, může jít o velmi důležitý trend, říká Fasdal. Je to známý trend korelace vůči nechuti k riziku, který se dělí mezi periferní a klíčové dluhopisy. Pokud bude pokračovat, nevěští to nic dobrého pro kvantitativní uvolňování ze strany ECB.

Rozvíjející se trhy a dluhopisy s vysokým výnosem jsou i nadále pod velkým tlakem kvůli slabým měnám na rozvíjejících se trzích.

Rostou očekávání umírněného postoje ze strany amerického Fedu, avšak očekávání zářijového zvýšení sazeb poklesly, uvedl Fasdal s tím, že ECB by v příštích týdnech mohla přijít s prohlášeními o dalším kvantitativním uvolňování.

Skutečným nebezpečím jsou pro trhy nyní měny rozvíjejících se trhů, které od minulého týdne dále klesaly. Jde zejména o riziko rozšíření nákazy na další trhy, říká Fasdal.

Pokud prodej místních aktiv a aktiv denominovaných v amerických dolarech na těchto trzích vytvoří narušení likvidity a zmrazí tržní podmínky, mohlo by dojít k dalším globálním nepokojům, uvedl Fasdal.

Mohl by vzniknout globální chaos, říká Fasdal. Podle něj by k tomu mohlo například dojít, pokud by hedgeové fondy nebo jiní velcí investoři potřebovali uvolnit více rizik v evropských nebo amerických cenných papírech.

To by mohlo spustit další fázi obchodování s akciemi za nižší ceny, uvádí Fasdal.

Fasdal dodává, že trh spekuluje o případných krocích Čínské lidové banky, které by podle něj mohly vést k obchodu s nadějí.

Říká se, že by mohli brzy snížit požadované rezervy o padesát základních bodů a také, že možná v zákulisí připravují kvantitativní uvolňování v čínském stylu, aby pomohli akciovým trhům v nynější situaci. Jakýkoli krok ze strany Čínské lidové banky by tedy mohl být hlavním spouštěčem, uzavírá Fasdal.

 

  Autor: Oliver Morrison, editor Saxo Bank

 

Saxo Bank

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online multi-asset obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích, která poskytuje svým soukromým i institucionálním klientům komplexní škálu nástrojů pro realizaci jejich obchodních a investičních strategií. Její finančně komunitní portál TradingFloor.com je první multi-asset sociální trading platformou. Saxo Bank, plně licencovaná a regulatorním pravidlům podléhající evropská banka svým klientům umožňuje obchodovat s FX, CFD, ETF, akciemi, futures, opcemi a dalšími deriváty v rámci platformy SaxoTrader, která obdržela mnohá ocenění. Tato platforma ve více než 20 jazykových mutacích je v rámci jednoho účtu přístupná z PC, tabletů či smartphonů. Platforma je využívána více než stovkou předních finančních institucí na celém světě. Saxo Bank nabízí také profesionální portfolio management a správu fondů, a prostřednictvím Saxo PrivatBank i tradiční bankovní služby. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a jejích 26 poboček pokrývá Evropu, Asii, Střední Východ, Latinskou Ameriku, Afriku a Austrálii.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688