Eva Jurčíková (Vaše Nároky.cz)
Osobní finance  |  25.08.2015 12:39:39

5 nejčastějších dotazů u zpožděných a zrušených letů


Při zpoždění letu o více než 3 hodiny či při jeho zrušení má cestující nárok na kompenzaci od 250 do 600 EUR.
 Nárok vyplývá z evropského nařízení, kterým se stanovují kompenzaceletecké dopravě. Aerolinky vyplácet odškodnění nemusejí, pokud byla příčinou zrušení či zpoždění letu skutečnost, kterou nebyly schopné ovlivnit např. stávka na letišti nebo nepřízeň počasí. Problémy v letecké dopravě však vždy nejsou takto jednoduché a k jednotlivým případům se musí přistupovat individuálně. Společnost Vaše nároky.cz, která se odškodněním v letecké dopravě zabývá, připravila 5 nejčastějších otázek, které cestující k této oblasti mají.

1. Měli jsme odletět na prodloužený víkend do Paříže. Dva dny před odletem nám letecká společnost oznámila, že náš let ruší. Měli jsme již zaplaceno ubytování. Jaký máme nárok na odškodnění?

Pokud byl Váš let zrušen dva dny před jeho uskutečněním, máte nárok na kompenzaci, kterou stanovuje nařízení EU. V tomto případě by se jednalo o 250 EUR na osobu. Aerolinky by Vám navíc měly vrátit peníze za letenku a proplatit částku, kterou jste již uhradili za nevyužité ubytování.

 

2. Letecká společnost nám oznámila, že let, kterým jsme měli letět za dva měsíce je zrušen. Co můžeme po letecké společnosti požadovat?

Jestliže aerolinky do 14 dní před odletem oznámí zrušení či posunutí letu, nevztahuje se na ně nařízení EU a nárok na odškodnění tedy nevzniká. Jsou však povinny klientům vrátit plnou cenu letenky.

 

3. U letecké společnosti jsme měli zakoupeny letenky do New Yorku z Prahy s přestupem v Londýně. Letadlo z Prahy mělo zpoždění a my jsme nestihli navazující let do NY. Museli jsme deset hodin čekat na další spoj. Máme nárok na odškodnění?

Pokud bylo Vaše zpoždění v konečné destinaci, v tomto případě v New Yorku, delší než 3 hodiny a nebylo způsobeno okolností, které nemohla letecká společnost zabránit, máte nárok na odškodnění až 600 EUR.

 

4. Kvůli technické závadě došlo ke zpoždění letu o dvě hodiny, a proto jsem nestihla navazující letadlo. Druhou letenku jsem měla zakoupenou u jiné společnosti než u letu prvního. Mohu požadovat paušální kompenzaci nebo i proplacení navazující letenky?

Zpoždění bylo nižší než tři hodiny, a proto nenáleží paušální kompenzace dle evropského nařízení i přesto, že příčinou zpoždění byla závada na letadle, která by měla jít k tíži dopravce. V tomto případě by obecně letecká společnost za zpoždění nesla odpovědnost a byla by tak povinna k náhradě vzniklé škody, tedy i ceny propadnuté letenky. Nicméně cestujícím doporučujeme, aby vždy mysleli na časovou rezervu mezi navazujícími lety, aby se dopravce nemohl odvolávat na nedbalost ze strany cestujícího.

 

5. Měli jsme zakoupeny letenky u evropské letecké společnosti, ale let začínal mimo EU. Letadlo mělo technickou závadu a do konečné destinace jsme dorazili o 5 hodin později. Mohu žádat náhradu škody, i když let nebyl uskutečněn z území EU?

Ano, v tomto případě lze žádat odškodnění dle nařízení. Nařízení Evropského parlamentu a Rady se vztahuje na všechny letecké dopravce mající sídlo v EU, i když byl let ze třetí země do EU. Také se týká i všech letů, které odlétají z letiště umístěného v  EU

Společnost Vaše nároky.cz pomáhá občanům získat finanční odškodnění, na které mají nárok v případě, že se stali obětí nepoctivého a nekalého jednání obchodníků, institucí či státu. Služby společnosti jsou nastaveny pro oboustrannou spokojenost tak, že za ně klient neplatí žádné poplatky a jedinou odměnou pro společnost je provize ze získané částky do maximální výše 25 % pouze v případě vyhraného sporu. Se společností Vaše nároky.cz tedy klient nic neriskuje, nic neztratí a může jen získat. Portfolio oblastí odškodnění, které společnost za klienty řeší, je opravdu široké, od kompenzace za zpožděný let, přes nevyplacenou mzdu, krácení pojistného plnění či reklamaci dovolené, až po náhradu škody za pochybení lékaře.

Více informací na www.vasenaroky.cz.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688