Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  24.08.2015 10:15:41

Ve smrtící Atacamě vznikne obří solární elektrárna

Společnost Solar Reserve zahájí stavbu hybridní solární elektrárny v Copiapo v oblasti pouště Atacama. Výkon elektrárny je stanoven na 260 MW

Společnost Solar Reserve se zabývá stavbou hybridních koncentrátorových solárních elektráren, které jsou schopné nepřetržitě dodávat elektrickou energii. Slovo hybridní v této souvislosti představuje kombinaci klasických fotovoltaických panelů s CSP elektrárnou.

Solar Reserve postavila hybridní solární elektrárnu Crescent Dunes v Nevadě v USA a právě tato elektrárna bude sloužit jako předloha pro chilský projekt. Dojde ovšem k podstatnému navýšení instalovaného výkonu ve srovnání s již fungující elektrárnou, která disponuje instalovaným výkonem 110 MW.

Elektrárna bude vyrábět i v noci

Stejně jako elektrárna Crescent Dunes také elektrárna v Copiapo bude tvořena jak fotovoltaickými panely, tak CSP technologií s uložištěm tepelné energie na bázi roztavené soli. Elektřinu tak může dodávat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Solar Reserve odhaduje, že chilská elektrárna bude schopna produkovat více než 1 800 GWh elektrické energie za rok. Dokončení výstavby je očekáváno v roce 2019. Kromě již zmíněných projektů v USA a Chile vyvíjí společnost Solar Reserve další elektrárnu v Jihoafrické republice. Konkrétně jde o elektrárnu v oblasti Redstone s plánovaným instalovaným výkonem 100 MW.

Bude mezi deseti největšími

Copiapo se svými parametry zařadí mezi pět největších a nejvýkonnějších elektráren svého druhu na světě. Pojďme si tedy představit, v jaké společnosti se bude nacházet.

Topaz Solar Farm a Desert Solar Sunhill Farm

První ze dvou největších solárních fotovoltaických farem světa s výkonem 550 MW se nachází v americkém státě Kalifornia. Se svými více než 9 miliony solárními panely, rozkládajícími se na ploše 25 km2, by měla být schopna pokrýt spotřebu až 180 000 domácností. Většina stavebních prací na elektrárně byla dokončena v listopadu roku 2014, k oficiálnímu dokončení došlo v únoru tohoto rokuElektrárna nachází v oblasti s vhodnými slunečnými podmínkami, je schopna dodat ročně více než 1 TWh elektrické energie.

Druhou z největších solárních elektráren na světě je se svými 550 MW fotovoltaický projekt Desert Sunlight Solar Farm, který se nachází v kalifornské Mohavské poušti. Více než 8 milionů solárních panelů, zaujímajících plochu 16 km2, by mělo přinést roční snížení emisí oxidu uhličitého v objemu 300 000 tun, což představuje provoz 60 000 aut. Podobně jako Topaz Solar Farm by elektrárna měla pokrýt spotřebu přibližně 160 000 domácností.

Copper Mountain Solar Facility

Třetí největší solární systém na světě se nachází v americkém státě Nevada. Tato fotovoltaická elektrárna se skládá ze tří částí. První fáze, uvedená do provozu v prosinci roku 2010, byla schopna se svým výkonem 58 MW zajistit spotřebu 17 000 domácností. Druhá část, poskytující 250 MW, byla dokončena na počátku roku 2015. Poslední, třetí fáze, byla uvedena do provozu v dubnu letošního roku. V současnosti je tedy elektrárna se svými 458 MW teoreticky schopna pokrýt poptávku zhruba 140 000 domácností.

Ivanpah Solar Power Facility

Koncentrační solární elektrárna Ivanpah, nacházející se blízko hranice mezi Nevadou a Kalifornií, je v pořadí čtvrtou největší elektrárnou na světě, využívající energii Slunce. Téměř 350 000 natáčivých zrcadel, směřujících sluneční záření na tři solární věže, jí zajišťuje výkon až 392 MWe. Kromě pozitivních dopadů na životní prostředí se u tohoto typu elektrárny vyskytují i jistá rizika. Ochránci přírody kladou důraz na nemalý počet uhynulých ptáků. Ti si často v důsledku velké ozářené plochy zamění tato zrcadla za vodní plochu a zahynou na následky popálenin, způsobených intenzivním zářením.

Longyangxia

Jediná sluneční elektrárna první desítky, nacházejí se mimo území Spojených států, konkrétně v Číně, je fotovoltaická část hybridní elektrárny na přehradě Longyangxia. Výstavba této solární elektrárny o výkonu 320 MW proběhla překvapivě rychle, devět měsíců po jejím zahájení v březnu roku 2013 se elektrárna již v prosinci nacházela ve stavu testování. Jelikož se jedná o elektrárnu hybridní, je schopna pomocí svých vodních turbín reagovat na jakoukoliv změnu v dodávaném výkonu fotovoltaické části, tím pádem udržet stabilnější výrobu, čímž získává oproti klasickým solárním elektrárnám jistou výhodu.

-of- 

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688