Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  24.08.2015 06:00:52

Pět největších farmaceutických firem světa

Čtyři z pěti největších farmaceutických firem světa jsou americké společnosti. Tou největší je však švýcarský Novartis s tržní hodnotou převyšující 280 miliard dolarů. Výrobci léčiv jsou velmi atraktivní příležitostí pro investory, jejich akcie v posledních pěti letech vesměs zdvojnásobily svou hodnotu.

Investování do farmaceutických firem může být extrémně výnosné. Některé z těch, které patří do širší světové špičky, přinesly svým investorům trojciferné zhodnocení za jediný rok. Například akcie biofarmaceutické firmy Radius Health zhodnotily za loňský rok o 420 %. Akcie Agios Pharmaceuticals vzrostly za posledních 12 měsíců o 123 % a od začátku roku 2014 o 322 %. Jako případnou investiční inspiraci vám přinášíme přehled pěti největších farmaceutických firem. Žebříček je seřazen podle jejich tržní kapitalizace za rok 2014.

Číslo 5: Eli Lilly

Tržní hodnota Eli Lilly dosahuje přibližně 80 miliard dolarů. Firma sídlí v Indianapolis, za rok 2014 činil její obrat 20 miliard dolarů. Eli Lilly je známá svým lékem na erektilní dysfunkci Cialis a antidepresivem Cymbalta. Tyto dva produkty zajistily firmě v roce 2014 téměř 4 miliardy dolarů obratu, což představuje téměř 20 % z obratu celkového. Největší obrat však přinesl firmě lék na léčbu rakoviny plic Alimta. V roce 2014 se jej prodalo za necelé 3 miliardy dolarů. Ve stejném období posílily akcie Eli Lilly o 22 % a o 105 % za posledních pět let.

Čtyřkou je Merck a spol.

Tržní hodnota firmy Merck činí 161 miliard dolarů. Vyvíjí mnoho léků, vydávaných pouze na lékařský předpis, vakcín a biologických léčiv. V roce 2014 činily její tržby 42 miliard dolarů. Léčivem číslo jedna firmy Merck je Januvia, lék na cukrovku druhého typu. Jen Januvia přinesla firmě v roce 2014 6 miliard dolarů obratu. Zetia, lék na snižování hladiny cholesterolu, měl více než 4miliardový obrat. Akcie Mercku získaly za posledních pět let téměř 63 %, od začátku roku 2013 42 %. Firma sídlí v New Jersey.

Bronz patří společnosti Pfizer, sídlící v New Yorku.

Společnost Pfizer si můžete koupit za 214 miliard dolarů. Také Pfizer uvádí na trh lék na snížení hladiny cholesterolu, který je známý jako Lipitor. Poprvé se na pultech lékáren objevil v roce 1996. Firemní dvojkou je antidepresivum Zoloft, které bylo na trh uvedeno v roce 1991. Firemní tržby v roce 2014 dosáhly bezmála 50 miliard dolarů, zisk pak 14,5 miliardy. Pro investory je zajímavý především nákup společnosti Hospira, která je výrobcem generik. Díky tomu se očekává v budoucnu další nárůst tržeb a zisku společnosti Pfizer. Akcie Pfizeru za loňský rok získaly jen 14 %, ale za posledních 5 let to bylo více než 109 %.

Světovou dvojkou je Johnson and Johnson

Tento gigant s hodnotou necelých 279 miliard dolarů dodává na světový trh široké spektrum výrobků pro zdravotnictví a péči o zdraví. Největší část tržeb společnosti plyne z její farmaceutické divize. Jde o 32,3 miliard dolarů, tedy 43 % z celkových 74,3 miliard za rok 2014. K nejvýznamnějším léčivům patří Sovriad a Olysio, která se používají k léčbě chronické žloutenky typu C. Známé jsou také léky jako Tylenol, Motrin nebo Zyrtec. Za posledních 5 let posílily akcie Johnson and Johnson o 55 %.

Největší světovou farmaceutickou firmou je Novartis

Je poněkud paradoxní, že čtyři z pěti největších farmaceutických firem světa jsou americké společnosti, ovšem tou největší je švýcarská firma Novartis, která sídlí v Basileji. Tržní kapitalizace dosahuje 284,4 miliard dolarů. Společnost za rok 2014 vykázala tržby ve výši 58 miliard dolarů a čistý zisk 14,6 miliard. Zisk na akcii tak dosáhl 5,23 dolarů. Podobně jako Johnson and Johnson i Novartis dodává na trh širokou škálu farmaceutických výrobků. Jedničkou je však přípravek na léčbu rakoviny s názvem Glivec. Ten firmě zajistil obrat ve výši 4,7 miliard dolarů. Další produkty, Gilenya, Lucentis a Diovan, přinesly Novartisu každý 2,4 miliard dolarů na tržbách. Akcie společnosti si za rok 2014 připsaly 22 %, za posledních pět let však svou hodnotu zdvojnásobily.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688