Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  22.08.2015 14:00:48

Investoři na Wall Street panikaří a vyprodávají portfolia

Americké akcie v pátek pokračovaly čtvrtý den v řadě ve výrazném propadu a hlavní indexy odepsaly více než tři procenta. Investory stále znepokojují známky zpomalování světové ekonomiky. Nervozita na trhu zesílila poté, co z Číny v noci na pátek přišla slabá data. Přetlak na straně prodávajících trh "obdaroval" raketovým růstem volatility a indexy za týden srazil nejvíce za čtyři roky.

Dow se propadl o 3,12 % (530,94 bodu) na 16 459,75 bodu, S&P 500 odepsal 3,19 % (64,84 bodu) na 1 970,89 bodu a Nasdaq Composite spadl o 3,52 % (171,45 bodu) na 4 706,04 bodu. S&P 500 se pod 2 000 bodů naposledy pohyboval na přelomu ledna a února. Index volatility VIX doslova explodoval, když vystřelil o 46,45 % na 28,03 bodu. Výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o tři bazické body na 2,037 %.

Index Dow naposledy odepsal více než 500 bodů 10. srpna 2011. Za posledních pět let pak klesl pouze čtyřikrát o více než 400 bodů.

Index volatility VIX (21. srpna 2015)
Index volatility VIX (21. srpna 2015)Zdroj: Yahoo!

Všechny tři ukazatele zažily nejhlubší týdenní propad za čtyři roky. Dow za týden klesl o 5,82 %, S&P 500 odepsal 5,77 % a Nasdaq Composite ztratil 6,78 %. Od začátku roku Dow odepisuje 7,65 %, širší S&P 500 klesá o 4,27 % a Nasdaq ztrácí 0,63 %.

Americké akcie (17.-21. srpna 2015)
Americké akcie (17.-21. srpna 2015)Zdroj: Google

Index Dow navíc v pátek oficiálně prošel korekcí, když ze svého maxima, na nějž se dostal 19. května, klesl již přes 10 %. A nezůstalo jen u něj. Korekce v pátek dostihla také index Russell 2000, v němž jsou zastoupeny akcie firem s malou tržní kapitalizací (tzv. small caps). Ten se na lokální maximum vyšplhal 23. června. V pátek ukazatel Russell 2000 klesl přes procento. S&P 500 zatím korekcí neprošel, ze svého lokálního maxima, na nějž se dostal 20. července, spadl dosud "jen" o zhruba sedm procent. Indexu Nasdaq již moc nezbývá, z lokálního maxima (20. července) se sesunul již zhruba o 9,7 %.

Nejvíce klesly akcie z technologického odvětví, cenné papíry ze sektoru základních materiálů s akcie z odvětví cyklického spotřebního zboží. Relativně nejlépe si vedlo telekomunikační odvětví, které ale i tak kleslo o 1,39 %.

Americké akcie (21. srpna 2015)
Americké akcie (21. srpna 2015)Zdroj: Google

Pokles aktivity v čínském zpracovatelském sektoru zrychluje

Pokles aktivity v čínském zpracovatelském sektoru v srpnu dosáhl nejprudšího tempa za šest a půl roku, zejména kvůli slabé domácí poptávce a exportu. Vyplývá to z průzkumu společností Caixin a Markit mezi nákupními manažery. Výsledek dále posílil obavy z prudkého zpomalení růstu druhé největší ekonomiky světa.

Předběžný index aktivity zpracovatelského sektoru za srpen klesl na 47,1 bodu z červencových 47,8 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od března 2009 a už šest měsíců za sebou se nachází pod klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Pokles je navíc výraznější, než očekávali analytici. Ti v anketě agentury Reuters v průměru počítali s poklesem jen o 0,1 bodu na 47,7 bodu.

"Tak slabá hodnota potvrzuje, že ekonomiku pravděpodobně čeká další oslabování," uvedl ekonom Chester Liaw ze společnost Forecast Pte. "Úřady tvrdily, že ve druhém pololetí se poptávka zotaví, děje se ale pravý opak," dodal.

Toto jsou akcie, které mohou nejvíce reagovat na turbulence v Číně 

Toto jsou akcie, které mohou nejvíce reagovat na turbulence v Číně Čína plní přední stránky světových finančních médií. Nejdříve se psalo o rally na tamním akciovém ...

Analytik Nicholas Teo ze společnosti CMC Markets varoval, že zpomalování hospodářského růstu v Číně by mohlo podkopat naděje na oživení světové ekonomiky. "Čína už dnes není jen 'továrnou' světa, je to důležitý spotřebitel světové produkce a služeb. Řada podniků a odvětví závisí na čínských spotřebitelích, kteří jsou nyní 'znevýhodněni' z hlediska kupní síly," dodal.

"Hlavním zdrojem obav na všech světových trzích je Čína. Vypadá to, jako by to investoři najednou pochopili," řekl agentuře Reuters Scott Wren z investičního institutu banky Wells Fargo.

Apple míří do spárů medvědů, Microsoft prošel korekcí

Z indexu Dow se v pátek výrazně propadly akcie technologické společnosti Apple (-5,86 %), které nakonec odepsaly téměř šest procent. Od 20. července (lokální maximum) již titul odepsal přes 18 %, a ke vstupu do býčího trendu už mu tak mnoho nezbývá. Čínský trh se na celkových tržbách Applu podílí zhruba 30 % a společnost dříve opakovaně potvrdila, že očekává, že se pro ni Čína v budoucnu stane největším trhem. Tržní kapitalizace Applu se za poslední měsíc smrskla o 160 miliard dolarů.

Rána pro akcie Applu: Kříž smrti se uzavírá 

Rána pro akcie Applu: Kříž smrti se uzavírá Jeden medvědí indikátor ještě neznamená vstup do medvědího trendu, říkají si jistě příznivci Applu. Zkušenosti ...

Výrazně oslabily také cenné papíry softwarové společnosti Microsoft (-5,67 %). Titul klesl zhruba o pět procent. Z lokálního maxima, na které se akcie Microsoftu dostaly 28. dubna, titul klesl o 10,33 %, a na rozdíl od Applu, tak má do býčího trendu ještě daleko. Korekci již ale má za sebou.

Přes čtyři procenta klesly v indexu Dow i cenné papíry výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (-4,84 %), investiční banky Goldman Sachs (-4,58 %) a energetické společnosti Chevron (-4,39 %). Ostatní tituly ztratily méně, v indexu Dow ale v zelených číslech neuzavřela ani jedna ze 30 emisí. Nejméně odepsaly akcie chemického obra DuPont, jejichž cena klesla o pouhých 0,78 %.

Akcie Deere & Co. (-8,12 %) se výrazně propadly, když firma reportovala kvartální hospodářské výsledky. Společnost uvedla, že ve svém třetím finančním čtvrtletí hospodařila se ziskem na akcii 1,53 USD nad odhadem 1,44 USD a tržbami 7,594 miliardy USD nad odhadem 7,146 miliardy USD. Zklamalo ale varování, že firma očekává pokles prodejů stavební a zemědělské techniky v dalším čtvrtletí.

Téměř o osm procent se propadly také akcie poskytovatele streamovaného videa Netflix (-7,58 %). Titul se výrazně propadl již ve čtvrtek v reakci na celkový pokles mediálního odvětví poté, co společnost Bernstein Research snížila doporučení na akcie firem Walt Disney a Time Warner a zpochybnila další pokračování růstu sektoru médií.

Akcie mikroblogovací sociální sítě Twitter (-0,5 %) se během většiny dne pohybovaly mírně nad upisovací cenou 26 dolarů z konce roku 2013, nakonec ale uzavřely pod ní na 25,87 dolaru.

V záplavě červené barvy se podařilo po zveřejnění kvartálních hospodářských čísel zpevnit akciím společností Salesforce.com (+1,96 %) a Hewlett-Packard (+0,44 %).

Výkonnost technologických akcií za uplynulý týden, YTD a sestup z ročních maxim
Výkonnost technologických akcií za uplynulý týden, YTD a sestup z ročních maximZdroj: CNBC

Růst sazeb v září je pasé, dolar oslabuje

Dolar v pátek dál oslaboval a vůči euru jeho kurz sestoupil až na dvouměsíční minimum. Slabé ekonomické údaje z Číny posílily pochybnosti o brzkém zvýšení úrokových sazeb v USA.

Euro proti dolaru vystoupilo nad 1,138 USD. Index dolaru vůči koši šesti měn klesl o 1,13 % na 94,9 bodu, nejníže od konce června.

Vyhlídky na zářijové zvýšení sazeb se snížily už po středeční zveřejnění zápisu z červencového zasedání měnového výboru Fedu. Účastníci schůzky poukazovali na zpomalování světové ekonomiky.

"Ústup od očekávání, že banka zvýší sazby na zasedání v září, dává v nejbližší době prostor k dalšímu oslabování dolaru," řekl agentuře Reuters Joe Manimbo z washingtonské firmy Western Union Business Solutions.

Proti japonskému jenu americká měna oslabila o 1,1 % na 122,06 JPY.

Euro posílily údaje o nečekaném zrychlení růstu podnikatelské aktivity v eurozóně. Většina investorů nyní považuje vnější faktory pro euro za důležitější než domácí vývoj.

Ropa se propadla na nová minima za šest a půl roku

Světové ceny ropy v pátek sestoupily na nová minima za téměř šest a půl roku a americká lehká ropa WTI se poprvé od března 2009 podívala pod 40 dolarů za barel.

Ropný trh spolu s dalšími globálními finančními trhy oslabily špatné zprávy z čínského zpracovatelského sektoru. Cena ropy WTI se snížila už osmý týden za sebou, což je její nejdelší pokles od roku 1986.

Severomořská ropa Brent sestoupila pod letošní lednové minimum a večer se obchodovala za 45,38 USD za barel.

WTI za týden ztratila asi šest procent a Brent proti minulému pátku odepsal osm procent. Od června ceny ropy klesly zhruba o třetinu. Dolů je sráží rostoucí převis nabídky nad poptávkou a rekordně vysoká úroveň zásob.

Odpoledne ropný trh dál oslabily údaje, podle nichž se počet využívaných vrtných souprav v USA za poslední týden zvýšil. Šlo již o pátý týden růstu počtu aktivních vrtů. Nárůst počtu vrtů ukazuje, že americká produkce břidličné ropy nereaguje na propad světových cen tak, jak se očekávalo. Počet aktivních vrtů se tento týden zvýšil o dva na 674.

"Trh se zasekl v neochabujícím sestupném trendu," řekl agentuře Reuters Robin Bieber z makléřské firmy PVM Oil Associates. "Ceny tlačí dolů vysoké dodávky spolu s růstem zásob v USA a rekordní těžbou OPEC. Navíc roste strach ze zpomalování růstu v Číně," dodal Michael Poulsen z firmy Global Risk Management.

Na přelomu let 1985 a 1986 ceny ropy během pěti měsíců klesly ze zhruba 30 dolarů na deset dolarů za barel. Tehdy, podobně jako nyní, ropný kartel OPEC zvýšil těžbu, aby získal zpět podíl na trhu po silném růstu dodávek ze zemí mimo organizaci.

SLEDOVALI JSME ŽIVĚ: O co jde čínské centrální bance a jak devalvace jüanu ovlivní další emerging markets
SLEDOVALI JSME ŽIVĚ: O co jde čínské centrální bance a jak devalvace jüanu ovlivní další emerging markets

Dvojí oslabení jüanu čínskou centrální bankou minulý týden znervóznilo investory po celém světě. Po delší době se totiž na scénu vrátila hrozba měnových válek. Co oslabení měny znamená pro samotnou Čínu a další asijské ekonomiky? I o tom ve čtvrtek diskutovali Chi Lo a Patrick Mange, experti na Čínu a rozvíjející se trhy z BNP Paribas. Jejich diskuzi jsme sledovali živě.  

    


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.01.2024Investoři na Wall Street pokračovali ve výběru zisků ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.11.2023Investoři na Wall Street zažili nákupní horečku ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
13.04.2023Investoři na Wall Street vybírali zisky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
05.04.2023Wall Street v úterý vyprodával ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688