STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  21.08.2015 15:45:09

Investiční rady z knihy „The Richest Man Who Ever Lived“

Autor: Jakub Švábenský

Německý renesanční finanční odborník Jacob Fugger, který vytvořil monopol v obchodování se stříbrem, se stal bankéřem králů a přesvědčil papežství legalizovat půjčky peněz. Vydláždil tak cestu pro dnešní trh  s dluhopisy.

Na vrcholu své kariéry v 16. století měl Fugger akumulované jmění, které bylo významnou částí tehdejší ekonomické aktivity v Evropě, avšak jen málo lidí o něm někdy slyšeli.Nová kniha s názvem „The Richest Man Who Ever Lived“ obsahuje peněžní ponaučení pro investory. Níže se dočtete rozhovor s autorem knihy s Gregem Steinmetzem, který je analytik na poli s cennými papíry a bývalý new yorský novinář.

Otázka: „Jaký dopad měl Fugger na dlouhodobý peněžní svět?

“Před tím, než přišel Fugger, křesťané nemohli legálně brát úroky z úvěrů. To je důvod, proč židé půjčovali peníze. V knize Lukášově se píše, že člověk by měl půjčit peníze, aniž by očekával něco na oplátku a tak to církev prosazovala. Křesťanští věřitelé, jako byli Medici, usilovali, aby každý, kdo půjčí za peníze, byl potrestán nebo zaplatil poplatek. To dělalo úvěry těžkopádné. Fugger řekl, že to musí skončit. Zorganizoval kampaň s Vatikánem. Papež nakonec uznal, že jestli jsou věřitelé ochotní riskovat, tak je spravedlivé, aby si účtovaly úroky.

Otázka: „Jaké rady si můžeme od Fuggera vzít?“

Fugger měl nervy ze železa. Ačkoliv měl vynikající instinkty, byly vždy doprovázeny prvotřídními informacemi. Byl jedním z prvních obchodníků na sever od Alp, který začal používat moderní účetnictví. Měl tak lepší rozhled, než kterýkoliv z jeho konkurentů. Investoři se dnes nedívají na čísla, sledují poznámky pod čarou, výroční zprávy a výkazy zisků. Kromě toho Fugger se nesnažil zachraňovat při prvním náznaku potíží. Nejčastější chybou, kterou investoři dělají je, že prodávají levně a nakupují draze. Nakonec přinesl vždy svým zákazníkům přidanou hodnotu a dělal tak ze sebe nepostradatelného. To ho drželo ve hře.

Otázka: „Jaká byla jeho největší peněžní chyba?

“Existuje několik selhání. Některé z jeho lodních obchodů nevyšly. Španělský král získal peníze od investorů na vyslání flotily do Indie. Fugger byl právě také jedním z nich, ale lodě se nikdy nevrátily zpět. Zajímavé na něm je, že šel od úspěchu k úspěchu. Jeho rival měl banku v oblasti těžby stejně jako Fugger. Vzápětí se pokusil proniknout na trh se rtutí, ale neuspěl a skončil ve vězení pro dlužníky.

Otázka: „Byl by Fugger dobrým manažerem zajištěných fondů?

“Někteří lidé mají prostě dar pro vydělávání peněz. On ten dar měl. První velké investice udělal nejen s jeho penězi, ale také s penězi rodiny a přátel. Vůbec nechápu, jak je mohl přesvědčit, aby vložily své peníze do neprověřených subjektů. Byla to sázka do rakouského stříbra. Musel mít obrovskou schopnost získat si důvěru lidí. Bohužel po sobě nezanechal deník. Důkazy, na které jsem spoléhal, byly fragmenty z účetních výkazů a dopisů, které posílal svým klientům a věřitelům.

Otázka: „Užil si svých peněz?

“Fugger vlastnil největší dům v německém Augsburgu, nosil kožešiny a dostal kočár s dvanácti koňmi. Bylo důležité, aby byl vidět a všichni spatřili  jeho bohatství, aby demonstroval zákazníkům a věřitelům, jak byl úspěšný.

Otázka: „Jaký byl Fuggerův život?

“Pracoval celou dobu, ale pro něj byla práce zábava. Říká se, že každé ráno si vyskakoval a tancoval, že může opět pracovat, protože svoji práci opravdu miloval. Prý pracoval až do posledního dechu a v roce 1525 ve věku 66 let zemřel.

 Další články a zajímavosti naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.



Přečtěte si také:

01.08.2021Nová kniha Mistryně Ching Hai - Love Is The Only Solution Pavla Hřebíčková (vegan)
08.07.2020USA formálně vystoupily z WHO Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
21.04.20194 investiční rady Věštce z Bostonu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688