Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Komodity  |  21.08.2015 08:54:01

Je se žlutým kovem amen, nebo přijde jeho renesance?

Světová poptávka po zlatě v letošním druhém čtvrtletí podle dat Světové rady pro zlato (World Gold Council, WGC) meziročně spadla o 12 % na šestileté minimum 914,9 tuny. Co stojí za slabým nákupním apetitem spotřebitelů a investorů a co od kovu čekat v druhé polovině roku?

Menší zájem o zlato měli spotřebitelé v Indii i Číně. I tak si však tyto trhy udržely pozici jedničky a dvojky v poptávce po žlutém kovu. Dohromady se navíc Indie a Čína postaraly o více než polovinu celosvětové poptávky.

Za celé první pololetí byl pokles poptávky po kovu proti prvním šesti měsícům loňského roku výrazně slabší, když činil jen šest procent. Výhled pro zbytek roku je dle WGC spíše příznivý. "Lze čekat zvýšenou poptávku kvůli propadu ceny zlata v posledních týdnech," uvádí WGC. Od poloviny května zlato do konce července zlevnilo z 1 225 USD až na 1 083 USD za trojskou unci. Od konce července cena mírně ožila, nyní se trojská unce zlata prodává zhruba za 1 120 dolarů.

 

Pod tlak se podle WGC dostala především poptávka po zlatě pro šperkařskou výrobu, a to z důvodu slabší poptávky po klenotech ze strany koncových zákazníků. Nižší byla meziročně i poptávka po investičním zlatě, což WGC vysvětluje nejen nejednoznačným trendem vývoje ceny kovu, ale i pokračující rally na akciových trzích, která investory podporovala v nakupování rizikovějších aktiv, jako jsou právě akcie.

"Cena zlata se od března do června vyvíjela bez jasného trendu. To bylo jak důsledkem, tak příčinnou slabší poptávky po kovu na světových trzích. Cena zlata vyjádřená v amerických dolarech se pohybovala v rozpětí zhruba 70 dolarů s volatilitou na úrovni 13 %, tedy 5 procentních bodů pod 5letým průměrem kolísavosti," píše se taktéž ve zprávě WGC. "Investoři a potenciální kupující vyčkávali, zda nebude možné zlato získat za příznivější cenu."

Vývoj skladby poptávky po zlatě (1H2010-1H2015)
Vývoj skladby poptávky po zlatě (1H2010-1H2015)

Nejvýraznější pokles poptávky po zlatě byl ve druhém čtvrtletí patrný právě v sektoru šperkařství (-81,1 tuny meziročně na 513,5 tuny). V technologickém sektoru se poptávka snížila pouze o 800 kilogramů na 85,5 tuny a poptávka po investičním zlatě klesla o 21,4 tuny na 178,5 tuny. Poptávka po kovu ze strany centrálních bank ve 2Q meziročně klesla o 19,8 tuny na 137,4 tuny.

Poptávka spotřebitelů v Indii spadla o 25 % neboli 50,4 tuny na 154,5 tuny, v Číně poklesla o 3 % neboli 7,6 tuny na 216,5 tuny a na Středním východě se propadla o 24 % (19,8 tuny) na 63,5 tuny. Meziročně vyšší naopak byla poptávka ve Spojených státech (+3 % na 37,9 tuny) a v Evropě bez zemí bývalého SSSR (+14 % na 61,1 tuny).

Poptávka po zlatě a dodávky komodity na trh (2Q2014 a 2Q2015)
Poptávka po zlatě a dodávky komodity na trh (2Q2014 a 2Q2015)

WGC dále ve zprávě upozorňuje na vyšší poptávku po investičním zlatě v Evropě ve 2Q2015, a to jak ze strany individuálních, tak institucionálních investorů. "Poptávku po investičním zlatě v Evropě zvyšovala eskalující řecká dluhová krize, která působila jako hrozba pro stabilitu a budoucnost celé eurozóny. Mimo Evropu již investoři Řecko nevnímali jako systémové riziko."

Výrazný byl v Evropě zejména růst poptávky po fyzickém zlatě. Poptávka po slitcích a mincích se zvedla ve druhém čtvrtletí o 7,3 tuny, zatímco v ostatních světových regionech v průměru o 1,7 tuny klesla. Vyšší byla nicméně v Evropě také poptávka po "virtuálním" (papírovém) zlatě obchodovaném prostřednictvím ETF, když se ve druhém čtvrtletí zvedla o 6,6 tuny po nárůstu jen o 300 kilogramů v prvních třech měsících letošního roku.

Vývoj poptávky po investičním zlatě v Evropě (1H2012-1H2015)
Vývoj poptávky po investičním zlatě v Evropě (1H2012-1H2015)

Do konce roku se bude sentiment zlepšovat

V prvních týdnech druhého pololetí došlo k poměrně zásadním událostem - výrazně klesla cena zlata a čínská centrální banka oznámila, že své zlaté rezervy od dubna 2009 navýšila o 604 tun na zhruba 1 658 tun. "Na zprávu čínské centrální banky se dlouho čekalo a její zveřejnění potvrdilo trend navyšování zlatých rezerv. Ačkoli některé hlasy říkají, že nárůst zlatých rezerv Číny nebyl příliš velký, naše odhady naplnil a považujeme ho za podporu pro další vývoj ceny kovu," píše WGC. "Oznámení podle nás potvrzuje, že zlato nadále patří mezi hlavní rezervní aktiva a centrálním bankám pomáhá diverzifikovat portfolia a snižovat jejich expozici vůči americkému dolaru."

World Gold Council tvrdí, že po relativně slabé první polovině roku se na trhu se zlatem vytvořil prostor pro obezřetný optimismus. "Propad ceny zlata může být na trzích citlivých na její vývoj považován za poměrně silný nákupní signál. Týká se to hlavně Asie a Středního východu. Poptávku po zlatě ve formě šperků by měla podpořit také svatební sezóna v Indii, která bude vrcholit v posledním čtvrtletí," uvádí dále zpráva, podle které již je rostoucí poptávka po zlatě v Číně a Indii patrná.

Zlato v držení čínské centrální banky (listopad 2001 - červen 2015)

Zlato v držení čínské centrální banky (listopad 2001 - červen 2015)

. 7 důvodů, proč zlato zažilo volný pád

7 důvodů, proč zlato zažilo volný pád

Zlato čelí agresivnímu prodejnímu tlaku. I přes posílení na začátku roku ztratilo letos zhruba desetinu hodnoty a změna trendu je v nedohlednu.

Zlato Platina Investiční alternativy

Morgan Stanley: Zlato je mrtvá investice, ruce od něj pryč
Morgan Stanley: Zlato je mrtvá investice, ruce od něj pryč

Investoři na komoditních trzích prožívají složité období. Nebo naopak? Cena zlata se pohybuje kolem několikaletých minim, což na jedné straně bolí jeho majitele, na druhé ale povzbuzuje obchodníky s prstem na klávese "buy". Analytik Tom Price z Morgan Stanley má ale jasno. Dny zlata jsou sečtené, varuje.  

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688