BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  18.08.2015 14:42:14

Proč klesá cena ropy, díky inflaci libra posílila; analýza GBP/NZD, GBP/AUD

Cena ropy včera zlevnila poté, co japonská ekonomika, třetí největší spotřebitel ropy na světě, zaznamenala ve druhém čtvrtletí pokles hrubého domácího produktu (HDP) na meziročním i mezikvartálním základě. Zpráva prohloubila obavy, že zpomalení největších asijských ekonomik přidusí již tak slabou poptávku po ropě. O přesyceném trhu s ropou minulý týden informovaly zprávy, že v USA opět přibyly ropné vrty (čtvrtý týden v řadě) a Omán v červenci produkoval rekordní 1 milion barelů denně. Produkce Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) stále výrazně převyšuje poptávku, a na celém světě se tak hromadí zásoby černého zlata. Nadto se očekává, že vývoz ropy zvedne také Írán, jakmile budou po ratifikaci jaderné dohody zrušeny sankce Západu proti Teheránu.

Newyorský Fed včera oznámil, že aktivita v průmyslu ve státě New York klesla na -14,92 bodu z červencových +3,86 bodu kvůli propadu nových objednávek a dodávek, zatímco ekonomové oslovení Reuters očekávali zvýšení na 5,00 bodu, přičemž kladná hodnota ukazatele značí expanzi v odvětví a naopak záporná recesi. Americký akciový trh spolu s americkým dolarem reagovaly na data poklesem. Německý akciový index DAX včera klesl na více než měsíční minimum po těchto údajích. Po datech naopak stoupla poptávka po amerických státních dluhopisech. Následně pak odpolední obchodování stabilizovala data indexu stavitelů domů (NAHB), která byla v souladu s očekáváními a výsledky předchozího měsíce. Globální apetit po riziku byl včera rovněž testován dalším propadem ceny ropy. Cena londýnské ropy Brent klesala na hodnotu 48,91 dolaru za barel.

Dnes pokračuje výprodej rizikových aktiv reprezentovaných hlavně akciovými trhy. Zejména ten čínský si dnes odepsal dalších 6 procent ze své hodnoty. Investoři proto dnes preferují bezpečné přístavy jako japonský jen a švýcarský frank.

Německá Bundesbanka včera informovala, že tamní ekonomika bude ve druhé polovině roku silně expandovat díky stoupající spotřebě a rostoucímu vývozu, avšak globální výhled je čím dál více pod vyšším rizikem výrazného ekonomického zpomalení v Číně. Banka považuje rozhodnutí čínské centrální banky oslabit jüan vůči americkému dolaru za důkaz nejistoty. Podle banky bude Německo těžit z velkého nárůstu reálných příjmů, zotavení v eurozóně, slabšího eura a zrychlujících se ekonomik Spojených států a Velké Británie, dvou klíčových obchodních partnerů.

Bundesbanka hledí optimisticky také na situaci Řecka, kde se podle ní bude tamní ekonomika postupně zlepšovat, tažena záchranným programem, příjmy z turistického ruchu a investicemi financovanými z evropských strukturálních fondů.

Británie dnes zveřejnila pozitivní čísla inflace, která v červenci nečekaně posílila. Index spotřebitelských cen (CPI) mírně poskočil z nulové hodnoty na 0,1 procenta v meziročním srovnání díky vyšším cenám oblečení v letních výprodejích. Zraky investorů se však upřely na jádrový index CPI (očištěn o volatilní ceny jídla a energií), jež v červenci meziročně vzrostl o 1,2 místo očekávaných 0,9 procenta. Britská libra po těchto datech posílila vůči americkému dolaru o 0,7 procenta a podívala se nad kulaté číslo 1,5700 prvně za posledních 7 týdnů.  Odpoledne nás čekají data z trhu bydlení USA.

GBP/NZD konsoliduje svůj předchozí růst v trojúhelníkové formaci. Nicméně nižší vrcholy na MACD naznačují, že by GBP/NZD mohly docházet síly.

GBP/AUD se chystá třetí krát v řadě provést souboj s hodnotou rezistence 2,1510. Když ji bude chtít britská libra překonat, bude muset prorazit tuto hodnotu silnou býčí svíčkou. Naopak delší knoty na svíčkách naznačí odmítnutí hodnoty rezistence.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688