Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  17.08.2015 08:19:00

Kurz renminbi by tento týden dál oslabovat neměl

V průběhu uplynulého týdne si společná evropská měna připsala proti dolaru zisky okolo 1,3 %. Euru pomohla hlavně dohoda s Řeckem, která otevírá cestu k dalšímu úvěru od evropských institucí. Navíc americkému dolaru nepomohla změna nastavení kurzu čínského renminbi. Jeho určování by se mělo nyní více řídit tržními silami. Ihned poté, co byla tato změna provedena, čínská měna oslabila, což na světových devizových trzích vyvolalo vlnu rozruchu. To vyvolalo obavy i v americké ekonomice. Nižší dovezená inflace by totiž mohla ohrozit zářijové zvyšování úrokových sazeb.


Nicméně údaje z americké ekonomiky zatím obavy ohledně zahájení cyklu utahování měnové politiky nenaznačují. Maloobchodní tržby vzrostly v souladu s očekáváním analytiků a navíc došlo k příznivým revizím minulých údajů. Dokonce nad očekávání rostla americká průmyslová produkce, což je další signál ekonomického růstu v USA, který naznačuje zvyšování sazeb již na zářijovém zasedání Fedu.


V Evropě se na konci týdne zveřejňovaly dynamiky HDP. Zklamání jsme se dočkali ve Francii a v Německu, a tak evropský růst musel být tažen Španělskem. Celkově eurozóna v druhém čtvrtletí přidala pouze 0,3 % q/q a potvrzuje se, že oživení na starém kontinentě je velmi pozvolné.


Tento týden bude na data z obou břehů Atlantiku chudší. Sledovat se bude kurz renminbi, který by podle ekonomů v krátkém horizontu dál oslabovat neměl, v dlouhodobější perspektivě však očekávají další mírné znehodnocení. Oslabení čínské ekonomiky by se mělo promítnout do evropských indexů PMI. Německá spotřebitelská důvěra by ale otřesena být neměla. Stále těží z klesající nezaměstnanosti a nižších cen pohonných hmot. Situace by se mohla znovu vyhrotit v Řecku, kde tisk spekuluje o roztržce ve straně Syriza, která by mohla vyústit v předčasné volby. Ve Spojených státech bude zveřejněn vývoj cen a údaje z nemovitostního trhu. Díky poklesu cen energií by meziměsíční inflace měla v červenci zpomalit na 0,2 %, což odpovídá nejnižší hodnotě růstu od dubna tohoto roku. Stejně by měl růst i index očištěný o pohonné hmoty a potraviny. Indikátory z trhu nemovitostí by měly nadále ukazovat solidní situaci na americkém trhu. V neposlední řadě budeme sledovat zápis z jednání Fedu, který vrhne více světla na uvažování amerických centrálních bankéřů.






Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688