Jana Brožková (Bydlet.cz)
Reality  |  14.08.2015 12:29:27REKLAMA

Nákup nemovitosti: pozor na podvody s nemovitostmi

Rád bych koupil nemovitost, ale bojím se, že naletím podvodníkům. Dá se tomu nějak vyvarovat?

Karel Horký, Ústí nad Labem 

 

V prvé řadě nedoporučujeme transakci provádět bez odborné pomoci. Nezkušený kupující udělá chybu častěji a ta jej pak může stát spoustu peněz i času.

 

Obecně však platí, že byste ještě před podpisem smlouvy určitě neměl zapomenout pečlivě prozkoumat danou nemovitost a to jak z faktického hlediska (např. prohnilé podlahy překryté laminátem) tak z právního hlediska (váže se k ní služebnost či nájem s problémovým nájemníkem anebo je na ní zástava za poskytnutou hypotéku?). Většina důležitých právních informací je volně dostupná v katastru nemovitostí, kde jsou uvedeni i aktuální majitelé nemovitosti. Spolehlivost těchto dat je velmi dobrá, pokud ovšem nemáte podezření, že daný stav není v souladu s realitou a zároveň jednáte se zdravou opatrností. 

 

Důrazně také doporučuji zejména trvat na vyplacení kupní ceny prostřednicím advokátní úschovy až v okamžiku, kdy bude vlastnické právo bez jakýchkoliv závad skutečně převedeno na vás. Nezapomeňte také, že v případě, kdy dům vlastní manželé, měli by smlouvu vždy podepsat oba. Nemělo by chybět ani prohlášení, že proti ním není vedena exekuce či insolvenční řízení. To by převod totiž mohlo velmi zkomplikovat.

 

V případě, že máte z procesu obavy, není nic snadnějšího než oslovit odborníky, kteří Vám pomohou. Peníze, které v tomto případě investujete do bezpečného nákupu nemovitosti, se Vám vrátí v podobě klidnějšího a výrazně bezpečnějšího jednání. Využít můžete i naši webovou právní poradnu dostupnyadvokat.cz, kde Vás postupně a bezpečně provedeme celým procesem.

Odpovídal JUDr. Ondřej Preuss z webové právní poradny dostupnyadvokat.cz

 

O autorovi

JUDr. Ondřej Preuss je advokát a provozovatel webu dostupnyadvokat.cz, který nabízí služby zejména v právu nemovitostí, pracovním právu, ale i dalších právních oblastech. Právní služby poskytují prostřednictvím tohoto webu pouze advokáti.

O portálu dostupnyadvokat.cz

Dostupnyadvokat.cz našel inspiraci v podobných službách, které úspěšně fungujícími v zahraničí, a to zejména ve Velké Británii. Myšlenka vytvoření podobného nástroje pro Českou republiku, kterým lze otevřít svět advokacie úplně každému vznikla v roce 2010. O čtyři roky později byl pak spuštěn web, který je skutečným nástrojem, jak klientovi zajistit kvalitní, rychlou a dostupnou právní službu za předem jasně dohodnutou cenu.







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688