Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  14.08.2015 09:52:48

Komentáře k HDP - výtečný meziroční výsledek, vysoká mezičtvrtletní srovnávací základna


  Statistici dnes zveřejnili první odhad růstu ekonomiky v druhém čtvrtletí. Ekonomika meziročně rostla o 4,4 % a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,2 %. Právě už velmi silné předchozí čtvrtletí znamenalo, že mezičtvrtletně si ekonomika nemohla tak silně polepšit. Srovnávací základna byla už tak vysoká, protože růst o dvě desetiny procenta je velmi dobrý. To platí i o meziročním růstu. Tady ale nelze růst bagatelizovat slabou srovnávací základnou. Už před rokem ekonomika rostla o více jak dvě procenta, proto dnešní růst je výtečný.    

Ekonomika se rozběhla téměř na všech frontách. Základ růstu tvoří průmysl a stavebnictví. Průmyslu se daří vyrábět jak pro tuzemské zákazníky, tak i zahraniční. Průmyslový růst se navíc netýká jen jedné oblasti, ale téměř všech. A to jak strojírenství, tak i výroby plastů, potravin a dalších. Podobně je na tom stavebnictví, které se v letošním roce naplno vymanilo z dlouholeté krize. Do stavebnictví putují jednak investice ze státu, ale také chuť developerů stavět a rozběhnout řadu svých projektů. V neposlední řadě jsou za silně rostoucí ekonomikou i samotní spotřebitelé. Nízká inflace, rostoucí mzdy, klesající nezaměstnanost vytváří dokonalé spotřebitelské prostředí. To by se mělo výrazně projevit na konečné spotřebě.

 

Česko v tomto čtvrtletí také předběhlo Slovensko, které v předchozích letech rostlo rychleji. Tentokrát slovenská ekonomika přidala "jen" 3,1 %. Oběma ekonomikám se daří dobře. Přesto česká ekonomika rostla razantněji díky celkovému oživení ve všech odvětvích.

 

Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.

  



 

 

Česká ekonomika zůstala v druhém kvartálu v nečekaném rozletu. Zatímco prudký růst v prvním kvartálu do značné míry podpořil technický faktor spojený s výkyvy ve výběru spotřební danětabáku, růst v druhém kvartálu by již měl zcela odrážet příznivé trendy v ekonomice. Pokračování vzestupných tendencí navíc dokládá většina krátkodobých ukazatelů, mezi kterými můžeme vyzdvihnout především údaje o průmyslové produkci a maloobchodních tržbách. Investiční aktivitu firem a soukromou spotřebu také ČSÚ ve svém komentáři označil jako klíčové složky ekonomického růstu. Je však zřejmé, že citelně pomáhá i růst v zahraničí, který je pro vývozně orientovanou českou ekonomiku nezbytný. I pokud by mezikvartální tempa růstu ve zbytku roku zpomalila na polovinu hodnoty z druhého kvartálu, překročí celoroční růst 4%, což by bylo víc, než kterákoliv instituce doposud očekávala. Zároveň by se jednalo o nejvyšší hodnotu od předkrizového roku 2007. Zda se takovýto vývoj promítne do podstatnějšího zrychlení inflace, na které by ČNB reagovala dřívějším zpřísněním měnové politiky, je nyní těžké odhadovat. Zatím se však zdá, že ČNB nenechá korunu posílit pod 27 za euro dřív jak v polovině příštího roku.

 

 

 

 

 

Patrik Rožumberský
Ekonom
Economic Research
UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s.

 

 

 
 

 

14.08. 10:44  A co sprostý ruský lid?? (obušku z pytle ven)
14.08. 10:43  A co sprostý ruský lid?? (Bejvoč)
14.08. 10:39  A co sprostý ruský lid?? (obušku z pytle ven)
14.08. 10:35  Nebýt závislí jen na Německu a EU (Nasraláh)
14.08. 10:16  A co sprostý ruský lid?? (Bejvoč)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688