STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  14.08.2015 09:00:27

ETF: Rozvíjející se země nabízejí atraktivní ocenění

Autor: Tomáš Kvapil

Jak diverzifikovat své portfolio a profitovat na vývoji rozvíjejících se trhů? Jednou z možností je investice do ETF, jež jsou na tyto trhy zaměřeny. Navíc se v současné době některé z nich nacházejí na příznivých hladinách z pohledu ukazatele P/E.

Jeden z principů moderní teorie portfolia říká, že investor by měl mít široce diverzifikované portfolio, čímž významně sníží své riziko. Faktem je, že světové trhy jsou v dnešní době úzce propojeny a vzájemně ovlivňovány a proto se objevuje mnoho strategií, které doporučují investovat 5 % až 10 % svého kapitálu do rozvíjejících se zemí.

Donedávna nebylo vůbec jednoduché se k investicím do rozvíjejících se trhů dostat, avšak s rozvojem ETF se investorům naskytují možnosti, jak participovat na vývoji právě těchto zemí. Největší růst zaznamenaly ETF na rozvojové trhy v letech 20032007.

I přes tento růst je v dnešní době možné najít ETF, které mohou poskytnout určitý výnos a také zmiňovanou diverzifikaci portfolia. Avšak investor měl by si být vědom současných rizik a pokusit se jich vyvarovat. Prvním z nich je silná orientace většiny ETF rozvíjejících trhů na země BRIC se silným zastoupením Číny. Právě slabší vývoj v Číně a Brazílii nepřispívá k pozitivním vyhlídkám těchto ETF.

Jako další problém se může jevit možné posílení dolaru a zvýšení úrokových sazeb v USA, čímž by mohlo dojít k odsátí zahraničního kapitálu z rozvíjejících se trhů.

iShares MSCI Emerging Markets Minimum Volatility ETF

Tento fond je navázán na index MSCI Emerging Markets Minimum Volatility a nakupuje na rozvíjejících se trzích akcie s nejnižší volatilitou (pozn. zahrnuje 225 titulů). Stejně jako výše zmíněný fond EEM investuje 19,5 % kapitálu do čínských akcií, avšak s mnohem lepší výnosností, což je patrné na grafu níže. Dále má fond velké expozice na Taiwanu (16,3 %) a Jižní Koreji (11,7 %). Jedná se o jeden z největších fondů

WisdomTree Emerging Markets Equity Income Fund

Tento fond je navázán na index WisdomTree Emerging Markets Dividend a snaží se následovat výkonnost nejlepších dividendových titulů z tohoto indexu. Největší zastoupení v indexuRusko s 18,2 %, následované Čínou s 16,5 % a Taiwanem s 14,6 %. 

iShares MSCI Frontier 100 Index Fund

Fond investuje do 100 největších aktiv na tzv. frontier markets, které se vyznačují menší tržní kapitalizací a likviditou než více rozvinuté trhy. Frontier markets vyhledávají především investoři, kteří preferují vysoký a dlouhodobý výnos a nízkou korelaci s ostatními trhy. Největší váhové zastoupení přísluší společnostem z Blízkého východu s 55 % a Afriky s 20 % (Nigérie 12 %). 

iShares MSCI South Korea Capped

Další zajímavou diverzifikací může být nákup fondu, který mapuje výkonnost korejského indexu MSCI Korea 25/50. Největší zastoupení drží Samsung s 20% podílem. 

 

  Další články a zajímavosti naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688