Vyschnul pramen Vltavy na Šumavě, pomohou jen deště

TNBiz, 12.8.2015

"V uměle vytvořené studánce, která pramen Vltavy reprezentuje, voda zatím je. Do ní a z ní už ale žádná neteče," popisuje situaci u pramene Vltavy starosta obce Kvilda Václav Vostradovský. Podle něj za vyschnutí pramene mohou nejen vysoké teploty, ale hlavně suchý les, který se vlivem kůrovce na Šumavě rozšiřuje. Ve vedrech se ale z mrtvého lesa stává horké peklo.

"Teploty v suchém lese dosahují až 60 stupňů," říká Vostradovský. V okolí Kvildy v důsledku vysokých teplot mizí nebo už úplně zmizely přírodní studánky. V obci úbytek vody způsobuje značné problémy. V místním vodojemu se tenčí zásoby a zmenšuje se tak i tlak vody.

Že by pramen Vltavy vyschnul, se ještě nikdy nestalo. "Je to poprvé v historii. Dokonce pro to neexistuje ani žádná symbolika, protože si nikdo nepomyslel, že by taková situace mohla někdy nastat," vysvětluje starosta, kterého nastalá situace zaskočila stejně jako místní pamětníky.

Pokud budou extrémní horka pokračovat, mohlo by dojít k úplnému vyschnutí pramene. "Vltava teď funguje díky přítokům, pokud to ale takhle půjde dál, budeme muset pramen Vltavy překreslit na mapě," stěžuje si starosta z Kvildy. Místním prý nyní nezbývá nic jiného, než se modlit, aby začalo brzo pršet.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky