Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  12.08.2015 06:57:07

Souboj býků a medvědů je vyrovnaný. Kdo vyhraje?

Při správě aktiv je nejsložitější zvládání emocí. Nejde pouze o vlastní emoce manažera jako správce, ale také o emoce spolupracovníků a klientů, tvrdí Cullen Roche, zakladatel společnosti Orcam Financial Group. A největší výzvou jsou právě časy, kdy na trzích panuje nervozita z událostí, jako jsou ty současné v Řecku nebo v Číně.

Jednou z největších výzev při investování je zvládání strachu a obav. Ty většinou nemají racionální základ, což platí i pro současnou situaci na amerických trzích. I přes znepokojující trendy na ostatních trzích uvádí Roche tři argumenty pro optimismus, aby ale i medvědi dostali svou porci, připojuje tři důvody, které mohou optimismus významně zkrotit.

Tři býčí grafy

1. Žádostí o podporu v nezaměstnanosti nepřibývá. Počet žádostí dosáhl nejnižší úrovně za posledních 40 let. Jde o jeden z nejlepších ukazatelů stavu ekonomiky. Je pravda, že počet lidí bez práce je tradičně nejnižší na vrcholu ekonomického cyklu. Zároveň je však potřeba připomenout, že USA se nikdy nedostaly do recese, pokud byl meziroční přírůstek počtu žádostí o podporu nižší než 20 %. Jde zpravidla o první ukazatel, který signalizuje hrozící recesi (Národní úřad pro ekonomický výzkum, NBER, ji potvrdí s půlročním skluzem), a v současnosti v meziročním srovnání stále klesá.

4týdenní klouzavý průměr žádostí o podporu v nezaměstnanosti (meziroční procentuální změna)
4týdenní klouzavý průměr žádostí o podporu v nezaměstnanosti (meziroční procentuální změna)

2. Objem hotovosti signalizuje příležitost k nákupům. Bank of America Merrill Lynch nedávno zveřejnila svůj globální indikátor hotovosti držené správci aktiv. Z historických dat vyplývá, že když objem hotovosti vyjádřený indikátorem vzrostl nad 5,5 %, na trhu panuje velká nejistota a obavy. Medián výnosů v různých následujících obdobích (1, 3, 6 a 12 měsíců) je však kladný. Průměrný výnos kolem 17 % v následujícím roce mluví sám za sebe. Je samozřejmě nebezpečné spoléhat se na historická data, když každý ekonomický cyklus je jiný. Ale jak se říká, buďte nenasytní, když mají všichni strach, a opatrní, když jsou ostatní nenasytní. Nyní to vypadá na první případ.

Hotovost držená asset manažery v porovnání s indexem MSCI All Country World Index
Hotovost držená asset manažery v porovnání s indexem MSCI All Country World Index

3. Trh s bydlením se konečně vzpamatoval. Jedním z důvodů slabého oživení ekonomiky byl stagnující nemovitostní trh, který je brzdou posledních sedm let. Za posledních několik měsíců jsou ale údaje z trhu s bydlením poměrně dobré. 16,2% růst počtu zahájených staveb znamená jedno z nejsilnějších čtvrtletí za poslední roky.

Nově zahájené výstavby v soukromém vlastnictví (meziroční procentuální změna)
Nově zahájené výstavby v soukromém vlastnictví (meziroční procentuální změna)

Tři medvědí grafy

1. Objem půjček na nákupy akcií v poměru k HDP opět nebezpečně roste. Jakýkoli dluh je nebezpečný a často bývá rozbuškou větším problémů během horších období. Půjčky na nákupy akcií se dostávají na úrovně z vrcholů trhů v letech 2000 a 2007. Vysoký dluh samozřejmě nemusí znamenat obrat na trzích, spíše jde o růst rizika. Pokud tedy dojde k propadům na trzích, finanční páka přispěje k rychlosti propadů.

Prostředky půjčené na nákup akcií jako procento HDP
Prostředky půjčené na nákup akcií jako procento HDP

2. Očištěné kapitálové výdaje (core CAPEX) klesají. Jednou z příčin slabého oživení ekonomiky je nízká úroveň podnikových investic. Jádrové CAPEX zaznamenaly meziroční pokles o 5 %. Historicky zboží dlouhodobé spotřeby silně koreluje s akciovým trhem, a zároveň je dobrým ukazatelem blížící se recese, což nepřidává na optimismu.

Meziroční změna core capex
Meziroční změna core capex

3. Silný dolar ukazuje na problémy v rozvíjejících se ekonomikách. Silný dolar není problém, ale velmi silný dolar je známkou toho, že se děje něco znepokojivého. Historicky je pravidelně posilující americká měna znakem toho, že mu investoři věří. A věří mu i v době, kdy se Evropa a rozvíjející trhy topí v problémech. Úprk k dolaru jako bezpečnému přístavu signalizuje více problémů, než si mnozí chtějí připustit.

Obchodně vážený dolarový index

Obchodně vážený dolarový index

 



Erste: Výhled pro americké a evropské akcie včetně jednotlivých sektorů

 

Výhled pro americké a evropské akcie včetně jednotlivých sektorů

Ve světle silných makrodat se rýsuje první zvýšení sazeb v USA na září. Středem zájmu trhů ve zbytku 3Q2015 bude i situace v Řecku, která ale spěje k dalšímu dočasnému řešení. Zlepšující se ekonomická data by určitě měla hrát důležitou roli a čeká se i mírné zvýšení výnosů dluhopisů. Investoři do firemních dluhopisů by měli zůstat opatrní ohledně rizikovějších kategorií bondů. U akciových trhů Erste očekává stagnaci až mírný růst.   


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.03.2024Tohle kolo souboje s inflací jsme vyhráli Jan Berka (Roklen24)
12.09.2015Takhle si to rozdávají býci a medvědi Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688