Oblá je dobrá: harmonické linie v interiéru

REKLAMA       Jana Brožková, 11.8.2015

Od pradávna máme nutkání ostré a špičaté předměty a přírodní materiály ohlazovat do perfektně kulatého tvaru. Žádné vrcholy, jen dokonale pozvolné, harmonické linie jsou tím, co po staletí fascinuje. Stejný trend přichází do módy v bydlení. Pojďte se přesvědčit o tom, že i hrana může být designově oblá a velmi praktická…

Oblá hrana na dveřích

Svět je kulatý… a oblé tvary jsou všude kolem nás. Nevyhýbají se ani takovým interiérovým kusům jako jsou dveře a zárubně. Oblá hrana nenabízí jen elegantní prvek na dveřním křídle, ale hlavně se vyznačuje zvýšenou ochranou jak dveří samotných, tak i jejich uživatelů. Už jste se poranili o ostrou hranu u dveří? Že mnohokrát? Tak právě možnost tohoto poranění s oblou hranou mizí. Při zavadění nebo pádu přímo na oblou hranu dveří jemně „sklouznete“ po jejím rádiu a riziko poranění se minimalizuje. Stejně tak se při vašem pádu nebo nárazu předmětu snižuje riziko poškození samotných dveří. S oblou se nemusíte bát ani nechtěného zachycení kusu oděvu, které vás v jiných případech dokáže doslova zbrzdit v rozletu. Nehrozí ani odlepování namáhaných hran dveří, ke kterému běžně dochází u jiných typů dveří, nebo usazování prachu ve spárách, což oceníte například při úklidu.

POZOR – NENÍ OBLÁ JAKO OBLÁ!

Možná si říkáte, co je na té oblé hraně tak zvláštního a převratného. Vždyť oblá hrana na dveřích není žádnou novinkou. To však platí pouze částečně. „Oblou hranu na dveřích nabízí ve svém sortimentu více prodejců. V naprosté většině případů se však jedná o levné dveře s povrchem z papírové fólie, která se snadno a rychle poškodí. To se vám ale u našich dveří nestane. Díky nové technologii totiž nyní zvládáme ohnutí odolných laminátových povrchů. Oblou hranu tak můžete mít i na dveřích s vysoce odolným CPL laminátem nebo působivým povrchem SOLO 3D, který věrně imituje strukturu dřeva,“ vysvětluje zásadní rozdíly mezi dveřmi s oblou hranou pan Martin Dozrál, generální ředitel společnosti SOLODOOR a.s., předního českého výrobce interiérových dveří. 

Oblá hrana na koupelnovém nábytku  

U koupelnového nábytku se stejně jako u toho do ostatních částí interiéru střídají tzv. hranatá a kulatá období. V oblíbenosti vítězí vždy takový tvar, který je aktuálně trendy. Nicméně – v případě nábytku do koupelny mají zvláště oblé tvary výrazné plus. Velkým argumentem pro oblost v koupelně je totiž mokrá kluzká podlaha a s tím související potřeba vysoké bezpečnosti. Někdy stačí pár kapek vody na podlaze, a karambol, u kterého ostrá hrana bohužel nepříjemně zafunguje, je na světě. Například do koupelny, kterou používají i malé děti, jsou kulaté hrany na nábytku nebo kulatá umyvadla jednoznačně výhodnější.

Oblé hrany na umyvadlech

V koupelně rozlišuje tři základní tvary umyvadel – kulatý, hranatý nebo oválný, a dále „s“ nebo „bez“ odkládací plochy. A pak samozřejmě asymetrické modely, které se nejčastěji využívají pro umístění tzv. na desku, kde na rozdíl od zapuštěných umyvadel do skříňky vyniknou v celé své kráse. Kategorie kulatých, oválných nebo hranatých umyvadel mají společný rys – zaoblené hrany, které opět představují bezpečnostní prvek. Takže podle čeho z nich vybírat? Má některý ze jmenovaných typů specifickou vlastnost?

BOX ODBORNÍKA: Kulaté hrany na nábytku

„Kulaté hrany na koupelnovém nábytku jsou velmi oblíbené pro svůj příjemný vzhled a také z hlediska bezpečnosti. Z tohoto důvodu nabízíme u několika modelových řad možnost kulaté boční hrany čelní plochy zásuvky, která tvoří celou přední plochu koupelnové skříňky. Boční pohled na kulatou hranu zavřené zásuvky lahodí oku pro její naprosto dokonalé slícování s korpusem – bokem skříňky, a zároveň nás ubezpečuje o tom, že o tuto hranu nehrozí žádné zásadnější úrazy. Každý jistě také ocení, že není třeba obávat se o omezený výběr povrchové úpravy. Ta může být jak foliovaná - některým z nabízených dřevodekorů, nebo lakovaná do kteréhokoliv odstínu vzorníku barev RAL nebo CNS,“ říká Ing. Zdeněk Blažek z Dřevojasu.

 

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry