Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Komodity  |  11.08.2015 07:03:15

Co je dlouhodobě nejhorší investice? Hloupý lesklý kov bez zvláštního využití


Některým investorům může spojení "nejhorší investice" připomenout akcie technologických společností v době internetové horečky na konci 90. let, jiným třeba americké nemovitosti v době těsně před hypoteční krizí. Když se ale na investice díváme jako na celé třídy aktiv, musíme poražené začít hledat jinde.

Jednoznačně nejzajímavější investicí byly od roku 1975 světové akcie, jejichž držením obchodníci vydělali v posledních čtyřech dekádách v průměru 15,7 % ročně. Velmi slušné zisky "shrábli" i investoři, kteří vložili 60 % prostředků do akcií a zbylých 40 % do dluhopisů.

Výrazně méně vydělali obchodníci, kteří vsadili pouze na bondy s krátkou dobou splatnosti, nebo ti, kdo se rozhodli raději sedět na hotovosti. Vůbec nejméně ale od roku 1975 vydělali investoři, kteří svá portfolia naložili zlatem.

Pokud by před čtyřiceti lety investor vložil 175 dolarů do indexu světových akcií, měl by dnes na obchodním účtu necelých 64 tisíc dolarů. Při investování pomocí strategie "60 ku 40" by dnes měl při počáteční investici 175 dolarů přibližně 18 a půl tisíce dolarů a při opakovaném nakupování dluhopisů s krátkou dobou splatnosti by dnes měl zhruba 2 150 dolarů. Nejméně výnosná investice do zlata by počáteční "vklad" 175 dolarů rozmnožila jen na necelých 1 090 dolarů.

Průměrná roční výkonnost různých portfolií a tříd aktiv od roku 1975
Průměrná roční výkonnost různých portfolií a tříd aktiv od roku 1975

Poučení je zřejmé. Pokud to s investováním myslíte vážně, kupujte hlavně akcie. Chybu neuděláte ani tehdy, když do svého portfolia jako ochranu před volatilitou zakomponujete též dluhopisy, avšak v tomto případě platí známý zákon, že méně je někdy více. Zlatu byste se měli raději vyhnout, případně mu v portfoliu věnovat pouze velmi omezený prostor a vnímat ho jen jako nástroj k širší diverzifikaci portfolia, nikoli jako základ investiční strategie.

Problémem zlata je to, že lze vývoj jeho ceny velice těžko odhadovat, protože na něj nelze usuzovat podle hospodářských výsledků nebo vyplácené dividendy. Zlato není ničím jiným než nerostem, který je velkou částí lidí považován za krásný a jedinečný. Pomineme-li ale jeho využití ve šperkařství, zůstane nám, zlatí brouci prominou, jen "hloupý" lesklý kov bez zvláštního využití. Gold bugs o zlatu také hovoří jako o jediné skutečné hodnotě, jejíž síla se ukáže ve chvíli, kdy se zhroutí světový finanční systém. Ale upřímně, opravdu někdo věří tomu, že přijde světový finanční kolaps?


Proč se cena unce zlata může zastavit až na 350 USD Proč se cena unce zlata může zastavit až na 350 USD

Claude Erb, bývalý komoditní manažer v TCW Group, a Campbell Harvey, profesor financí z Duke University, publikovali v polovině roku 2012 studii, která předpovídala pokles ceny zlata. Jejich predikce dlouhodobého medvědího trhu vyšla právě ve chvíli, kdy sestupný trend na zlatě odstartoval. 


15.08. 20:19  Hloupe PR (Neverim)
11.08. 17:51  economy collapse (funtomas)
11.08. 14:25  Zlato je jen okrajová investice (Pavel Rudolf)

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Po 10:17  16. týden na trhu pohonných hmot ČMKB - nafta v průměru za 19,38 Kč/litr ČMKB (Českomoravská komoditní burza )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688