Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Dávky a příspěvky  |  10.08.2015 08:17:00

Dolar podpoří další dávka solidních dat z ekonomiky (10.8.2015)


Kurz společné evropské měny vůči americkému dolaru se v průběhu týdne pohyboval mezi 1,084 a 1,1 USD/EUR. Ke spodní hranici tohoto pásma se dostal v úterních večerních hodinách pro prohlášení prezidenta atlantského Fedu Dennise Lockharta, že by muselo přijít něco velmi neočekávaného, aby na zářijovém zasedání nehlasoval pro zvýšení úrokových sazeb. Z pohledu dat byl minulý týden ve znamení amerického trhu práce. Ve středu zveřejněný ADP report o nových pozicích v soukromém sektoru trhy výrazně zklamal. Oficiální páteční statistika ale dopadla víceméně v souladu s očekáváním, když ukázala na 215 tis. nových pracovních míst mimo zemědělství, což sice bylo o 10 tis. méně, než předpovídali analytici, ale na druhé straně byly o 8 tis. nahoru revidovány údaje za červen. Potvrdil se také mzdový růst o 0,2 % m/m. Páteční statistika tak zářijovému zvedání sazeb bránit nebude.

Tento týden se pozornost trhů přesune do Evropy. V pátek budou zveřejněny údaje o dynamice HDP ve druhém čtvrtletí jak v jednotlivých zemích eurozóny, tak i za měnovou unii jako celek. Růst v eurozóně by měl podle ekonomů SG setrvat na 0,4 % q/q, což představuje meziroční růst o 1,3 %. Z velkých zemí táhne růst nahoru hlavně Španělsko ( 1,0 % q/q), nižší růst by naopak mělo zaznamenat Německo a Francie (obě země 0,3 %). Finální odhad inflace za celou eurozónu by měl potvrdit předběžné údaje, které ukázaly na meziroční růst cen o 0,2 %. Zajímavé bude také sledovat, jak si Německo vede ve třetím čtvrtletí tohoto roku. O tom více napoví v úterý zveřejněný ZEW index, který by podle ekonomů SG měl poklesnout v obou svých složkách, když by se měla odrazit nejistota na trzích spojená s turbulencemi na čínských akciových trzích a dozvuk by měla mít ještě řecká dluhová krize.

Ve Spojených státech budeme sledovat údaje o maloobchodních tržbách a průmyslové výrobě. Podle ekonomů SG byl červenec pro obchodníky příznivý měsíc. Tržby jim podle jejich odhadu meziměsíčně vzrostly o celé procento a růst byl rozložen do všech složek. Dobré výsledky by měla vykázat i průmyslová produkce, která podle ekonomů vzrostla o 0,5 % m/m (nejvyšší růst od loňského listopadu). Zpracovatelský průmysl byl podle všeho tažen hlavně automobilovým sektorem. Americká data budou nadále důležitá z hlediska rozhodování centrálních bankéřů ohledně zvyšování sazeb na zářijovém zasedání. Doznají-li výrazného zklamání, první zvýšení sazeb by se mohlo odložit až na prosinec.


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688