STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  07.08.2015 15:30:21

Ropa u 44 USD - strach z nadměrné produkce přetrvává

Autor: Bc. Ondřej Pěška

Ceny ropy obchodované blízko několikaměsíčního minima dnes poklesly na nové lokální low, zejména díky makro datům z USA a neustále přetrvávajícího strachu z nadprodukce. Pružný výstup Spojených států spojený s vysokou produkcí ostatních dodavatelů a obavami ohledně čínské ekonomiky způsobil zhořknutí cítění investorů na trhu.

„Nadměrná nabídka se koncentruje a zatěžuje ceny ropy a živí tak medvědí pohyb“ uvedl Norbert Ruecker, vedoucí výzkumu komodit v soukromé bance Julius Baer.

Nejnovější týdenní data ukázala pokles amerických ropných zásob – což je zpravidla známkou vzestupu při silné poptávce – ale pozitivní efekt byl zastíněn zvýšením zásob benzínu a ostatních hotových výrobků. Těžba ropy v USA mezitím vzrostla minulý týden o 52 tis. barelů denně na 9,5 milionu barelů denně.

„Producenti ropy snižují své náklady rychleji, než se očekávalo. To ukazuje na jejich vynikající konkurenceschopnost v rámci odvětví. Současně překvapují svojí velmi pružnou výrobou“ řekl Ruecker. „Když vezmeme v úvahu, že jsme na vrcholu poptávky v letní sezoně a otevírají se dveře k podzimním měsícům, tak to můžeme brát jako základní podporu pro to, aby se ceny zmírnili, ale není to v takovém rozsahu, že bychom hovořili o výprodeji“.

Ruecker dodal, že Julius Baer ořezal své prognózy pro cenu ropy Brent na rozmezí mezi 55-60 USD za barel pro blízkou budoucnost, pro dlouhodobou jsou však odhady ještě nižší. Investoři se také obrátili více k medvědovi s tím, že íránští představitelé tvrdí, že mají v úmyslu rychle zvýšit produkci ropy, jakmile bude po jaderné dohodě s Teheránem a budou zrušeny mezinárodní sankce. Ve středu, americký prezident Barack Obama přednesl projev na podporu íránské dohody, která je v současné době předmětem přezkoumání ze strany amerických zákonodárců.

NYMEX přeformuloval benzínový blendstock – benzínový benchmarkingový kontrakt – o 0,2 % na 1,67 USD za galon. ICE změnilo hodnotu u plynového oleje na 470,25 USD za metrickou tunu, což znamenalo pokles o 5,75 USD z předchozího srovnání.


Dnešní americká data:

USA: přírůstek pracovních míst mimo zemědělství dosahuje 215 tis. při očekávání 222 tis. Minule růst o 223 tis. Míra nezaměstnanosti zůstává dle očekávání na hodnotě 5,3 %. Minule 5,3 %.

 Další články a zajímavosti naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

08.08. 12:59  Bravo jen tak dále. (Pibik)
08.08. 12:04  Proč OPEC nesníží těžbu? (Goldener)
07.08. 23:08  Bravo jen tak dále. (Bejvoč)
07.08. 21:09  Bravo jen tak dále. (achijo)
07.08. 17:42  Bravo jen tak dále. (Ghi)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688