BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  07.08.2015 11:12:27

Co přineslo zasedání české a britské centrální banky, konec týdne ve znamení dat NFP z USA; analýza EUR/USD, GBP/AUD

Rozhovory s Řeckem o třetím úvěrovém programu úspěšně pokračují a Evropská komise (EK) stále věří, že dohody by mohlo být dosaženo do 20. srpna, ačkoliv uznává, že jde o ambiciózní harmonogram. Řecko v současné době jedná o záchranném finančním programu s Evropskou komisí, Mezinárodním měnovým fondem a Evropským stabilizačním mechanismem (ESM). Toto jednání považuje komise za efektivnější než rozhovory s vládními představiteli. Náměstci ministrů financí zemí EU budou diskutovat o stavu jednání na společné telekonferenci v pátek večer.

Počet Američanů žádajících poprvé o podporu v nezaměstnanosti minulý týden stoupl méně, než se čekalo, což naznačuje, že situace na trhu práce se i nadále zlepšuje. Počet nových žádostí se v týdnu do 1. srpna po sezonním očištění zvýšil pouze o 3 000 na 270 000. Ukazatel se tak udržel již 22. týden v řadě pod hranicí 300 000, která je spojována s posilováním trhu práce. Analytici osloveni Reuters očekávali růst počtu žádostí na 273 000. Čtyřtýdenní průměr, který je považován za lepší barometr trendů na trhu práce, neboť vylučuje týdenní volatilitu, klesl o 6 500 na 268 250.

Nicméně počet zrušených pracovních míst v červenci meziročně stoupl o neuvěřitelných 125,4 procenta. Jde o nejvyšší měsíční nárůst za poslední 4 roky. Dnes budou klíčovou událostí informace o počtu nově vytvořených pracovních míst v červenci mimo zemědělský sektor (NFP). Obecně lze říct, že číslo nad 200 000 bude trhy vnímáno pozitivně, i když by bylo pod očekáváními trhu 222 000. Hodnota pod 200 000 bude pro trh velkým zklamáním.

Česká národní banka na včerejším měnovém zasedání zopakovala svůj závazek držet slabou korunu nejméně do druhé poloviny příštího roku i přes tlak trhu. ČNB v posledních týdnech intervenovala poprvé od listopadu 2013, kdy zavedla kurzový závazek. Guvernér Miroslav Singer nechtěl ve čtvrtek komentovat rozsah intervencí. Řekl pouze, že banka chce ponechat režim kurzového závazku ke slabé koruně, dokud se neujistí, že inflace je na cestě k dosažení dvouprocentního cíle ČNB. Singer připustil, že se centrální banka neobává deflace, a proto neuvažuje o posunutí kurzového závazku na ještě slabší úroveň. Na dotaz o možném zavedení záporných úrokových sazeb za účelem dalšího uvolnění měnové politiky - hlavní sazba je nyní nastavena na 0,05 procenta - Singer řekl, že ve čtvrtek se v bankovní radě na toto téma nevedla žádná seriózní debata.

ČNB zvýšila prognózu růstu inflace pro letošní rok, avšak v příštím roce počítá s pomalejším růstem než v květnové prognóze. 2procentního inflačního cíle by měla česká ekonomika dosáhnout v roce 2017. ČNB v nové prognóze zvedla výhled růstu ekonomiky v letošním roce na 3,8 procenta z 2,6 procenta.

Výsledek včerejšího hlasování bankovní rady ve Velké Británii o úrokových sazbách byl pro libru zklamáním. Jenom jeden člen, a to McCafferty, hlasoval za zvýšení základní úrokové sazby. Čekali se minimálně dva hlasy za utažení monetární politiky. Investoři sázeli i na hlas Wealeho nebo na Forbese. Tržní konsenzus nyní počítá, že banka přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb v únoru příštího roku.

BoE předpovídá jen pozvolný růst inflace ze současné nulové hodnoty. Banka ve své aktuální prognóze uvedla, že očekává návrat inflace ke 2procentnímu cíli do dvou let, což je v souladu s předchozí předpovědí, a to i přes posílení libry a pokles ceny ropy od poslední předpovědi.

Měnový pár GBP/AUD naznačuje opuštění trendového kanálu. Uzavře-li dnes pod ním, lze očekávat postupné testování jednotlivých Fibonacciho úrovní.

EUR/USD postupně opouští klínovou formaci a stoupá v rostoucím kanálu. Je velmi těžké přesně odhadnout dnešní číslo NFP. Nicméně některé zdroje uvádějí, že 70 % retailových klientů drží na EUR/SUD krátké pozice. Pohyb nahoru by proto mohl způsobit poměrně silný „shorsqueeze“.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:09  Procházka (ČNB): trh nás čte správně Research (Česká spořitelna)
Pá   9:03  Válečné nepokoje ke konci týdne - Makrokalendář X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688