Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Osobní finance  |  07.08.2015 06:00:52

Sedm z deseti dlužníků komunikuje se svými věřiteli

Počet lidí, kteří pravidelně komunikují se svým věřitelem, pokud mají finanční potíže, rok od roku roste. Podle průzkumu agentury STEM/MARK se na věřitele v případě finančních potíží obrátí každý sedmý člověk. 

Třeba z interních statistik společnosti KRUK, která se zabývá správou pohledávek, vyplývá, že se zvyšuje počet zadlužených lidí, kteří jsou ochotnější s věřitelem mluvit o svých závazcích a řešit je.

Nejaktivněji přistupovali lidé k řešení svých závazků v březnu letošního roku, kdy se v rámci sledovaného období uskutečnilo až 11 % veškeré komunikace. Nejmenší aktivita je oproti tomu patrná v červnu a srpnu minulého roku. V tomto období činil kontakt se zadluženými osobami necelých 6 %. Ze statistik je rovněž patrné, že lidé mají větší motivaci komunikovat s věřitelem na přelomu roku. V zimních měsících (prosinec, leden) se ochota lidí řešit své finanční závazky pohybuje na úrovni 10 %.

„Není náhodou, že lidé nejvíce reagují na výzvy věřitelů v prvních měsících nového roku nebo jsou dokonce sami aktivní v řešení finančních otázek. Právě konec roku a začátek nového bývá obdobím, kdy lidé bilancují finanční situaci a snaží se své závazky vyřešit a s věřitelem se domluvit. Chtějí vstoupit do nového roku s čistým štítem,“ říká Markéta Fixová ze společnosti KRUK.

Zadlužení lidé nejvíce oceňují snahu domluvit se

Snaha domluvit se a nalézt nejlepší řešení pro obě strany je pro třetinu lidí nejdůležitějším aspektem, který by měl věřitel splňovat (31 %). Čtvrtina lidí navíc velmi oceňuje individuální a flexibilní přístup věřitelů k jednotlivým případům (25 %) či jejich snahu pomoci lidem jejich tíživou finanční situaci zvládnout (23 %). To si uvědomují také některé finanční instituce.

„Situace zadlužených osob není vůbec jednoduchá. Stres, neklid, ale i obavy, které tuto situaci doprovází, ovlivňují psychický i zdravotní stav zadlužených lidí. Pokud se tedy člověk i přes veškerá rizika rozhodne půjčku vzít a zadlužit se, měl by tak učinit uváženě a zároveň se snažit ji co nejrychleji splatit. Mnoho lidí si ovšem možná rizika neuvědomuje a snaží se splátkám vyhýbat. Tím si způsobuje ještě větší problémy například v podobě navýšení celkové hodnoty půjčky o úroky,“ uvádí Markéta Fixová a dodává: „Se svými klienty se proto snažíme aktivně komunikovat, zjišťovat jejich možnosti a hledat spolu řešení výhodná pro obě strany.“

Nejčastějším komunikačním kanálem je telefonický rozhovor, nejméně využívané je dopisování

Nejčastějším komunikačním kanálem mezi věřiteli a zadluženými osobami je telefonický rozhovor, který tvoří až polovinu veškeré komunikace (56 %). Zvláště důležitou roli při této komunikaci pak hrají také osobní návštěvy terénních poradců (35 %), které jim umožňují si se zadluženými osobami vytvořit bližší vztah a porozumět jejich situaci. Zlomek komunikace pak probíhá prostřednictvím písemné (7 %) či e-mailové komunikace (1 %).

„Terénní poradci tvoří důležitou část našeho týmu, neboť jsou to právě oni, kdo jsou v každodenním ať už osobním či telefonickém kontaktu s klienty, kterým se snaží pomoci vyřešit jejich tíživou situaci. Zároveň se jim snaží poradit tak, aby se do ní v budoucnu již nedostali,“ říká Markéta Fixová. „Díky tomu získáváme pro nás důležité zkušenosti, které pak využíváme v rámci prevenční osvěty. V ní se zaměřujeme na to, co běžné lidi nejvíce trápí. Zjistili jsme například, že nejčastějším důvodem, proč se lidé dostávají do finančních problémů, je zejména neznalost analýzy domácího rozpočtu. Právě díky zaznamenávání příjmů a výdajů mohou mít lidé finance pod kontrolou.“

-of- 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

21.08. 13:19  Výborně (JUDr. David Vozák)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688