Pavel Ryba (Golden Gate CZ)
Okénko investora  |  06.08.2015 06:05:27

Dobrá hypotéka je zajištěná hypotéka


Hypotéky jsou stále oblíbenějším způsobem, jak si pořídit vlastní bydlení. Objemy a počty hypotečních úvěrů dosáhly v červnu rekordních hodnot a překonaly dokonce předkrizový rok 2007. Hlavním důvodem hypotečního boomu ale nejsou bohatší domácnosti, jak by se mohlo zdát, nýbrž historicky nejnižší úrokové sazby. V červnu 2015 byla průměrná sazba pouhých 2,05 %. Častěji než dříve se proto nechají zlákat i lidé, kteří by za normálních okolností na hypotéku nikdy nedosáhli.

To, že stoupá počet potenciálně rizikových úvěrů, si uvědomuje i Česká národní banka (ČNB), která před časem vydala doporučení, aby komerční banky zpřísnily podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů, především aby omezily ty stoprocentní. Má strach z toho, že až sazby stoupnou, bude mít velké množství dlužníků problémy se splácením, což může negativně ovlivnit stabilitu bank. Jen loni si domácnosti prostřednictvím stoprocentních hypoték půjčily odhadem deset miliard korun.

Většina lidí, kteří se rozhodnou pro hypoteční úvěr, obvykle dopředu počítá s různými riziky, jež se mohou v průběhu času objevit (nemoc, ztráta zaměstnání nebo změna rodinné situace), a snaží se před nimi chránit, zpravidla dobrou pojistkou. Největší dopad na schopnost takto velký a hlavně dlouhodobý úvěr utáhnout mají ale hlavně systémová rizika, jako je růst hypotečních sazeb a pokles cen nemovitostí, která jdou často ruku v ruce a před nimiž se jistí málokdo. I relativně malá změna v úrokových sazbách může totiž znamenat několik tisíc korun měsíčně a stát se jazýčkem na vahách, který rozhodne, zda dům nebo byt úspěšně splatíme, či zda propadne bance.

Abychom si to mohli lépe představit, podívejme se na konkrétní příklad. Když si rodina vezme dvoumilionový úvěr na 20 let, vychází pravidelná splátka hypotéky při úroku 2 % na 10 117 korun. Pokud by se sazba zvedla na úroveň 3,81 % (což je šestiletý průměr), činila by měsíční splátka už
11 920 korun. To znamená navýšení o 1 803 korun měsíčně, ročně pak o 21 636 korun. Ještě před
5 lety se úrokové sazby pohybovaly kolem 5 %. V takovém případě by se měsíční splátka prodražila dokonce o 3 000 na 13 199 korun. Pokud však ekonomiku postihnou závažné problémy, mohou sazby stoupnout ještě mnohem výše. Například na krizí zmítané Ukrajině se nyní sazby pohybují kolem 20 % a to by v našem případě znamenalo navýšení měsíční splátky na zcela likvidačních 33 976 korun.

Jedním z hlavních faktorů, od nichž se cena hypotečních sazeb odvíjí, je výše repo sazeb, které nastavuje centrální banka. Nyní jsou repo sazby na extrémně nízkých hodnotách 0,05 %, to znamená, že pro další pokles už tu není téměř žádný prostor. Cenu hypoték dále ovlivňují výnosy desetiletých státních dluhopisů. Ty se rovněž pohybují velmi nízko, přestože v posledních měsících vzrostly
z dubnových 0,26 % až na současných 1,01 %. Pokud výnosy z dluhopisů rostou, stoupají i bankám jejich náklady na obstarání peněz a musí začít úroky postupně navyšovat. Proto také v poslední době opatrně ohlašují konec nepřetržitého snižování sazeb.

Banky se proti krizi chrání, jistěte se také

Český trh opravdový pád cen realit ještě nezažil, to však neznamená, že nikdy nemůže přijít. Mírný pokles, který nastal v roce 2008 v důsledku ekonomické krize, byl pouze slabým odvarem ve srovnání s tím, jaký pád zažili například Japonci v 90. letech minulého století nebo před osmi lety Španělé
a jaký dobře zná většina západních zemí. Pokud je vysoká zaměstnanost, rostou příjmy, hypotéky jsou dostupné takřka pro kohokoliv. Banky jsou ochotny půjčovat a chovat se výrazně rizikověji. To vše vytváří do jisté míry umělou poptávku po nemovitostech, což žene jejich ceny nahoru. Když však důvody pro rostoucí poptávku pominou, ceny začnou zase výrazně klesat. V takovém případě jsou
v největším ohrožení právě vysokoprocentní hypotéky. Pokud klesne hodnota zástavy v případě 80% nebo 90% úvěru, začne klient snadno dlužit bance více, než kolik stojí celá jeho nemovitost. Banka pak může dle smlouvy požadovat doplacení nebo v extrémním případě dorovnání úvěru. Taková hypotéka je prakticky nerefinancovatelná a banka kvůli zvýšenému riziku, které podstupuje, většinou výrazně navýší hypoteční sazby. To má samozřejmě pro dlužníka fatální důsledky. Mimochodem, tak zcela v klidu nemusí zůstat ani ti, kteří mají dojednanou dlouhou fixaci. Banky se vždy různými dodatky ke smlouvám jistí, aby při větším zvýšení sazeb v ekonomice mohly vlastní úroky rovněž navýšit.

Stejně by se proto měli chránit i majitelé hypoték. Podle posledního průzkumu disponuje finanční rezervou nad 50 000 korun pouze čtvrtina Čechů, podobný počet lidí nemá úspory žádné. Zároveň se domácnosti stále více zadlužují. Přitom chytře vytvořená rezerva je nejefektivnějším nástrojem, jak se chránit před všemi negativními událostmi na trzích. Musí být ale vytvořena v aktivech, jejichž cena při krizi stoupá, nikoli tedy ve spořicích fondech či akciích. Při krizi nemusí být v bezpečí ani úspory
v bankách. Jedním z nejlepších prostředků pro zajištění hypotečního úvěru je zlato. Je to protikrizové aktivum, které významně zhodnocuje v případě nestability, vysoké inflace, a dokonce i při poklesu cen nemovitostí. Rezervu do zlata lze navíc vytvářet postupně prostřednictvím pravidelného spoření, díky kterému se cena kovu průměruje. Naspořené prostředky můžeme později použít při navýšení splátky, ztrátě zaměstnání nebo dlouhodobé nemoci. Umožní nám předčasně splatit hypoteční úvěr nebo ho dozajistit v případě poklesu ceny nemovitostí. A pokud žádný z těchto scénářů nenastane, zůstane nám rezerva pro další období a investiční příležitosti či pro odchod do důchodu. Nadto máme své úspory po celou dobu ochráněné proti inflaci.

 

Pavel Ryba

Pavel Ryba

Obchodní ředitel GOLDEN GATE CZ a.s. je jedním ze zakladatelů společnosti. Obchodu se věnuje více než deset let a má rozsáhlé zkušenosti z investičního poradenství. Zlato je podle něj cestou ke svobodě a nezávislosti.



Logo GOLDEN GATE CZ a.s.

O společnosti GOLDEN GATE CZ a.s.

 Společnost GOLDEN GATE CZ a.s. byla založena s cílem učinit investici do fyzického zlata a stříbra dostupnou široké veřejnosti. V současné době je GOLDEN GATE CZ a.s.lídrem na trhu investičního zlata v ČR. Svým klientům nabízí širokou škálu spořicích programů již od 500 Kč měsíčně, včetně spoření na důchod, spoření pro děti a spoření k zajištění hypotečního úvěru. K 30. 9. 2015 dosáhla celková výše cílových částek spoření uzavřených klienty společnosti téměř 4,5 miliardy Kč.
Více informací na www.goldengate.cz.
09.05. 08:28  Hypotéka (beáta)
07.08. 01:26  zcela PR ALE (!) (Goldener)
06.08. 16:33  témeř správně ALE (!) (Petr123)

Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688