Letní mykóza: jak na mykózu v létě vyzrát?

REKLAMA       Jana Brožková, 5.8.2015
V létě se skrývají ve veřejných sprchách, bazénech, hotelových pokojích či na koupalištích. Řeč je o vláknitých houbách, kvasinkách a plísních, nejčastějších původcích mykotických onemocnění.

„Mykotické infekce, čili dermatomykózy, postihnou během života přibližně čtvrtinu z nás. Předpokladem pro vznik této infekce může být například narušená rovnováha přirozené kožní mikroflóry anebo nedostatečná imunita pacienta. Příčin, proč je toto onemocnění tak časté, je však mnoho,“ vysvětluje dermatoveneroložka Markéta Lorencová.

Jedno z nejčastějších kožních onemocnění postihuje zejména oblast nohou, nehtů, sliznic, vlasů, oblast pod prsy, podpaží či v rozkroku nebo v jiných kožních záhybech. „Výsledkem invaze plísní nebo jiných mykotických onemocnění bývá, přirozeně, následná zánětlivá reakce, kterou často chybně ošetřujeme běžnou kosmetikou, čímž se onemocnění plošně rozšiřuje,“ konstatuje kožní lékařka. Projevy mykózou postižené oblasti jsou vždy velmi podobné a dokáží pořádně znepříjemnit život – pálení, svědění, zarudnutí, zhrubnutí, popraskání povrchových vrstev pokožky a bolestivé puchýřky.

Jedním z nejfrekventovanějších mykotických onemocnění je plíseň na nohách, která obvykle začíná nenápadně. „Na nohách se mykóza rozvíjí nejčastěji mezi čtvrtým prstem a malíčkem. Kůže v prvních fázích změkne, zčervená a začne se olupovat či praskat. Později se objevují zapálená ložiska, která mohou intenzivně svrbět a pálit,“ opisuje odbornice. Při neléčení se může infekce rozšířit na celé chodidlo. „Jako prevenci je vhodné obuv v létě pravidelně větrat a používat spreje či krémy, které bojují nejen s bakteriemi, ale i zápachem. Po koupeli je ideální nohy důkladně vysušit ručníkem, který je určený pouze pro tuto část těla,“ radí lékařka.

Mykóza může postihnout v podstatě kteroukoliv část těla: oblast v podpaží a pod prsy, trup, kožní záhyby i slabiny. Infekce je v tomto případe charakteristická skvrnami se zarudnutím na okrajích, šupinatěním nebo tvorbou puchýřů.

Čeští vědci objevili novou houbu, která vyléčí všechny mykózy lidského těla

Jak efektivně léčit mykózu? Čeští vědci přišli s revolučním objevem. Našli houbu, která si poradí s plísněmi, mykózou, atopickým ekzémem i zápachem nohou. Tato houba lidově nazývaná „chytrá houba“ je mikroorganismus Pythium oligandrum. „Chytrá houba je takový upír. Vytváří vlákna, která penetrují do patogenních plísní a vysává z nich živiny pro svou reprodukci. Když je zahubí hladem, jejich aktivita ustane a mykóza odrůstá s nehtem nebo kůží,“ vysvětluje mikrobiolog, MUDr. Karel Mencl, podle kterého se díky tomuto objevu podařilo najít způsob jak se definitivně zbavit mykózy, vaginální mykózy, zápachu nohou, lupénky, atopického ekzému a nežádoucích příznaků na pokožce diabetiků.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky