Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  04.08.2015 22:52:07

4. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pondělí mírně oslabily. Cena akcií technologického gigantu Apple se propadla na šestiměsíční minimum, akcie farmaceutické společnosti Baxalta však prudce vzrostly díky nabídce na převzetí podniku.

Index Dow odepsal 0,27 %, S&P 500 0,22 % a Nasdaq 0,19 %.

V indexu Dow nejvíce ztratily akcie společností AppleExxonMobil a DuPont, dařilo se naopak akciím MicrosoftNike Home Depot.

Americké akcie (4. srpna 2015)

Za poklesem akcií společnosti Apple (-3,3 %) podle analytiků pravděpodobně stojí obavy ze zpomalení hospodářského růstu v Číně a skepse ohledně poptávky po chytrých telefonech iPhone 6.

Akcie společnosti Baxalta zamířily prudce vzhůru (+15 %) poté, co irský konkurent Shire předložil jejím akcionářům nabídku na převzetí podniku za 30 miliard dolarů.

Hlavní úterní události na amerických trzích

  • Podnikové objednávky ve Spojených státech v červnu vzrostly o 1,8 % meziměsíčně, jak se očekávalo, po květnovém poklesu o 1,1 % (revidováno z -1,0 %). Po očištění o dopravní prostředky objednávky vzrostly o 0,5 % po květnovém poklesu o 0,1 % (revidováno z +0,1 %).
  • ISM index aktivity pro oblast New Yorku v červenci vzrostl na 68,8 bodu (červen: 63,1 bodu).
  • TeamHealth kupuje firmu IPC Healthcare za zhruba 1,6 miliardy USD.
  • Irský výrobce léků Shire v úterý předložil nabídku na převzetí amerického konkurenta Baxalta za zhruba 30 miliard dolarů v akciích. Vedení firmy Baxalta již dříve návrh na spojení podniků odmítlo, Shire se proto nyní s nabídkou na převzetí obrátil přímo na akcionáře amerického podniku. Spojením firem má vzniknout světová jednička v léčbě vzácných chorob.
  • Americké akciové trhy letos sice vystoupaly na rekordy, nic výrazného ale od začátku roku nepředvádějí. Co je ale v blízkosti historických maxim možná důležitější, ani příliš neztrácejí. Vzhledem k vývoji v Evropě a na čínském akciovém trhu se nabízí otázka, proč akciové trhy v USA nezaznamenaly výraznější pokles. Odpověď souvisí s tím, že vývoj v Evropě a Číně nijak výrazně neovlivňuje ekonomiku USA ani výsledky jednotlivých firem. A ani s tím silným dolarem to není tak hrozné.
  • Americké ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje obchody, které jménem ruských klientů uskutečnil německý finanční ústav Deutsche Bank. Agentuře Reuters to v úterý řekl nejmenovaný zdroj. Transakce prý mají hodnotu několika miliard dolarů. Deutsche Bank se k věci odmítla vyjádřit, podle zdrojů citovaných americkými médii úřad zkoumá obchody s akciemi, při kterých se mohly přesouvat peníze z Ruska bez informování úřadů.

Výsledková sezóna

  • Čistý zisk největší americké komerční pojišťovny American International Group (AIG) ve druhém čtvrtletí klesl meziročně o 41 % na 1,8 miliardy dolarů. Výrazně klesly počty nových pojistných smluv v téměř všech divizích, sdělila v úterý společnost.
  • Výsledky Regeneron Pharmaceuticals ve 2Q: Zisk na akcii 2,89 USD (odhad: 2,68 USD), tržby: 998,6 milionu USD (odhad: 890,9 milionu USD).
  • Výsledky Time ve 2Q: Zisk na akcii 0,27 USD (odhad: 0,15 USD), tržby: 773 milionů USD (odhad: 758 milionů USD).
  • Výsledky Aetna ve 2Q: Zisk na akcii 2,05 USD (odhad: 1,82 USD), tržby: 15,1 miliardy USD (odhad: 15,43 miliardy USD).
  • Výsledky CVS Health ve 2Q: Zisk na akcii 1,19 USD (odhad: 1,20 USD), tržby 37,2 miliardy USD (odhad: 37,17 miliardy USD).

Pokračování shrnutí úterního obchodování na amerických trzích najdete na Investičním webu.

------------

 

Co čtvrtletní výsledky firem naznačují o akciových trzích i trhu s ropou?

 Americké akciové trhy letos sice vystoupaly na rekordy, nic výrazného ale od začátku roku nepředvádějí. Co je ale v blízkosti historických maxim možná důležitější, ani příliš neztrácejí. Vzhledem k vývoji v Evropě a na čínském akciovém trhu se nabízí otázka, proč akciové trhy v USA nezaznamenaly výraznější pokles. Odpověď souvisí s tím, že vývoj v Evropě a Číně nijak výrazně neovlivňuje ekonomiku USA ani výsledky jednotlivých firem. A ani s tím silným dolarem to není tak hrozné.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688