Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  03.08.2015 23:39:29

3. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie pondělní obchodování zahájily poblíž nuly, již v polovině seance ale index Dow ztrácel procento. Akcie dolů stahovaly neuspokojivé údaje o vývoji americké ekonomiky a výrazný pokles cen ropy. Ve druhé polovině obchodování akcie část ztrát smazaly, nad nulu se již ale dostat nedokázaly.

Dow odepsal 0,52 % na 17 598,20 bodu, S&P 500 klesl o 0,28 % na 2 098,04 bodu a Nasdaq uzavřel se ztrátou 0,25 % na 5 115,38 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 3,63 % na 12,56 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o tři bazické body na 2,15 %.

Sedm z deseti hlavních sektorů uzavřelo v mínusu. Nejvíce klesly energetický sektor, odvětví základních materiálů a technologické odvětví. V plusu seanci zakončily sektor necyklického spotřebního zboží, odvětví zdravotní péče a utility.

Institut nákupních manažerů (ISM) oznámil, že tempo růstu aktivity v americkém zpracovatelském sektoru v červenci zpomalilo. Index aktivity klesl na 52,7 bodu z červnových 53,5 bodu. Analytici přitom očekávali, že zůstane beze změny. Index se nicméně dál drží nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Americké akcie (3. srpna 2015) 

"Údaje ISM na trhu probudily obavy, jestli je růst, který aktuálně vidíme, udržitelný. Zveřejněná čísla byla skutečně alarmující," řekl John Caruso, tržní stratég ve společnosti RJO Futures. "Dění na trzích hodně ovlivňoval i pokles cen ropy," dodal Robert Pavlik, hlavní tržní stratég ve společnosti Boston Private Wealth. 

Z indexu Dow nejvíce zlevnily akcie energetické firmy Chevron (-3,25 %), technologické společnosti Apple (-2,36 %) a počítačového obra IBM (-2,02 %). Kolem procenta naopak připsaly akcie výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola (+1,12 %), zábavní společnosti Walt Disney (+0,93 %) a pojišťovny Travelers (+0,77 %).

 

Hlavní pondělní události na amerických trzích

  • Tempo růstu aktivity v americkém výrobním sektoru se v červenci podle společnosti Markit mírně zvýšilo. Finální index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru potvrdil předběžná data a vzrostl na 53,8 bodu z 53,6 bodu v červnu.
  • Tempo růstu aktivity v americkém zpracovatelském sektoru v červenci podle Institutu nákupních manažerů (ISM) nečekaně kleslo. Zhoršily se ukazatele zaměstnanosti, cen a dovozů, zvýšil se však naopak důležitý indikátor nových zakázek.
  • Osobní příjmy Američanů v červnu vzrostly více, než se čekalo. Zvýšily se o 0,4 % při očekávání 0,3% růstu, tedy stejným tempem jako v květnu (květen revidován na 0,4 % z původně hlášených 0,5 %). Výdaje v souladu s odhady vzrostly o 0,2 % po květnovém růstu o 0,7 % (revidováno z +0,9 %). Jádrové výdaje na osobní spotřebu v červnu meziměsíčně vzrostly o 0,1 %, jak se očekávalo, a meziročně se zvýšily o 1,3 %, stejně jako v květnu (květnový údaj byl revidován výše na 1,3 % z původně hlášených 1,2 %).
  • Největší světové společnosti sníží letos investiční výdaje třetí rok za sebou a jejich investice klesnou i příští rok. Odráží se v tom zejména propad cen komodit, uvedla v pondělní výroční zprávě o vývoji firemních kapitálových výdajů mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor''s (S&P).
  • Americký prezident Barack Obama v pondělí představil dosud nejpřísnější opatření v boji s klimatickými změnami. Do roku 2030 má v USA dojít k poklesu emisí oxidu uhličitého o 32 %. Plán Obama nazval nejdůležitějším krokem, který kdy USA v boji se změnami klimatu přijaly. Jak prezident dodal, nezná větší hrozbu pro naši budoucnost a budoucí generace, než jsou právě klimatické změny.
  • Portoriko v pondělí oznámilo, že se mu během víkendu podařilo splatit jen část svých splatných závazků. Mezinárodní ratingová agentura Moody''s na to zareagovala prohlášením, ve kterém uvedla, že Portoriko zbankrotovalo.

 

Výsledková sezóna


Pokračování shrnutí pondělního obchodování na amerických trzích najdete na Investičním webu.

 

Výsledková sezóna na pražské burze je v plném proudu. Jaká čísla představí Komerční banka a Erste Group?

Výsledková sezóna na pražské burze je v plném proudu. Jaká čísla představí Komerční banka a Erste Group?

V rámci výsledkové sezóny na pražské burze dosud čísla za druhé čtvrtletí zveřejnily tři firmy. První srpnový týden bude patřit financím, výsledky představí ve středu Komerční banka a v pátek rakouská Erste Group. Co čekat od společností, jejichž společná váha v indexu PX je zhruba 40 %? To byla otázka Romana Chlupatého, moderátora pořadu Investice ZET, na Davida Brzka, makléře z Fio banky. 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688