Žloutenka, nemoc špinavých rukou je na vzestupu

TNBiz, 6.8.2015

Hygienici v Karlovarském kraji bijí na poplach. Tolik případů nakažených žloutenkou typu A, jako je letos, nepamatují několik desetiletí. "Nejvíce nemocných je na na Chebsku, zbytek se dělí Sokolov a Karlovy Vary," uvedla Martina Prokopová z krajské hygienické stanice.

Situace je kritická - jen za poslední tři dny přibylo sedm nových nakažených. Dohromady jich je 165. Přitom v roce 2013 hygienici v regionu zaznamenali pouhých pět případů. Další rok jich bylo o jednadvacet víc - letošní statistiky jsou ale alarmující. A odborníci se obávají, že se situace teď v létě nezlepší. "Měla jsem nějaký zdravotní komplikace, byla jsem unavená, žlutá, a tak jsem šla k doktorovi a tam mi diagnostikovali tu hepatitidu," popsala nástup nemoci jedna z pacientek.

Šíření nemoci přispívá právě toto roční období. "Je to o kontaktu mezi lidmi. Přes léto se schází venku, grilují, nemusí tam být dostatečná voda k mytí rukou. Běží letní tábory, děti se pohybují více venku," vypočítává možnosti nákazy Martina Prokopová z krajské hygienické stanice.

Právě děti jsou kritickou skupinou. V kraji jich je nakažených 39. "Nemají ještě vytvořenou přirozenou imunitu, proti této žloutence, a také protože ty děti nejčastěji ne úplně optimálně dodržují hygienické zásady," popsal důvody přednosta kliniky pracovního lékařství nemocnice Královské Vinohrady Evžen Hrnčíř.

Hlavní zásadou je jíst s čistýma rukama. A když si zrovna nemůžete umýt ruce, dobrým pomocníkem proti žloutence je dezinfekční gel - ten virus zlikviduje během několika vteřin. Prevencí je ale i očkování. Infikovaný člověk nemusí mít týdny žádné příznaky, ty se můžou ukázat až po 50 dnech. Pak lékaři nařídí neúprosný režim - především dietu bez tuků a koření.

Počet lidí nakažených v Česku roste plynule už od roku 2011. Jen letos za první pololetí hygienici evidovali o třetinu více případů než za stejné období loňska.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky