BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  30.07.2015 11:57:15

Co přineslo zasedání Fedu, kolik utratila ČNB za intervence? Analýza AUD/NZD, USD/CAD, BOSSA USD

Americký dolar včera po zveřejnění zápisu ze zasedání americké centrální banky (Fed) neoslabil, ani když se komentář banky ukázal jako méně optimistický pro utažení měnové politiky, než mnozí očekávali. Ti nejoptimističtější čekali, že Fed si začne aktivně dláždit cestu pro zářijové zvýšení úrokových sazeb, což se ale nestalo. Banka místo toho plánuje nadále pozorovat trh práce a potřebuje vidět dodatečné zlepšení podmínek  před tím, než přistoupí k tomuto dlouho očekávanému kroku. Investorská naděje ani po umírněnějších slovech banky neumírá, protože americký trh práce zveřejní ještě dva reporty NFP (počet nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor) před zářijovým zasedáním, což by mohlo bankovní radu (FOMC) přesvědčit, že největší ekonomika světa je připravena na první pokrizové zvýšení úrokových sazeb.  Investoři se nevzdávají a věří, že Fed se nechce k něčemu zavázat a preferuje větší manévrovací prostor, který si může přizpůsobovat podle vývoje domácí i zahraniční ekonomické situace. Strašákem je stále inflace, která zůstává hluboko pod dvouprocentním cílem Fedu.

Bankovní rada (FOMC) hlasovala na červencovém zasedání jednomyslně za ponechání úrokových sazeb na nezměněné úrovni. Centrální banka od konce roku 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta, aby podpořila ekonomiku a růst spotřebitelských cen. Představitelé Fedu po dvoudenním zasedání prohlásili, že ekonomika Spojených států zřejmě překonala pokles ze začátku roku a v současnosti již mírně roste navzdory útlumu v energetickém sektoru a negativním zahraničním faktorům. Zápis z tohoto zasedání byl nejkratší za poslední 3 roky. Nicméně již zářijové zasedání může přinést různorodost v hlasování o zvýšení úrokových sazeb. Dnes v 14:30 zveřejní americká ekonomika data HDP za druhé čtvrtletí. Americká ekonomika v prvním čtvrtletí kvůli chladnému počasí a silnému kurzu dolaru klesla o 0,2 procenta. Odhaduje se, že ve druhém čtvrtletí se vrátila k růstu 2,7 procentním tempem. Předpokládáme, že by mohla mírně předčít očekávání trhu. Měnový pár EUR/USD se včera propadnul pod kulaté číslo 1,10.

Japonská průmyslová produkce v červnu meziměsíčně mírně vzrostla po květnovém propadu. Na trhu ožívají obavy ohledně zpomalování ekonomické výkonosti země, když slábne export a výrobci jsou zatíženi zásobami. Ačkoliv domácí poptávka posiluje, země může být zasažena nižší čínskou poptávkou způsobenou zpomalující se tamní ekonomikou. Průmyslová výroba tvoří 18 procent HDP. Příští týden zasedá centrální banka, od níž se očekává, že ponechá měnovou politiku beze změny.

Britská libra včera posílila díky lepším výsledkům bank, které poskytly Britům více hypotekárních úvěrů. Naopak data z australského trhu bydlení v brzkých ranních hodinách negativně překvapila, když počet stavebních povolení v červnu meziměsíčně klesl o 8,2 procenta, což byl mnohem výraznější propad, než trh čekal (minus 0,8 procenta).

Banka ING odhaduje, že Česká národní banka utratila za devizové intervence za poslední dva týdny zhruba 554 milionů euro. Nicméně nejpřesnější čísla ohledně intervencí centrálních bank se dostávají na povrch, až když banka zveřejní informace o výši svých devizových rezerv. Ty budoupublikovány příští týden. Pro srovnání banka v listopadu 2013, kdy oslabila koruna na hodnotu 27 za euro, utratila přibližně 7 miliard euro.

Na denním grafu měnového páru AUD/NZD se vytvořila formace dvojitého vrcholu s hodnotou „neckline“ vyznačenou modře, která je aktuálně testováná. Když zůstane hodnota AUD/NZD pod ní, lze očekávat pokračování pohybu ve formaci dvojitého vrcholu s cílem 1,0750.

Na denním grafu USD/CAD se včera vytvořila svíčková formace s dlouhým knotem připomínající „pinbar“, což indikuje posilování USD/CAD. Pod knotem je úroveň silného supportu 1,2800. Navíc 55 denní průměr protnul 100denní zdola směrem nahoru, což je dalším pozitivním signálem. Cílem by se mohla stát předchozí maxima.

Americký dolar vyjádřen měnovým indexem BOSSA USD se i po včerejším zasedání centrální banky drží nad rostoucí trendovou linii. Dnes očekáváme mírně lepší data HDP, což indikuje, že USD by mohl nadále posilovat a držet se nad rostoucí modrou trendovou linií.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
Čt 15:02  US - HDP v 1Q rostl o 1,6%. Trh čekal 2,4%. Ve 4Q23 to bylo 3,4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688