Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  29.07.2015 16:02:00

Rostoucí inflace otřese kurzovým závazkem


Nové vydání Ekonomických výhledů přichází v době prvního testování kurzového závazku České národní banky. Za posilováním koruny stojí dobré výsledky v reálné ekonomice, které se promítají i do zvyšující se inflace. A právě inflace bude klíčovým ukazatelem pro centrální banku i finanční trhy. Proto jsme se rozhodli věnovat tyto Ekonomické výhledy právě tématu rostoucích cen. Na následujících stránkách naleznete tematické Boxy věnující se cenám z různých pohledů. Už na začátku příštího roku by totiž měla inflace podle našich očekávání dosáhnout cíle ČNB a nejednou by se tak mohl kurzový závazek otřást pod útokem spekulantů.



Česká ekonomika zažívá letos silný ekonomický růst, díky kterému se konečně na začátku roku dostala nad svoji předkrizovou úroveň. Daří se průmyslu, především automobilovému; dvouciferné meziroční růsty zaznamenáváme ve stavebnictví, které těží z nárůstu veřejných investic do infrastrukturních staveb. Důležité je, že ekonomický vzestup táhne domácí poptávka - především spotřeba domácností, investice, ale i vládní výdaje. Dalším výrazným faktorem letošního vývoje je také obrovský příliv peněz z fondů EU. Společně s příznivou dynamikou zahraničního obchodu by se mělo čerpání evropských peněz projevit v nejvyšším přebytku běžného účtu platební bilance v historii České republiky. Trh práce je z pohledu nezaměstnanosti i volných pracovních míst v nejlepší kondici od doby před krizí roku 2009.

Hospodářský vzestup doprovází rostoucí inflace. Ta v posledních měsících výrazně překonávala očekávání České národní banky, když se přiblížila na dohled spodního okraje tolerančního pásma centrální banky. Zlepšující se reálná ekonomika i rychlejší inflace vedou k posílení koruny, jejíž kurz vůči euru od poloviny července testuje závazek ČNB.

Pokračování příznivých trendů v domácí ekonomice očekáváme i v druhé polovině letošního roku a v roce 2016. Hrubý domácí produkt by měl od Q3 15 růst velmi slušným mezičtvrtletním tempem (v průměru 0,6 %). Míra nezaměstnanosti by se měla dále snižovat, což povede především na přelomu roku k tlakům na růst mezd. K tomu přispěje i veřejná sféra opětovným zvýšením mezd státních zaměstnanců. Spotřebitelská inflace by už měla v prvním čtvrtletí příštího roku dosáhnout dvouprocentního cíle centrální banky. Rizikem je však vývoj cen ropy a dalších komodit.

Z těchto důvodů předpokládáme, že kurzový závazek ČNB bude nadále pod tlakem. Jeho případné opuštění v letošním roce je však velmi nepravděpodobné, protože následné posílení koruny by vedlo k opětovnému poklesu inflace, což by mohlo otřást věrohodností inflačního cílování centrální banky. V první polovině příštího roku je však možné, že kvůli inflaci na cíli útoky vůči závazku ČNB zintenzivní. Přesto je naším hlavním scénářem "exit" až v srpnu 2016. Rizikem je ale tzv. švýcarská cesta - nečekané opuštění kurzového závazku.

Autor: Analytický tým KB

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)

Přečtěte si také:

09.06.2016Nízká inflace zmírnila tlak na kurzový závazek. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.05.2016Inflace zvýší tlak na kurzový závazek Investiční bankovnictví (Komerční banka)
09.11.2015I přes pokles inflace CZK/EUR atakuje hladinu kurzového závazku Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688