Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Osobní finance  |  28.07.2015 10:58:27REKLAMA

Odhalené pojistné podvody v ČP za první pololetí roku 2015

V prvním pololetí roku 2015 odhalili detektivové České pojišťovny pojistné podvody za 264 milionů korun. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o nárůst ve výši dvaceti milionů korun. Největší objem odhalených pojistných podvodů hlásí tradičně Praha a Středočeský kraj, nejméně potom kraj Zlínský a Vysočina. Trendem poslední doby je zvýšení počtu pokusů o pojistné podvodyúrazovém pojištění a s tím související častější vědomé zapojení lékařů do páchání této trestné činnosti.

Přestože prokázání pojistného podvodu v úrazovém či životním pojištění bývá zpravidla složitější než například v autopojištění, naši pracovníci disponují celou řadou moderních a sofistikovaných technologií, které jim umožňují být v odhalování těchto podvodů rok od roku efektivnější,“ popisuje situaci ředitel Útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti České pojišťovny Michael Maierl a dodává: “V oblasti úrazového pojištění se účast lékařů na pojistném podvodu prokáže ve čtvrtině prošetřovaných případů.“ Řada lékařů se však na pojistných podvodech nepodílí úmyslně. „Neuvědomují si, že například neopodstatněným prodlužováním pacientovy léčby se podílí na pojistném podvodu a mohou za to být sankcionováni,“ varuje Michael Maierl.

Podvodníci se v poslední době na oblast úrazového pojištění zaměřují s nadějí, že je pro pojišťovnu nemožné takový pojistný podvod prokázat. Opak je však pravdou. Zkušení detektivové vyšetřují takové případy nejen tzv. od stolu za pomoci moderních analytických nástrojů, ale pohybují se i v terénu. Mají možnost vyslýchat svědky, hovořit s lékaři a vyšetřovat i přímo ve zdravotnickém zařízení. 

V úrazovém pojištění se v praxi nejčastěji setkáváme s případy, kdy se klient snaží co nejvíce prodloužit dobu svého léčení a rehabilitace, a tím neoprávněně získat od pojišťovny vyšší pojistné plnění. V mnoha případech si ale pacienti ani neuvědomují, že se tímto jednáním dopouští trestného činu, a to pokusu o pojistný podvod,uzavírá Michael Maierl.

Přehled odhalených pojistných podvodů dle jednotlivých krajů ČR  - 1. pololetí 2015

Příklad pojistného podvodu z praxe - falešná lékařská zpráva 

Pokus o pojistný podvod byl prokázán muži z Ústeckého kraje. Ten nahlásil pojišťovně vážný úraz kolene a požadoval pojistné plnění ve výši několika desítek tisíc korun. Kontrolní systém pojišťovny vyhodnotil tuto pojistnou událost jako podezřelou, případem se tedy začali zabývat pracovníci specializovaného útvaru. Následné vyšetřování, výslechy svědků i ošetřujícího lékaře prokázaly, že muž tak vážný úraz dolní končetiny neutrpěl a že lékařskou zprávu zfalšoval. Případ byl tedy uzavřen jako pokus o pojistný podvod a na muže bylo podáno trestní oznámení. 

Zdroj: Česká pojišťovna 








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688