Konopné domy? Splněný sen milovníků konopí

Carun Pharmacy, 27.7.2015

Domy postavené z konopí? Ano, nejde však o konopí indické, neboli marihuanu, ale o stavbu z legálních odrůd. Tím je konopí seté. Po celá staletí šlo o významnou technickou plodinu a v současnosti zažívá velký comeback.

Oblibu si konopí získává i u největších výrobců nízkoenergetických a pasivních domů. Konopí je součástí některých dřevostaveb – respektive izolace z něj. 

hemp_house_jar6.jpg (647×485) 

Konopná izolace se používá v různých částech dřevostavby

Především se používá na zateplení krovu, do stěn i podlah. Stavební materiál je vyrobený z konopí setého, milně označovaného jako technické konopí. Je to ideální polnohospodářská plodina, která neobsahuje téměř žádné psychoaktivní THC. Má rovněž absenci bílkovin a tudíž není třeba ji nijak speciálně ošetřovat proti hmyzu a hlodavcům. Navíc rovněž špatně hoří a má vynikající difuzní propustnost a schopnost redistribuovat vlhkost. Na stavební účely se používá ve formě izolačních desek a rohoží, či volně sypaná do uzavřených prostor. 

S konopím je nutné počítat

Konopí je skutečně pevnou a zároveň pružnou izolací, může se s ním pracovat bez ochranných pomůcek, nedráždí dýchací cesty, nesvědí a neškrábe, má výborné tepelně-izolační a akustické vlastnosti a odolnost proti plísním a škůdcům. 

Nízkoenergetický dřevěný dům s konopnou izolací má vynikající tepelně-izolační parametry a velmi nízkou spotřebu energie. Měsíčně se náklady na všechny energie spojené s jeho používáním pohybují okolo 1100 korun. Přitom pořizovací cena takového domu překračuje o něco málo hranici 3 milionů korun.

Carun Pharmacy je výhradně českou společností, nabízející široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí, které firma prodává po celé EU. V současné době je firma jediným českým výrobcem, který vyrábí zdravotnický prostředek z konopí botanického druhu. Společnost je vlastníkem nejznámějšího konopného portálu v ČR http://www.konopnyshop.cz a provozuje síť Konopných lékáren. Carun je registrovanou značkou. Slogan firmy: „Znáte pravdu o konopí?“.

Více informací na: www.carun.cz nebo na http://www.konopnyshop.cz

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba