Saxo Bank (home.saxo)
Akcie v ČR  |  27.07.2015 13:42:40

Jak diverzifikovat své investice obchodováním pomocí CFD postavených na indexech

Autor: Pavel Drahotský, ředitel Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko

Jedním z nejdůležitějších aspektů, který je třeba vzít v úvahu při vytváření investičního portfolia, je diverzifikace. Zejména v době volatilních trhů mohou investoři snížit riziko rozdělením investic mezi řadu instrumentů a do různých geografických oblastí. Klíčem k úspěšné diverzifikaci je zvolit taková aktiva, která na stejné události a podněty reagují odlišným způsobem, a jejichž minulý vývoj ukázal, že umožňují dosahování zisků i v tržní situaci pro jiná aktiva nepříliš příznivá.

Zdůvodnění diverzifikace je jasné. Pokud má jedna třída aktiv nebo jedna investice ve vašem portfoliu špatné výsledky, různorodé portfolio investic vám dopad tohoto ztrátového aktiva umožní vyrovnat prostřednictvím výnosů jiných aktiv.

Zaujměte pozici na trhu, aniž byste museli vlastnit podkladové aktivum

Další možnost, jak minimalizovat negativní působení na vaše portfolio, je využívat instrumenty bez toho, abyste vlastnili podkladová aktiva. Takovýmto, stále populárnějším, nástrojem jsou CFD, zejména CFD postavené na indexech. CFD tedy kontrakty na vyrovnání rozdílu[1] jsou derivátové produkty, které investorům umožňují získat/otevřít dlouhou, ale i krátkou pozici na trhu a obchodovat při aktuálních tržních cenách, aniž by bylo nutné vlastnit podkladové aktivum. V případě CFD postaveném na indexu tak investoři mohou dosahovat  zisku, jak na rostoucím, tak i klesajícím trhu. To se po letech nepřetržitého růstu akciových indexů může velmi brzy hodit.

Investice na akciových trzích představují jedny z nejpopulárnějších a nejznámějších typů finančních investic, což znamená, že přechod na obchodování prostřednictvím CFD postavených na akciových indexech je jednoduchý. Akciové indexy představují souhrnnou hodnotu podkladových veřejně obchodovaných společností na konkrétní burze. Jedním z nejznámějších indexů je S&P500[2], tedy skupina pěti set velkých společností obchodovaných na NYSE nebo NASDAQ. Pokud investujete do indexu S&P500, bude se hodnota vaší investice vyvíjet podle celkového výsledku těchto pěti set společností. Tento index je investory velmi oblíbený, protože je považován za reprezentativní vzorek amerického akciového trhu a jeho vývoj obvykle odráží širší trendy v americké ekonomice.

Akciové indexy svým vývojem většinou citlivě reagují na ekonomické údaje a zprávy, což je činí předvídatelnějšími a pro obchodování vhodnějšími, než kdyby šlo o jednotlivé obchodní společnosti. Nejpopulárnější indexy jsou postaveny na tak zvaných  blue chip akciích. Tyto indexy často fungují jako měřítko pro vývoj trhu té země, v níž emitenti těchto akcií působí.

 CFD postavené na indexech získávají u evropských investorů stále větší popularitu

Klienti Saxo Bank ve střední a východní Evropě mají o CFD postavené na indexech stále větší zájem. Nyní s nimi obchoduje již 23 % všech klientů Saxo Bank. Mezi nejoblíbenější indexy v tomto regionu patří Germany 30, US SPX500, US 30 Wall Street, US Tech 100 NAS a UK 100.

Není náhodou, že právě těchto pět indexů se u klientů Saxo Bank v Evropě těší takové popularitě. Jednou z hlavních výhod CFD postavených na indexech je totiž geografická různorodost. Domácí akciové trhy ve střední a východní Evropě v poslední době trápí nízké výnosy a klikvidita. Investoři stále více hledají nové příležitosti  ke zhodnocení. Právě investicemi do indexů mohou získat přístup na burzy po celém světě bez ohledu na to, zda sídlí v Praze, Varšavě, Budapešti nebo Bratislavě.

Rozkládejte rizika a méně podléhejte tržním výkyvům

Investice do akciového indexu je považována za méně rizikovou než investování do jednotlivých akcií. To činí z indexů skvělý nástroj pro diverzifikaci portfolia. Investováním do skupiny akcií prostřednictvím akciového indexu obchodníci rozloží riziko na celou šíři trhu. Další výhodou CFD postavených na indexech je, že investice do nich je nekomplikovaná. Klienti jednoduše pošlou příkaz na index, a pokud mají dobrý odhad a hodnota indexu vzroste, nebo klesne, získají rozdíl v cenách, v závislosti na tom, zda si otevřeli dlouhou nebo krátkpou pozici. Díky tomu, že obchodníci podkladová aktiva nevlastní, jsou náklady na obchodování nižší a na rozdíl od vlastnictví akcií zde je možné vydělat bez ohledu na to, zda jde trh nahoru nebo dolů.

CFD jsou navíc produkty obchodované s využitím marže. To znamená, že klienti si blokují pro danou investici pouze zlomek částky, kterou by museli uhradit při nákupu podkladového aktiva. Nezapomínejme, že i když ve srovnání s tradičními instrumenty obchodování s CFD nabízí potenciál vyšších výnosů, může vést i k vyšším ztrátám, právě díky efektu finanční páky..

Vždy, a v dobách vysoce volatilních trhů dvojnásob, je potřeba pamatovat na to, že investoři musí dbát na své vzdělávání a ujistit se, že dobře rozumějí jednotlivým investičním produktům a že chápou výhody a nevýhody, které obchodování s daným instrumentem přináší. V Saxo Bank bereme vzdělávání investorů vážně. Chceme, aby naši klienti působili na investičních trzích dlouhodobě, a aby uměli bezpečně využívat všechny příležitosti, které jsou na světových trzích k dispozici.

O autorovi:

Pavel Drahotský v roce 2004 začal pracovat v Citibank, kde měl na starost celý prodej investičních nástrojů včetně spolupráce s třetími stranami. Americkou banku opustil na konci roku 2011 v pozici viceprezidenta a ředitele investičních produktů Citibank. Poté se soukromě věnoval wealth managementu a v čele Saxo Bank stojí od června 2014. Titul MBA získal na barcelonském ESMA. Ve volném čase se věnuje myslivosti a rychlým lodím. Je ženatý a má syna.

Saxo Bank

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online multi-asset obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích, která poskytuje svým soukromým i institucionálním klientům komplexní škálu nástrojů pro realizaci jejich obchodních a investičních strategií. Její finančně komunitní portál TradingFloor.com je první multi-asset sociální trading platformou. Saxo Bank, plně licencovaná a regulatorním pravidlům podléhající evropská banka svým klientům umožňuje obchodovat s FX, CFD, ETF, akciemi, futures, opcemi a dalšími deriváty v rámci platformy SaxoTrader, která obdržela mnohá ocenění. Tato platforma ve více než 20 jazykových mutacích je v rámci jednoho účtu přístupná z PC, tabletů či smartphonů. Platforma je využívána více než stovkou předních finančních institucí na celém světě. Saxo Bank nabízí také profesionální portfolio management a správu fondů, a prostřednictvím Saxo PrivatBank i tradiční bankovní služby. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a jejích 26 poboček pokrývá Evropu, Asii, Střední Východ, Latinskou Ameriku, Afriku a Austrálii.

 

 

[1] Contract for Difference

[2] S&P, Standard & Poors, je přední instituce zabývající se finančními analýzami

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688