Investice  |  24.07.2015 10:31:56

Půjdou úroky ČNB opravdu pod nulu?

 V reakci na včerejší rozjímání Tomáše Holuba z ČNB v HN nad možnostmi snížit úroky pod nulu propadly výnosy českých kratších vládních dluhopisů do viditelně záporných hodnot. Investoři tedy musí platit za to, aby českému státu mohli půjčit. Prozatím je to jen několik bazických bodů, ale je asi dobré se ptát, kam až taková (pro české ministerstvo financí jistě luxusní) situace může dojít? 

Odpověď na tuto otázku hledejme na devizovém trhu, resp. v kurzu koruny. Pokud bude přetrvávat tlak na posílení české měny a ČNB bude muset intervenovat a bude nucena nakupovat ještě větší objemy do devizových rezerv, tak přirozený tlak na pokles krátkodobých úrokových sazeb zesílí. Pokud pak ČNB vyhodnotí eventuální růst devizových rezerv jako silně nekomfortní, tak pokud nechce uvolnit kurz (a připustit posílení koruny), bude muset přikročit k nějaké formě zavedení záporných úrokových sazeb. Vše má svoji legislativní zápletku v tom, že záporné úroky by ČNB fakticky neměla mít možnost účtovat, avšak podle indikací ze včerejšího rozhovoru v ČNB již mají cestičky, jak i toto obejít. A kam až by se měly české oficiální úrokové sazby eventuálně posunout? Aby tlak na korunu alespoň trochu polevil, tak by ČNB měla české úroky, za které si komerční banky u ní ukládají, minimálně dorovnat na úroveň depozitní sazby ECB. Tedy na mínus 0,20 %. Zde by zřejmě postačilo být několik bodíků pod touto sazbou. V českém případě asi není zapotřebí hnát se do švýcarsko-severského extrému - oficiální sazby ve Švýcarsku a Dánsku jsou na úrovni mínus 0,75 %, ve Švédsku je repo sazba mínus 0,35 % a depozitní dokonce mínus 1,1 %!

Samozřejmě, nikde není psáno, že na záporné oficiální úrokové sazby v ČR skutečně dojde. Vše, jak již bylo popsáno výše, je ovšem podmíněno korunou a růstem devizových rezerv, respektive tím, zdali jejich eventuální bobtnání bude vůbec někomu vadit. Jde tak částečně o sebenaplňující se scénář, ve kterém samotné tržní spekulace, že se tak stane, mohou takový scénář vyprovokovat. A v takových případech je opravdu těžké říci, zda nakonec nastanou, či nikoliv. Ať se stane tak či onak, korunové krátkodobé úroky budou nějakou dobu opravdu velmi nízké.

Zdroj: Jan Čermák, ČSOB, a. s.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688