Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  22.07.2015 06:00:45

Ukradená voda: Zahraničním vlastníkům ročně odtékají miliardy


Privatizace vody je celorepublikový problém. Dvě miliardy korun odtečou ročně zahraničním vlastníkům z českých vodovodů a kanalizací

Jsou to peníze, které zaplatí lidé a firmy na vodném a stočném, ale místo toho, aby se vrátily zpět do obnovy sítí, končí jako dividendy v zahraničí. Vzhledem ke svým zkušenostem i k svému politickému přesvědčení se domnívám, že je třeba deprivatizovat všechny základní infrastrukturní systémy a tam, kde je to možné a rozumné, jít cestou postupné co největší lokalizace systémů jak po stránce obsahové, tak vlastnické. Vodní zdroje – a nejen ty – by měly být prohlášeny za nové commons, věci společné, a jejich správa by měla být vyňata z kontroly trhu.

S drahou vodou lidé šetří, tak ji prostě uzdražují, musí přece aspoň kapat

Jako každý rok, i letos na podzim zveřejní většina vodáren a prodejců vody vyšší ceny vodného a stočného pro rok 2016. Zdražovat nejvíce budou především zahraniční koncernoví provozovatelé. Důvody, proč k růstu cen dochází, nejsou některými lidmi v médiích často záměrně prezentovány. Běžně jsou v médiích uváděny pouze dva důvody, (DPH a potřeba zdrojů na investice), ale neméně zásadním důvodem růstu cen vody v ČR je vědomá a umělá instalace soukromého penězovodu mezi infrastrukturu a spotřebitele, díky které z odvětví odtékají původní disponibilní zdroje. Je to nemalá část peněz vybraných od spotřebitelů za vodné a stočné.

470039_article_photo_uQfoy290_900x

V oboru vodárenství je jediný vlastní zdroj financování odvětví – vodné a stočné vybrané od spotřebitelů. Tak tomu bylo před privatizací státních vodáren, po privatizaci do rukou měst a obcí v letech 1993-1994 a platí to dodnes. Dnes ovšem, kvůli velmi podivným postupům, prodávají vodu spotřebitelům koncerny. Zdrojem financování infrastruktury je stále především vodné a stočné, ale podstatnou změnou je, že velkou část financí, přesněji zisky z vybraného vodného a stočného, končí místo v odvětví u těchto koncernů. Především zaměstnanci koncernů a politici pro ně pracující vědomě nezmiňují tento největší důvod růstu cen. Koncerny inkasují zisky od spotřebitelů z vodného a stočného, protože byly účelově nainstalovány do pozic prodejců vody, ale infrastrukturu z vlastních zdrojů nefinancují, nebo jen minimálně.

Deprivatizace jako v Berlíně: jediné řešení ukončit zlodějnu

Přístup k vodě a jejímu co nejkvalitnějšímu a k přírodě co nejpřívětivějšímu čištění by měl být prohlášena za základní právo, měl by na něj být právní i faktický nárok a měl by být zajišťován pomocí veřejného sektoru – komunitárně či municipálně, s garancí státu či jiné budoucí nejvyšší organizační formy. V roce 2007 vznikla v Berlíně občanská iniciativa, která si dala za cíl rekomunalizaci zásobování vodou. Zorganizovali kampaň, která postupně sílila a zvyšovala tlak na politiky, soudně vyžadovali zveřejnění celé smlouvy. Představitelé města se bránili, že by to představovalo vyzrazení obchodního tajemství. Ale někdo se našel, kdo smlouvu poskytl tisku a tisk plnil svou funkci a smlouvu otiskl a ukázalo se, jak je pro město nevýhodná, a už nebylo co tajit.

Zároveň kampaň sebrala 280.000 hlasů pro vyvolání referenda, které v roce 2011 přineslo 660.000 hlasů pro deprivatizaci. Vystupňovaný tlak nakonec město donutil smlouvy vypovědět a zpětně vykoupit vodárny. Spotřebitelům bylo jž  během roku 2013 vráceny poplatky za vodu ve výši 60 milionů euro, což se rovná 15 % snížení ceny.

Jiří Vítek, autor je předseda politické strany Patrioti


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688