Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  21.07.2015 06:00:53

OPPIK: Dotace berou giganti, černé díry i poskytovatel půjček


Z programu určeného pro vytváření konkurenceschopné ekonomiky berou peníze giganti jako ČEZ, černé díry jako České dráhy, lihovary, výrobci cigaret, Home Credit a Agrofert

„Původně se s podporou velkých firem v Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK) příliš nepočítalo, nakonec se však podařilo vyjednat zajímavé podmínky,“ pochválil vládu Bohuslava Sobotky vládou zřízený portál Business Info. Celkem je pro velké firmy alokováno necelých pět z celkem 120 miliard evropských korun. Jde tedy o relativně malou část celé sumy, přesto je zajímavé prozkoumat, které velké firmy si z ní ukously.

Velké firmy mohou v první vlně žádat o dotace ze čtveřice programů: Inovace, Potenciál, Úspory energie a ICT a sdílené služby. Celkem je ve hře dvanáct miliard korun; aby nedošlo ke zmatení pojmů, dodejme, že v každém programu podpory je možné podat nanejvýš čtyři žádosti o dotaci na jedno IČ a je nutné počítat s tím, že si velké společnosti mohou rozdělit maximálně 40 procent alokace první výzvy daného programu podpory.

Žádosti o podporu z evropských peněz budou moct firmy začít podávat k 1. září. Jak uvádí oficiální informace, „uchazeči o dotace se nyní plně soustředí na pochopení funkcionalit systému MS2014+, přes který budou projekty až do roku 2020 administrovány.“

Na tomto místě je třeba poznamenat, že systém MS2014+ je bolavým místem celého procesu čerpání evropských peněz. „Použití systému zastavila auditní zpráva auditního orgánu, která byla už v minulém týdnu medializována. Se závěry tohoto auditu jako ministerstvo pro místní rozvoj nesouhlasíme. Podle našeho názoru se jedná o neprofesionální a špatně odvedenou práci, která poškozuje zájmy České republiky,“ prohlásila v dubnu tohoto roku ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Od té doby se za cenu ostrých třenic mezi ministerstvy za ANO a pádu několika náměstků povedlo kontroverzní systém, kvůli kterému na MMR dokonce zasahovala policie (což ovšem s přihlédnutím k dalším spektakulárním vystoupením podřízených tria Bradáčová – Ištvan – Šlachta věru nemusí vůbec nic znamenat) uvést do efektivně provozuschopného stavu.

Firmy tedy mohou připravovat žádosti o dotace určené, jak říká definice OPPIKu, „k dosažení konkurenceschopné a udržitelné ekonomiky založené na znalostech a inovacích. Pojem konkurenceschopný zahrnuje schopnost místních firem prosazovat se na světových trzích a vytvářet dostatek pracovních míst. Pojem udržitelný zvýrazňuje dlouhodobý horizont konkurenční schopnosti, což zahrnuje mj. i environmentální dimenzi hospodářského rozvoje.“

V této souvislosti není bez zajímavosti podívat se, jak jsou dotace z OPPIKu aktuálně čerpány. Mezi příjemci dotací nalezneme třeba projekt Plzeň – Evropské město kultury, tedy bezesporu chvályhodný projekt; jakým způsobem by mohl přispívat k „dosažení konkurenceschopné a udržitelné ekonomiky“ je ale otázka, na kterou se odpovídá těžko. Totéž lze říct i o dalších příjemcích jako je třeba výrobce nábytku Hanák, Silnice Group nebo Lego.

Zajímavý je také fakt, že z OPPIKu čerpají dotace lihovary a pivovary a to v době, kdy vláda deklaruje svou vůli bojovat proti alkoholismu: konkrétně jde třeba o pivovary Heineken, Zubr, Holba nebo Plzeňský Prazdroj nebo likéru Jelínek.

V souvislosti s vládním tažením proti kouření je pak pikantní podpora společnosti Philip Morris.

Z kategorie bizarních je pak dotační podpora gigantům jako je ČEZ, Arcelor Mittal a Škoda či černým dírám jako je pražský Dopravní podnik a České dráhy. Mezi příjemci pochopitelně nemůže chybět Agrofert. Ten evropské peníze použil na stavbu pekárny v Rosicích u Brna. „Naše společnost tak spěje k naplnění dlouhodobé strategie – pekárenského lídra v kvalitě a inovacích,“ sděluje gigant.

Bez zajímavosti není ani skutečnost, že inovativní firmy tvoří mezi příjemci dotací z OPPIKu menšinu. Čtyři vysoké školy, webaři z Webnode, dvě technologicko – zdravotnické firmy. Pak už následuje záplava firem, které jsme aspoň ve zkratce představili výše.

Na úplný závěr se ještě můžeme zeptat, čím k vytváření konkurenceschopné a udržitelné ekonomiky přispívá třeba úvěrová společnost Home Credit. I ta totiž je na seznamu příjemců evropských dotací.

Ondřej Fér

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.10.2023Rozpočet ČR jako černá díra Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
14.09.2022Půjčka vs. úvěr: Kdy si berete půjčku a kdy úvěr? Iva Grácová (Bezvafinance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688