Cyrrus (Cyrrus)
Akcie ve světě  |  20.07.2015 16:20:58

Zrušení ropného embarga na Írán a jeho dopady na ropný trh

V rámci jednání s Íránem ohledně jejich jaderného programu došlo mimo jiné ke zrušení ropného embarga vůči této zemi. Výsledek jednání přitom nebyl až tak očekávaný a odpovídal tomu také jeho průběh, který se neobešel bez komplikací. Ani k dnešnímu dni nelze prohlásit, že je vše vyřešeno. Dohoda ještě musí být schválena Kongresem USA, což v ideálním případě potrvá 1-2 měsíce. Záležet bude také na průběhu dodržování dohody. Na celý proces totiž bude dohlížet stanovená energetická organizace, která se k podniknutým opatřením bude vyjadřovat ve svých stanoviscích. Pokud vše půjde bez komplikací, mohl by být Irán do konce roku sankcí zbaven definitivně.

Íránroce 2014 těžil kolem 2,8 mil, barelů denně. Analytici aktuálně počítají s tím, že po zrušení embarga na vývoz ropy lze počítat s dodatečným objemem 500-700 tisíc barelů denně. Je totiž potřeba vzít v potaz, že samotný Írán má nějakou spotřebu a také dodával ropu zemím, které se nepřipojily k sankcím, ale také nelegálně i zemím pod sankcemi. Proto jen o něco málo více než 0,5 mil. barelů na trh navíc. Odtud by nemělo pramenit riziko velkého propadu ceny ropy.

Obavy ale budí produkce uložená v tankerech. Odhadem jde asi o 20 – 30 mil. barelů, které zřejmě bude Irán prodávat postupně. Kdyby se totiž rozhodl prodat veškeré tyto zásoby najednou, mohlo by to srazit cenu ropy na světových komoditních trzích.

Dodatečná ropa je nepříjemná hlavně z toho důvodu, že aktuálně je na trhu převis nabídky nad poptávkou přibližně o 1,5 milionu barelů denně. Až bude plně využita kapacita rafinérií v Íránu, může tento převis vzrůst na úroveň mezi 2 – 2,2 mil. barelů. EIA (US Energy information Administration) odhaduje, že by tento deficit mohl mít vliv na pokles ceny o 5 – 15 USD/barel, což v podstatě odpovídá poklesové reakci po zveřejnění informací o dohodě.

Poklesu nezabránila ani data zveřejněná Saúdskou Arábií, největším exportérem této komodity, která vytěžila rekordní objem ropy - přes 10 milionů barelů za den (zhruba 1/3 produkce OPECU). Zároveň se ode Dne práceUSA až do konce října očekává slabší poptávka v USA, protože během svátků Američané méně jezdí autem a některé rafinérie jsou z důvodu údržby uzavřené. Ani to však nepovede Irán ani jiné těžaře, aby omezili produkci – každý si totiž hlídá svůj tržní podíl.

Obecně zrušené sankce znamenají, že oživení na trhu s ropou potrvá pravděpodobně déle, než se původně očekávalo a ke konci letošního roku konsenzus trhu očekává cenu ropy WTI mezi 60 – 65 USD za barel. To nejhorší by tedy už měla mít ropa za sebou.




Společnost patří mezi přední obchodníky s cennými papíry. Za 16 let, co působí na trhu, ustála několik finančních krizí a přesně ví, co funguje a co klientům vydělává. I díky tomu se dnes může pochlubit více než 2 000 klienty a celkovým spravovaným majetkem přesahujícím 2 miliardy korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688