Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  17.07.2015 16:35:00

Koruna nejsilnější od intervencí, můžeme se dočkat i spekulativního útoku


V uplynulém týdnu se hodnota koruny proti euru posunula na nové maximum od intervencí ČNB v listopadu 2013. Především ve středu a v pátek se kurz pohyboval kolem úrovně 27,05 CZK/EUR. Koruně prospívají především dobré fundamenty v české ekonomice, jako je pokračující oživení průmyslu a postupně zrychlující spotřebitelská inflace. A to navzdory tomu, že data zveřejněná v tomto týdnu zaostala za očekáváním trhu. 

Květnový běžný účet vykázal schodek 3,4 mld. CZK, když trh předpokládal vyrovnanou bilanci. Přebytek v obchodu se zbožím a službami plně vykompenzovaly důchodové bilance, kde se projevil především odliv dividend ve výši 31,6 mld. CZK. V květnu navíc nebyl nijak výrazný příliv peněz z fondů EU, jak už naznačovalo květnové pokladní plnění státního rozpočtu. I navzdory květnovému schodku, prvnímu v letošním roce, kumulovaný přebytek běžného účtu za posledních dvanáct měsíců dosahuje velmi slušné hodnoty 1,7 % HDP.

Překvapivě dopadly červnové ceny průmyslových výrobců. Meziměsíčně se totiž snížily o 0,2 % (trh očekával naopak růst o 0,1 %) a prohloubily tak svůj meziroční pokles na 2,0 % (z květnových 1,9 %). Důvodem byl především výraznější vliv poklesu cen ropy a také kovů na světových trzích.

Forint i zlotý těžily z poklesu rizikové averze související s rostoucí nadějí na dosažení dohody mezi Řeckem a věřiteli. Maďarská měna v závěru týdne proti euru posílila pod 310 HUF/EUR a zlotý se přiblížil hodnotě 4,10 PLN/EUR.

Příští týden se v České republice dočkáme jen mála nových zpráv fundamentálního charakteru. Z ekonomických údajů bude zveřejněn červencový konjunkturální průzkum. V červnu vzrostla důvěra mezi podnikateli a po čtyřech měsících i mezi spotřebiteli. Celková nálada v ekonomice se tak dostala na nejvyšší hodnotu od srpna 2008. V červenci by nás však nepřekvapil pokles důvěry především kvůli situaci v Řecku.

Koruna by kvůli nedostatku nových fundamentů měla setrvat kolem současných silných úrovní. Její kurz ale mohou ovlivnit technické faktory jako je uzavírání pozic či větší obchody v prostředí nízké prázdninové likvidity, které by mohly vést k oslabení české měny i výrazněji nad 27,10 CZK/EUR. Naopak nelze vyloučit ani spekulativní útok na úroveň kurzového závazku ČNB. V takovém případě by podle nás ČNB zasáhla a příliv eur skoupila. I v této situaci by mohla koruna následně oslabit, celkový pohyb by však záležel na podobě intervencí centrální banky. Pokud by ČNB byla nucena intervenovat výrazněji kvůli agresivnímu útoku na její závazek, může se kurz po zásahu centrální banky dostat i například k úrovni 27,30 CZK/EUR.

Pro forint a zlotý bude důležitý další vývoj ve vyjednávání mezi Athénami a skupinou věřitelů. Už v pondělí má Řecko splatit 3 mld. EUR Evropské centrální bance. Na to bude potřebovat překlenovací úvěr, o kterém se bude jednat během víkendu.

Autor: Marek Dřímal

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688