Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  15.07.2015 22:52:06

15. července: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v průběhu středečního obchodování zpevňovaly, a mířily tak již k pátému posílení v řadě. K optimismu přispěla také šéfka Fedu Janet Yellenová, která na půdě americké Sněmovny reprezentantů řekla, že příznivý vývoj ekonomiky Spojených států by neměly ohrozit ani problémy v zahraničí, například v Řecku a Číně. Ovšem večerní nepokoje v Řecku ještě stačily před koncem obchodování sebrat americkým trhům jejich zisky a poslat je do mírného záporu.

Index Dow Jones ztratil 0,02 % na 18 050,17 bodu, index S&P 500 klesl o 0,07 % na 2 107,40 bodu a technologický Nasdaq odepsal 0,12 % na 5 098,94 bodu. Index volatility VIX klesl o 1,05 % na 13,23 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o 4 bazické body na 2,36 %.

V plusu skončily pouze dva z deseti hlavních sektorů. Finanční sektor přidal 0,18 % a utility připsaly 0,16 %. Naopak nejvíce ztratily energetický sektor (-1,46 %) a odvětví základních materiálů (-1,13 %).

Americké akcie (15. července 2015)

 

Hlavní středeční události na amerických trzích

  • Americká centrální banka s největší pravděpodobností začne zvyšovat sazby už letos - za předpokladu, že se ekonomika bude vyvíjet tak, jak se nyní předpokládá.Ve svém prohlášení připraveném pro vystoupení v americkém Senátu a Sněmovně reprezentantů to uvádí šéfka Fedu Janet Yellenová.
  • Americká centrální banka také ve středu zveřejnila svou pravidelnou situační zprávu o vývoji ekonomiky (Béžová kniha). Ta ukázala, že optimismus ohledně vývoje amerického hospodářství stoupá. Potvrdila růst spotřebitelských výdajů, smíšenou aktivitu v oblasti dopravy, pozitivní zprávy z trhu nemovitostí i rostoucí ochotu Američanů půjčovat si.
  • Americký akciový index S&P 500 se na předkrizové hodnoty dostal již před nějakou dobou. Společnosti, jejichž akcie jsou v něm zastoupeny, ale mají v mnoha ohledech stále co dohánět. Firmy se například stále neodhodlaly k návratu na úvěrový trh.
  • Kanadská centrální banka v souladu s očekáváním snížila hlavní úrokovou sazbu na 0,5 % z 0,75 %. Zároveň snížila svůj odhad růstu kanadské ekonomiky v letošním roce na 1,1 % z původně predikovaných 1,9 %.
  • Průmyslová výroba ve Spojených státech v červnu vzrostla meziměsíčně o 0,3 %, očekával se 0,2% růst po květnovém poklesu o 0,2 %. Meziročně se výroba zvýšila o 1,5 %. Využití kapacit vzrostlo na 78,4 % ze 78,2 % v květnu (revidováno z 78,1 %). Zpracovatelský sektor podle zprávy jak v červnu, tak v květnu stagnoval.
  • Ceny průmyslových výrobců ve Spojených státech v červnu meziměsíčně vzrostly o 0,4 %, což bylo sice více, než se čekalo (0,2 %), ale zároveň to představuje zpomalení růstu oproti květnu (0,5 %). Meziročně index cen výrobců klesl o 0,7 % po květnovém propadu o 1,1 %, očekávalo se -0,9 %. Index očištěný o ceny potravin a energií naopak zrychlil meziměsíční růst na 0,3 % z květnových 0,1 %, očekávalo se 0,1 %, a meziročně vzrostl o 0,8 % po 0,6 % v květnu, trh predikoval 0,7% růst.
  • Cummins zvyšuje kvartální dividendu o 25 % na 97,5 centu z předchozích 78 centů.
  • PayPal, která se oddělí od eBay a v pondělí se začne obchodovat samostatně, nahradí eBay v indexu S&P 500.
  • Barclays zvyšuje doporučení na akcie LinkedIn na "overweight" z "equal weight".
  • Piper Jaffray zvyšuje doporučení na akcie Panera Bread na "overweight" z "underweight".
  • RBC Capital Markets zvyšuje doporučení na akcie železničního dopravce CSX na "outperform" ze "sector perform". Současně analytici z RBC zvýšili i cílovou cenu akcií CSX, a to na 37 USD z 34 USD.
  • Šéf italsko-americké automobilové skupiny Fiat Chrysler Automobiles Sergio Marchionne nemá v plánu americké automobilce General Motors znovu nabízet spojení. Uvedl to list New York Times, který Marchionneho citoval. Marchionne požádal šéfku GM Mary Barraovou o schůzku na téma spojení firem v březnu, Barraová ale prý ale návrh odmítla.
  • Technologická firma Apple provedla po letech řadu vylepšení svých přehrávačů iPod a iPod Touch. Dočkaly se nových barevných variací a iPod Touch také výkonnějšího, 64bitového procesory, který se nachází například v iPhonech 6. Upgradovanému modelu zároveň přibyl čip, který zpracovává výstup z pohybového senzoru a fotoaparát.
  • Podle EIA poklesly zásoby surové ropy v minulém týdnu o 4,35 milionů barelů.

Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Světlé zítřky Řecka? Tento muž je o nich přesvědčenSvětlé zítřky Řecka? Tento muž je o nich přesvědčen

Je dobojováno. Možná. Nebylo to ani hezké, ani citlivé, ani pod kontrolou. Ale dohoda je na světě a je lepší jakákoli dohoda než žádná. Ze všech stran teď slýcháme, že dohoda bude pro Řeky katastrofou, Dan Davies ze společnosti Frontline Analysts si ale myslí, že až tak špatné to nebude.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688